Принцип №3: Ти си жив камък и не си сам

ПРИНЦИП №3 ТИ СИ ЖИВ КАМЪК И НЕ СИ САМ

И вие като живи камъни се съграждате в духовен дом, за да станете свято свещенство, да принасяте духовни жертви, благоприятни на Бога чрез Исус Христос. (1 Петър 2:5)

Мощният принцип, който искам да разгледам тук, всъщност е свързан със слабостта, а не със силата. Като християни трябва да приемем факта, че сме живи камъни. Ако не го направим, рискуваме да допуснем много глупави грешки. Живи означава, че ние участваме в Божия вид живот. Това е изобилният, вечен живот, който Исус дойде да ни подари.

„Крадецът идва само да открадне, да убие и да разруши. Аз дойдох, за да могат Моите овце да имат всичко, което им е нужно“. (Йоан 10:10) (буквален превод от версията God’s Word Translation)

Какво означава да бъдеш „жив камък”? Апостол Павел не изказваше предположение, че сме живи камъни. Той ясно го заяви: вие сте живи камъни. По-добре да сме живи камъни, отколкото мъртви такива. Но това означава също, че ти си уязвим. Само си помисли – не се изисква много, за да се измориш, да огладнееш, да се ядосаш, да ти се доспи, да настинеш, да проявиш алчност, да изгубиш търпение и т.н. Следователно, преди целият ти живот да се превърне в доказателство, че си жив, а не мъртъв камък, ти преминаваш през процес, който изцяло променя начина, по който функционираш.

Надявам се разбираш, че „жив” и „камък” са две взаимноизключващи се понятия. Не се предполага камъните да се движат. Те са символ на стабилност. Не се предполага живите неща да стоят на едно място. Движението е признак на живот. Но сега ние имаме живот (движение) и камък (стабилност) съчетани в свръхестествен храм, който е самото Тяло Христово – обитавано и изпълнено от Духа на самия Бог.

Божията сила бива разкрита, когато вътрешният живот на Бога, пълен с dynamis (сила) превземе всяка област от нашия живот и ние се научаваме как да ходим в онова, което имаме, а не само да го носим в себе си!

Като живи камъни сега се „вграждаме”, за да станем храм, духовен дом. Това със сигурност е част от новия, по-добър храм, който Исус дойде да издигне на земята. Той ясно заяви това в евангелието от Йоан 2-ра глава.

„Исус им отговори: Разрушете този храм и за три дни ще го издигна. Тогава юдеите възкликнаха: Този храм е бил граден за четиридесет и шест години, а Ти за три дни ли ще го издигнеш?  Но Той говореше за храма на тялото Си.“ (Йоан 2:19-21)

И така, да си жив камък означава, че трябва да имаш място в този нов, по-добър храм, който Исус издига на земята. Една от най-лошите и най-печалните грешки, които християните по света допускат, е, когато посланието на Христос се разводнява и се свежда просто до религиозна мотивационна програма за самопомощ, в която хората се включват, мислейки си само за едно нещо – как да подобрят живота си и нищо повече от техния личен интерес. Този модел на действие се е провалил. Ние сме създадени, за да се свържем един с друг. Всеки от нас е част от един и същ духовен дом. Моите решения оказват влияние върху други хора и събития много повече, отколкото мога да предположа. Ти имаш значение! Изборите, които правиш, имат значение!

Да станеш жив камък в Божия храм всъщност означава да се новородиш и да откриеш центъра на твоето съществуване. Ние ставаме „основани” и „закоренени” в Христос, защото избираме да Му се поклоним. По този начин, както един камък стои в стената и това изглежда правилно, всичко си идва на мястото – Бог е Бог, ние сме хора, злото е зло и т.н. Чудесно е да си камък в стената на Божия дом!

Позволи ми да те предупредя за нещо. Усещането, че стоиш на твърда основа, също така може да бъде измамно, защото лесно забравяме, че това усещане за стабилност зависи единствено от нашата позиция и взаимоотношение с Исус. Веднага щом Го пуснем, земята под краката ни отново започва да се клати!
Когато сме живи камъни, ние в действителност живеем със стабилност „взета назаем”. Ние не я притежаваме, а съучастваме в нея.

Цялата тази уязвимост ни напомня, че сме живи камъни, а не свръхчовеци. Това ни поставя в позиция на постоянна зависимост от Бог. Ако проумееш този принцип, никога няма да ти хрумне налудничавата идея, че всъщност можеш да управляваш живота си без Него – без значение колко добре изглеждат нещата за определен период от време.

МОЛИ СЕ С ТАЗИ МОЛИТВА ДНЕС:

Татко, благодаря ти, че промени сърцето ми и от каменно го превърна в сърце, пълно с духа на живот! Сега съм жив камък, вграден в Твоя храм. Аз съм стабилен и непоклатим като канара, но в същото време жив и задвижван от вятъра на Духа. Аз съм различен вид камък. Аз съм жив камък! Разкрий ми уникалната цел, която имаш за мен в Твоето Царство! Посвещавам се да служа на другите и да приемам тяхното служение към мен. Осъзнавам, че съм уязвим. Днес вземам решение да стоя свързан с Теб. Моята стабилност е в Теб, а не във временните неща на този свят. Също така Господи, аз Ти благодаря за живите камъни, с които съм свързан в твоя план. Моля се единството, мирът и любовта да управляват във всички важни взаимоотношения с хората, които си поставил в живота ми и в живота на онези, които си поставил в моя. Амин!

автор: Георги Бакалов
източник: http://in30days.posterous.com

превод от английски: В. Петрова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *