Подкрепа за Християните в Сирия и Близкия Изток

„Господ е подготвял Църквата за този ден …
сега е времето Църквата да извърши делото си”
– Пастор Едуард, Дамаск, Сирия

Близкия изток е главната тема на всички новини през последните седмици – с новини за насилие, протести и изселващи се хора. Но една група изглежда пренебрегвана във всичко това … християните.

Джихадистите измежду сирийските бунтовници обявиха „война” на християните палейки църкви, разрушавайки домове, отвличайки и даже убивайки християни. Поради това целево насилие, християните са принудени да напуснат техните домове, и са разселени по цяла Сирия и съседните страни – Ливан, Турция и Йордания.

В Египет, повече от 200 имота на християни са разрушени, а християните преживяват драматично нарастване на враждебността към тях от част от техните съседи. Въпреки насилието и гоненията, някой християни избраха да останат в тези страни! Тези християни в Близкия изток са почувствали Божия призив да останат за да служат на техните съседи. Една църква в Сирия има невероятно свидетелство:

„Видяхме мъж, който изглеждаше като екстремист да се приближава към църквата ни, докато раздавахме пакетите с първа помощ. Притеснихме се, че може да е опасен, тъй като викаше фанатични религиозни твърдения, които караха много от нас да се чувстват неловко, така че водачите на църквата го държаха под око. Почувствахме се водени да го поканим да влезе, като му дадохме това от което се нуждаеше и го поканихме да остане за проповедта. След като изслуша проповедта, той предаде живота си на Христос! ”

Молим ви да подкрепите нашите братя и сестри в Христос, които живеят в райони като Сирия и критични места в Близкия изток, където екстремисти целенасочено нападат християни. Вашата молитвена подкрепа може да спаси християни в Близкия изток, които са изправени пред нечувани гонения за това, че са последователи на Христос. Без вашата подкрепа, хиляди могат останат в нужда и да бъдат принудени да напуснат. Помогнете на Църквата да остане силна в този район!

Молитва за бежанците в България
Към 18 септември 2013 г. бежанците в България са 4044, като половината от тях са сирийски граждани. Великото поръчение на Исус Христос към своите ученици преди да се възнесе бе да отидат и да научат всички народи на това, което бе заповядал. Сега, когато големи групи от тези народи сами идват при нас в България, нуждаейки се от материална и духовна подкрепа, това поръчение става много по-лесно за изпълнение. Нека да се молим за Божието водителство и мъдрост как най-добре църквата в България да изпълни това поръчение. Да се молим и за настоящите и бъдещи работници на това ново мисионерско поле.

До започването на гражданската война, християнското малцинство в Сирия, което основно е съсредоточено в столицата Дамаск, като цяло е уважавано.
Християните съставляват около 6.3 на сто от населението, и са се радвали на безпрецедентна за Близкия Изток свобода и стабилност. Православните и католическите църкви са съществували преди исляма и все още са места за поклонение на много благочестиви християни.

Въпреки, че имат свобода да се покланят, ако християни благовестват на мюсюлмани и споделят вярата си открито, е възможно да станат обект на публично преследване. Всяка една активност, която може да застраши правителството или обществения ред се взема под внимание, и това затруднява разпространението на Евангелието. Проповядването на Евангелието е законно, но визи не се дават за мисионерска работа. Обръщането от исляма към християнството в Сирия е рядкост и често е придружено с противопоставяне.

Молитвени нужди:

1) Да се молим християните да достигат мюсюлманите в Сирия.

2) Да се молим за сили, насърчение и мир за християнските работници в Сирия.

3) Да се молим сирийските обръщенци към Христос да бъдат смели свидетели на техните семейства, приятели и съседи.

Ето и част от бележките на журналист, който е имал разговор със сирийски християнин:

Нашият екип се срещна с двама сирийски християни, от които единият все още работи в Сирия, а другия работи между сирийските бежанци в Турция.

Ето някой от нещата, които научихме за Сирия и църквата там:

Бог работи. Един от нашите познати ни каза за район в Сирия, където преди 18 месеца е имало само 12-13 християни. Днес, там има повече от 70 християнски ФАМИЛИИ! Както се е случило и на други места (Иран, Египет), хората виждат истинското лице на исляма, и това отваря хората за Христос и неговото учение.

Чухме сведения за растеж на църквата между кюрдите.

Бог прави чудеса за да привлече хората към Христос. Това беше тема на много истории от Сирия. Един човек е бил изцелен от рак и се е обърнал към Христос. Жена, която е била парализирана от 10 ГОДИНИ поради удар е била изцелена и е дошла при Христос.

Има и гонения … особено от роднините. Сега, новите обръщенци от исляма са най-притеснени за това как техните семейства ще реагират. Това е мястото, където първата линия на гонения се случва. Много пъти сирийските християни не казват на техните семейства – поне в началото – и много не се срещат с други вярващи, поради риска от конфронтация с техните семейства.

Сирийците бягат към съседните страни. Посетихме един турски град, където ни казаха, че през последните 6-8 месеца десетки хиляди сирийци са дошли. Видяхме също и бежански лагер, където сирийци са настанени в Турция. Интересното е, че разделят християните от мюсюлманите в лагера, или поне в лагера, който видяхме.

Трудностите, които изпитват живеещите в момента в Сирия са невероятни. Един от нашите познати ни каза, че има електричество само три часа през деня … и, че това е доста добре! Почти няма лекарства за населението. Пътищата са пълни с барикади … казаха ни за една 60 километрова отсечка, на която има 23 пропусквателни пункта … контролирани от различни групи с различни приоритети и цели. Така че, ако получите разрешение да продължите пътуването си от едната група, може и да не ви послужи на другия пропускателен пункт…. и даже могат да ви убият. Изобщо пътуването от едно място до друго е опасно начинание.

Молим ви, молете се за нашите братя и сестри в Сирия!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *