№4: Няма трудни решения, само неясни приоритети

Тогава дванадесетте свикаха всички ученици и казаха: Не е добре ние да оставим Божието слово и да прислужваме на трапези. (Деяния 6:2)

През 1994 г. бях в Прага, Чешката Република, за да служа на една конференция. Сред говорителите беше и доктор Лестър Съмрал – апостол и учител,  прекарал повече от 60 години в служение. Всъщност няма да сгреша, ако кажа, че той е един от бащите на Петдесятното движение по света.

Поканиха ме на обяд, на който щеше да присъства и доктор Съмрал. На масата бяхме 7-8 човека, все млади пастори. Разбира се, всички бяхме малко изплашени от този гигант на вярата, който седеше срещу нас и тихичко си ядеше супата, без да говори  много.

Аз събрах смелост и го попитах: „Доктор Съмрал, как се справяте с напрежението в служението?”
„Какво напрежение?”, ми отговори той с въпрос. Говоренето му леко наподобяваше приятелско „ръмжене”. Но повечето от хората, които го познаваха отблизо, ще кажат, че той беше много мек отвътре. Такова беше и моето впечатление.

Не знаех какво да кажа и просто се усмихнах. (Това ми върши работа в повечето случаи, когато съм притиснат от митническите власти в някои назадничави комунистически страни като Беларус или съм на пасторски обяд и се чувствам неловко, че съм задал въпрос).

„Ами, напрежението, което идва поради трудните решения, които постоянно трябва да вземате в служението и в живота си”, казах аз, надявайки се, че Бог няма да ме порази на място, задето занимавам такъв мъж на Бога с моите въпроси на начинаещ проповедник.

„Няма трудни решения, а само неясни приоритети” каза Съмрал и се облегна назад.

Той ни изгледа продължително.

„Когато решиш кое е важно за теб, ще ти бъде лесно да кажеш „Не” на всичко останало, което се опитва да те разсейва.”

Той продължи да ни проповядва още един час от Йоан 15-та глава.
Никога няма да забравя тази среща с този наистина велик човек. По-важно е, че никога няма да забравя мощните принципи, които той сподели с нас в оня ден.

За апостолите сигурно е било трудно да спрат да прислужват на вдовиците, както е описано в Деяния 6-та глава. Може отстрани да е изглеждало сякаш не ги е грижа за слабите и нуждаещите си. Но това не е било вярно. Трябвало е да се придържат към онова, което е по-важно що се отнася до задачата, която Бог им бил поставил – а именно, молитвата и Словото. Очевидно множеството харесало отличното им мениджърско решение и църквата продължила да расте.

Днес, когато погледнеш живота си, кои са трите най-важни неща, които знаеш, че трябва да правиш? Кои са трите най-важни взаимоотношения в личния ти живот, които трябва да поддържаш и развиваш? Кои са петте най-важни професионални взаимоотношения, на които трябва да наблегнеш и да поставиш сред първите си приоритети? Ето това е – ти знаеш защо казваш „Да” и „Не” и тогава вземането на решения и управлението на живота ти вече няма да е трудно за теб!

МОЛИ СЕ С ТАЗИ МОЛИТВА ДНЕС:

Господи, помогни ми да разгранича важното от маловажното. Също така дай ми разбиране за това кое е важно и кое – не! Помогни ми да поставя на челно място взаимоотношенията с онези хора, които Ти Си поставил в живота ми. Помогни ми да разпозная идеите, начинанията и взаимоотношенията, които са от теб. Знам, че ще отговарям как съм се отнесъл към онова, което си маркирал като важно за мен, а не за онова, което всеки друг мисли, че трябва да правя. Затова дай ми сила да кажа „Не”, когато трябва да кажа „Не” на неща, които не са от Теб и да кажа „Да” на нещата, които Твоят Дух ми показва като приоритетни. Амин!

автор: Георги Бакалов
източник: http://in30days.posterous.com

превод от английски: В. Петрова
редакция: М. Джоргова

1 comment for “№4: Няма трудни решения, само неясни приоритети

  1. ГОСПОДИ ИСКАМЕ ДА ВИДИМ ИСУС БЕЗ МАСКИ И ГРИММАСИ ХОРАТА НИ ЧЕТЪТ КАТО ПИСМА ОТ БОГА В ХРИСТОС ИЛИ ПРИЛИКАТА С ТОЗИ НА КОГОТО СЛУЖИШ 2 КОР. З;1+3-+17-18 В БИБЛИЯТА НЯМА ОБРАЗИ И ВСЕ ПАК ВСЕКИ ЧОВЕК ПРИЛИЧА ИЛИ НА ХРИСОС ИЛИ НА ЛУКАВИЯ БЛАГОДАРЯ ЗА ТЪРПЕНИЕТО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *