80 убити при нападение над църква

## 80 убити при нападение над църква в Пакистан

Християните представляват 5% от населението на страната и често са подлагани на дискриминация, но рядко са мишена на атентати

📷

Най-малко 78 души са били убити и над 100 – ранени, при бомбено нападение срещу църква в пакистанския град Пешавар, съобщи ДПА, като се позовава на местните власти.

Сред жертвите има 34 жени и седем деца.

Броят на жертвите може да нарасне, защото много от ранените са в критично състояние.

Двама атентатори самоубийци се самовзривили пред църквата в квартал „Кохати гейт“ в момент, когато хората излизали от неделната служба.

Сред загиналите има жени и деца, съобщил пред АП лекар в местна болница.

В момента на нападението в църквата се намирали около 600 души.

Това е едно от най-кървавите нападения в Пакистан срещу християните, които представляват 5% от населението и често са подлагани на дискриминация, но рядко са мишена на атентати, отбелязва АФП.

Отговорност за атентата поеха талибаните и обявиха, че създават нова специална своя фракция, която ще убива чужденци и не мюсюлмани в знак на отмъщение срещу нападенията с американски безпилотни самолети срещу талибани и терористи от „Ал Кайда“.

През юни талибаните поеха отговорност за избиването на 10 чуждестраннни алпинисти в базовия им лагер под Нанга Прадат, вторият по височина връх в Пакистан след К-2.

Премиерът Наваз Шариф осъди жестокия атентат, папа Франциск определи терористичния акт „като лош избор, продиктуван от омраза и стремеж към война“.

Опечалени роднини на жертвите блокираха един от основните пътища край града с телата на загиналите си близки в знак на протест срещу варварския акт. Християни в Карачи, Лахор, Мултан и други градове също излязоха на протести. На някои места се стигна до сблъсъци с полицията.

1 comment for “80 убити при нападение над църква

  1. Здравейте, Благодаря ви че винаги се стремите да информирате хората с изключително полезна информация. Нека Бог да продължава да благославя вашето благородно начинание. В случая обаче нямам представа защо се позовавате на стара новина, от 22 септември 2013, качена в сайта, който цитирате, по-горе в публикацията? Надявам се да е станало някакво недоразумение. Поздрави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *