Искат разследване и президентско вето върху Закона за вероизповеданията

БСП иска разследване и президентско вето върху Закона за вероизповеданията

Главният прокурор да разследва дали има намеса във вътрешните ни работи, а президентът да наложи вето върху Закона за вероизповеданията. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с изявленията на външния министър на Република Турция Мевлют Чавушоглу за Закона за вероизповеданията, предаде Агенция „Фокус“. „Главният прокурор да започне разследване има ли намеса във вътрешните работи на България и кои хора са били проводници на тази намеса. Българските мюсюлмани са български граждани. Изказването от Турция, ДОСТ, външния министър, и мълчанието на Борисов са заплаха за етнически мир в България“, категорична бе Нинова. „Обръщаме се към президента Радев да наложи вето на Закона за вероизповеданията и да свика КСНС“, призова тя. Нинова цитира изявлението на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, което е израз за явна намеса във вътрешната политика на България. Според Корнелия Нинова разговорите и намесите на турската страна са били многократни. Освен намеса на главния прокурор от опозицията настояват Бойко Борисов да даде отговори кой, кога и по какъв начин е въздействал върху правителството защо той се е съгласил.

Нинова призова Обединените патриоти да напуснат правителството. В противен случай означава, че одобряват тази политика. Малко по-рано пред БНТ председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова определи като изненадващо искането на Турция да бъдат опростени дълговете на мюфтийството. Националната агенция по приходите (НАП) вече е започнала процедури по продажба на имоти с цел осребряване на задълженията на мюсюлманското вероизповедание у нас. Според Стоянова отсрочването е правилното решение и не е нужен натиск от Турция, за да се стигне до него. „Подобно решение е за всички стопански субекти. Наложи се да предвидим такава процедура за вероизповеданията“, посочи тя.

Защо президентът мълчи за дълговете на мюфтийството ?

Дали Радев е предлагал опрощаване на дълговете на мюфтийството, а скандала го отнесе ГЕРБ ?

Администрацията на Румен Радев отказва да разсекрети стенограмата от Консултативния съвет при държавния глава

Защо президентът Румен Радев мълчи по темата с дълговете на мюфтийството, предизвикала сериозен дебат и политически скандали ? По всякакви теми президентът взима отношения, но по темата с парите на вероизповеданията пази „радиомълчание“.

президент

По време на дебатите тогавашният шеф на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че решението за опрощаване на над 8 млн. лева дългове на Главното мюфтийство, гласувано на първо четене в парламента, е договорено на Консултативния съвет при президента Румен Радев. Целта на опрощаване на дълговете на мюфтийството, да не получава пари от Турция.

При обсъждането на законопроекта в пленарна зала депутатът от ДПС Йордан Цонев заяви, че лично Румен Радев е искал опрощаване на дълговете на Главното мюфтийство с мотив-защита на националната сигурност и срещу радикализация на мюсюлманите.

От ГЕРБ призоваха президента да разсекрети стенограмите от Консултативния съвет на „Дондуков“ 2, за да докажат твърденията си. Но президентът остана безмълвен.

На 8 март 2019 година двама граждани Николай Въжаров и Стефан Стойков, подписали се като представители на „Обединени езически вероизповедания“ са поискали от администрацията на президента Радев по Закона за достъп до обществена информация стенограмата от Консултативния съвет точно по въпроса за мюфтийството.

Главният секретар на президентството Димитър Стоянов обаче отказва като се позовава на Закона за защита на класифицираната информация и с мотива, че стенограмата е обявена за секретна.

За същото настоява и Недим Генджев, председател на Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание. Според него решението за разсрочване дълговете на мюфтийството противоречи на редица закони и е по-същество държавна помощ за хората на Мустафа Хаджи.В писмо до президента, с което разполагаме, Борис Минчев, председател наНационално движение против корупцията и за иновативна икономика иска от президента да наложи вето върху приетите промени за опрощаване дълговете на мюфтийството. Минчев се представя като човек от Инициативния комитет издигнал Румен Радев за президент. И в момента силно разочарован от действията на президента.

Кпрезидентоето пък противоречи на нормите на Европейския съюз и може да докара санкция на България.

Генджев настоява също президентът да разсекрети стенограмата от заседанието на Консултативния съвет при него. Както и държавният глава да обяви позиция по въпроса дали опрощаването на публични задължения е елемент от националната сигурност.

Но президентът мълчи. Остава впечатлението, че наистина на въпросния съвет на „Дондуков“ 2 държавният глава е лансирал тезата за опрощаване на дълговете на мюфтийството. Но контрата остана в ГЕРБ като вносители на предложението, както и политическите негативи от това.

1 comment for “Искат разследване и президентско вето върху Закона за вероизповеданията

  1. Здравейте! Чудя се защо партиите трябва да повдигат въпроси, които касаят вероизповеданията. Има толкова много нарушения около Закона за вероизповеданията и поправките му, за които трябваше да бъдат сезирани всички държавни и международни институции.

    Редно беше всички евангелски изповедания + ОЕЦ да направят това.

    Та, после да не се чудим защо „все ни притискат“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *