Принцип №2: Свържи се с достойни хора

30 ДНИ НА МОЩНИ ПРИНЦИПИ №2 СВЪРЖИ СЕ С ДОСТОЙНИ ХОРА

Исус не проявяваше себеправедно отношение спрямо другите, макар да беше най-святият. Той общуваше както с проститутки и сводници, така и със свещеници. Но когато трябваше да изпрати Своите апостоли на мисия, Той им даде специфични инструкции. Те отразяват няколко мощни принципа, един от които е принципът да общуваш с достойни хора.

Всеки от нас може да има множество случайни познанства. В контактите си имам повече от 2 хиляди имена и адреси! Аз се забавлявам с някои от тези хора, правим различни неща заедно или харесваме един и същ стил музика. Това обаче не ги причислява автоматично към хората, с които бих се свързал, когато става дума за моята мисия.

За да успееш в мисията си, трябва да се свържеш с достойни хора. Но преди всичко самият ти трябва да бъдеш достоен човек. Плашещо е колко много така наречени християни ходят по църквите и в същото време вършат прелюбодейство, лъжат, крадат, клюкарстват, мразят, лицемерничат, нямат никаква работна етика и т.н.

Всички грешим. Всички от време на време правим неща, за които след това трябва да се покаем. Новородената част в теб е твоят дух, а не умът, волята и емоциите ти. Ето защо има много новородени християни, които постъпват глупаво, проявяват упорство и са емоционално нестабилни. Те избират да обвиняват всичко и всички за това, което са, което правят и за онова, което никога няма да станат и за нещата, които никога няма да постигнат. Такива хора се оказват неподходящи и неблагонадеждни, когато трябва да се свърши нещо сериозно.

Възможно е да си един от тях и да очакваш да се причислиш към „достойните” хора, за които говоря.
Като християнин не е необходимо да си непогрешим, но ти трябва и можеш да бъдеш достоен човек и някой на когото може да се разчита.

Според гръцкия конкорданс думата достоен е превод от гръцката дума axios, която означава: такъв, който заслужава, подобен или подходящ (сякаш привличащ похвала). Всеки от нас има тенденцията да съди другите според постъпките им, а себе си – според намеренията си. За да бъдеш счетен за достоен обаче, ти трябва ди си го заслужил по един или друг начин; трябва да имаш добра репутация на човек, който е направил нещо, разкриващо вътрешната му същност. Трябва да можеш да се съпоставиш с това, което всички разпознаваме за добро и благородно. И накрая, ти и аз трябва да бъдем подходящи да ни се повери нещо важно – било то позиция, пари, влияние или друго.

Йоан Кръстител призоваваше хора да принасят плодове „достойни” за покаяние или казано на съвременен език: да бъдат реални!

Затова принасяйте плодове, достойни за покаяние. (Матей 3:8)

Блудният син осъзна, че повече не е достоен да се нарече син:

…не съм вече достоен да се наричам твой син; направи ме като един от наемниците си.
(Лука 15:19)

Когато става дума за това да се посветиш на някого, било то в предбрачно взаимоотношение, заветно взаимоотношение в служението, приятелство или бизнес партньорство – ти достоен човек ли си, търсиш ли достойни хора, на които да се посветиш? В наши дни не можеш да се доверяваш на хора, само защото казват, че са християни. Ти трябва да провериш репутацията им и да видиш дали са толкова достойни, колкото казват. Ето така ще успеем в мисията си и ще оставим на бъдещите поколения наследство, достойно за подражание.

ДНЕС СЕ МОЛИ С ТАЗИ МОЛИТВА:

Господи, Ти Си достоен да ти Се покланям! Ти плати най-високата цена и доказа, че Си Този, който казваш, че Си. Ти Си достоен за моята молитва и хвала. Направи и мен човек, достоен за похвала. Помогни ми да премина теста на почтеността в моите взаимоотношения, бизнес, кариера и служение към другите. Свържи ме с други достойни вярващи в Царството, които са се посветили да бъдат достойни във всичко, което правят.

автор: Георги Бакалов
източник: http://in30days.posterous.com

превод от английски: В. Петрова
редакция: М. Джоргова

1 comment for “Принцип №2: Свържи се с достойни хора

  1. МАТЕЙ 7;15+++23 +БИБЛИЯ ПЪЛНОЦЕНЕН ЖИВОТ В СВЯТИЯТ ДУХ+ОБЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *