Гласуват процедура всички държави задължително да ратифицират Истанбулската конвенция

Опитите за приемане и налагане на Истанбулската конвенция не само не са спрели, но и се засилват.
Европарламентът решава за искане на становище за Истанбулската конвенция

На 4.4.2019 в Европейския парламент ще се гласува важна резолюция, с която се иска Съдът на Европейския съюз да даде процедура, по която конвенцията да бъде подписана от ЕС като цяло. От текста на резолюцията, публикуван на сайта на ЕП, се разбира, че с гласуването й евродепутатите ще поискат становище от Съда на ЕС дали предложеното присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция е съвместимо с договорите на съюза и по каква процедура може да бъде направено.

Всички държави членки трябва бързо да ратифицират Истанбулската конвенция

2019/2678 (RSP) Seeking an opinion from the Court of Justice relating to the EU accession to the Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence 2019/2678(RSP) RSP – Resolutions on topical subjects

Subject
4.10.09 Women condition and rights
7.30.30.02 Action to combat violence, trafficking in human beings and migrant smuggling

  • Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие влезе в сила през 2014 г.;
  • До момента 11 държави членки на ЕС не са я ратифицирали;
  • Всяка трета жена в ЕС е преживяла физическо и/или сексуално насилие.

Евродепутатите призоваха единайсетте държави членки, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят. Това стана в дебат с комисар Ансип в понеделник.

До момента единадесет държави членки на ЕС все още не са ратифицирали Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулска конвенция. Това са  България, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Ирландия, Латвия, Литва, Люксембург, Словакия и Великобритания..

По време на дебата с Европейската комисия огромното мнозинство от евродепутатите изразиха съжаление относно факта, че тези държави (сред които и България, която в момента държи ротационното председателство на Съвета) не гледат на тази конвенция като на най-добрия възможен инструмент за борба с насилието над жените. Те подчертаха, че нежеланието на някои държави да ратифицират текста се базира на неразбирателства и подвеждащи аргументи относно термина „социален пол“ (gender), използван в Конвенцията. Те призоваха Комисията и Съвета да предприемат реални мерки, за да може оставащите държави членки да ратифицират текста възможно най-бързо.

Някои евродепутати категорично се противопоставиха на това, което за тях представлява идеологическа обремененост зад текста, и неговата дефиниция за социален пол. Те също така посочиха, че ЕС няма компетенции по такива въпроси и следва да уважава вътрешния ред на всяко общество.

Комисар Андрус Ансип напомни, че целта на конвенцията е предотвратяването на насилието над жените без никакви други скрити идеи. Той изрази надежда, че държавите членки, които все още не са убедени в нуждата да се присъединят към конвенцията, ще вземат предвид основното и предназначение: защитата на жените, жертви на насилие.

Контекст: Истанбулската конвенция, най-подробното международно споразумение за борба с насилието над жени беше приета от Съвета на Европа през 2011 г. Тя влиза в сила през август 2014 г. и е подписана от ЕС през юни 2017 г. Според Европейската комисия, всяка трета жена в ЕС е била жертва на физическо и/или сексуално насилие над петнайсетгодишна възраст. Над половината от жените са били жертви на сексуален тормоз, а една от всеки двайсет е била изнасилена.

3 comments for “Гласуват процедура всички държави задължително да ратифицират Истанбулската конвенция

  1. Все пак пророчеството, че ЕС ще се разпадне, трябва да се сбъдне ! И трябва вече да започва отнякъде .

  2. Аз съм против Истанбулската Конвенция . Аргументите ми са следните – В Библията няма трети пол . Използват се привидно мерки срещу насилието и се внедрява трети пол . Библията нарича това – Содомия . В Битие 19 глава , Бог заличи от земята Содом и Гомор именно поради този грях . Мъже с мъже и жени с жени , това е мерзост пред Бога . Не съм съгласен с тези извратени конвенции . Бог е Същия и днес . Не си играйте с Бога . Бог поругаем не бива .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *