Придружително писмо – Берлинска декларация

Във връзка с внесения за гласуване на второ четене в парламента Законопроект за предучилищното и училищното образование, на 29 януари 2013 г. Свобода за всеки – адвокати внесе в Народното събрание и Министерство на образованието, младежта и науката Берлинската декларация в защита на свободата на избор на образование. Документът беше изпратен и на медиите. Текст на придружителното писмо, с което декларацията е депозирана.

Придружително писмо – Берлинска декларация
28 Януари  2013 г.

Председател на Народно събрание  – г-жа Цецка Цачева
Министър на образованието, младежта и науката
Председател на Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта към НС  – г-н Огнян Стоичков
Лидери на парламентарни политически партии, медии

Относно: Берлинска декларация в защита на свободата на избор на образование

Уважаеми народни избраници, лидери на политически партии, министри,

С настоящото писмо прилагаме Берлинската декларация, приета от Първата световна конференция за домашно образование, състояла се в Берлин, през ноември миналата година.

В обобщение ще посочим, че ако Законът за предучилищното и училищното образование бъде приет в сегашното му състояние, тоталитаризмът  ще остане съществена характеристика на българското образование. Безалтернативното налагане на държавно-бюрократичния модел като единствена форма на образование противоречи на принципите на плурализъм в демократичното общество, както и нарушава свободата на родителите да определят образованието на децата си съгласно своите философски и религиозни светогледни убеждения. Държавно-централизираният модел на образование противоречи не само на принципите на демократичното общество, но и на редица международно-правни документи. Същите са подробно описани в приложената Берлинска декларация.

Несъобразяването с правата на родителите в сегашното законодателство само ще засили недоверието на хората към властите и напрежението в обществото. Надяваме се да вземете предвид неотменимите човешки права на родители и деца при приемането на законодателство, което съдържа ограничения на правото на свободен избор на методи и философия на обучение, различаващи се от държавно-монополните.

С уважение,
Адв. д-р Виктор Костов
Свобода за всеки – адвокати

10 comments for “Придружително писмо – Берлинска декларация

 1. А Д М И Р А Ц И И за Адв. д-р Виктор Костов !!! Той е дар от Бога за Църквата в Вългария.Знам,че зад него стоят много деноминации,църкви и пастори.

 2. Разбира се, адв. д-р Виктор Костов си върши работата КОМПЕТЕНТНО! Ясно е, че има достатъчно сериозни международни правни документи, с които трябва да се съобразяват различните институции у нас на всички нива.

  Но аз бих искал да попитам – КОИ са тези евангелски деноминации, които „стоят зад „Свобода за всеки“, както емоционално посочва п-р Янко Добрев? Аз съм малко по-реалистичен в наблюдението си. Досега не видях ОФИЦИАЛЕН ДОКУМЕНТ по проблемите на образованието като „право на избор на родителите“ – включително и за правото на домашно образование, който да е бил подготвен, подписан и изпратен до официалните адресати от председателя на ОЕЦ (Обединени Евангелски Църкви) п-р Николай Неделчев. Дано да греша със своята неосведоменост (бих бил щастлив, ако не съм осведомен!), но не знам деноминациите СЕПЦ, ББЦ и останалите да са изпращали официален документ до официалните адресати (министерство на образованието, парламент, комисия за образованието и т. н.) по този и други проблеми на българското образование.

  Та питам, значи, ако адв. д-р В. Костов си върши работата, иже-упоменатите по-горе евангелски институции КЪДЕ СА в дебата?

 3. Браво!Някой трябваше да извика срещу това безумие!Благодаря Ви, адв.д-рВиктор Костов!

 4. Veniamin Peev, и аз си задавам тези въпроси. Но вакуум няма. Ако църквите не извикат за правдата, камъните ще го направят. А адв. Костов и НЛФ са глътка въздух и светлина в този контекст.

 5. Петър Пеев и неговите съмишленици от Перник съвсем се скриха по темата тук. Явно в ходенето по кръгли маси и клюкарски седенки са пропуснали берлинската декларация и последвалите я точни попадения срещу закона които доведоха до уволняването на министъра. Пеев да не сте се объркали и вместо на кръгли маси да сте ходили на кръчмарска такива?

 6. С цитати от Вапцаров, с възхвали и критики Народното събрание избра академик Стефан Воденичаров за нов образователен министър. „Бедни ми професоре, защо не си останахте в БАН“. http://news.ibox.bg/news/id_1563202055

 7. Успех!Бог да даде благоволението Си в това дело.Ще подкрепям с молитва.

 8. BOG da vi blagoslovi i mnogo uspehi.ste vi podkrepiam s molitva.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *