ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ОТТЕГЛЕНИ

Васил Антонов /БСП/ е зам.председател на Комисията по вероизповедания и правата на човека. В нея участват като членове и други двама плевенски депутати – Пламен Тачев /ГЕРБ/ и Чавдар Велинов /БСП/. Във връзка с обществената реакция около опрощаването, а после разсрочването на дълговете на мюфтийството, както и предстоящото второ обсъждане на Закона за вероизповеданията в НС, потърсихме за коментар г-н Антонов.

Плевен прес: Според вас приключен ли е казуса с 8-те милиона опростени, а после разсрочени задължения на мюфтийството ?

Васил Антонов: Промените в Закона за вероизповеданията, които бяха внесени на първо четене в НС, обхващат три основни момента. Единият е в параграф 9-ти от проекта, който освобождава неплатените към 31-декември 2018 год.данъци на мюфтийството в размер на 8 милиона лева. Това число обаче трябва да поставим под съмнение, тъй като в различните години като зам. председател на Комисията и депутат, съм чувал многократно различни суми, включително 15 млн. лв., дори и повече. Така че първото нещо е да знаем точния размер на задълженията. Второто нещо е структурата на тази сума. Каква част от нея са задължения, има ли погасени такива през годините. И третото нещо е – как ще продължи от тук насетне този закон. Достойната позиция, според мен, е предложението за законопроекта да бъде оттеглено.  Още повече, че процедурите, по които стават опрощаванията или разсрочванията на дължими суми, са предмет на ДОПК /Данъчно-осигурителен процесуален кодекс – б.а./. Това не става със закон. Не трябва да забравяме обаче най-важното, че държавата е отделена от религията. В последно време политиката се намеси в религията и в работата на вероизповеданията. Не ви ли направи впечатление, че в първия ден на постите патриархът на БПЦ беше изваден от болницата, за да участва с мюфтията в пиар акция на министър председателя ?

Плевен прес: Според вас използват ли се верските убеждения за политически цели ?

Васил Антонов: Категорично. Примерът, който ви дадох е доказателство за това. Не ви ли направи впечатление и друго във връзка с предложенията за промени в Закона за вероизповеданията ?  В парламентарната група на ГЕРБ има добри юристи като Георги Марков – конституционен съдия. Да сте чули някъде негово мнение по този въпрос ?!

Плевен прес: Тъкмо това щях да ви питам. Предложенията, които се направиха не са ли в противоречие с чл. 13 от Конституцията ? Нали тя е основният закон в България ?

Васил Антонов: Не само чл. 13-ти от Конституцията е погазен. Има редица други членове и алинеи, които подлагат на съмнение конституционалността на предложенията, които се направиха.

Плевен прес: Коя е комисията в Народното събрание, която има пряко отношение по казуса ?

Васил Антонов: Това са три комисии с отношение по въпроса. Едната е Комисията по вероизповеданията и прават на човека, втората е Комисията по правни въпроси и третата е Комисията по бюджет и финанси.

Плевен прес: Комисията по вероизповеданията, на която сте зам. председател и в която членуват още двама плевенски депутати – Пламен Тачев /ГЕРБ/ и Чавдар Велинов /БСП/, ще предприеме ли действия преди второто четене на законопроекта в Народното събрание ? И бяха ли обсъждани в Комисията тези предложения преди да минат на първо четене ?

Васил Антонов: Въпросът ви препраща към заседанието от 19-ти декември 2018-та година и след това преди да влезе Закона в НС, което беше последната точка от старата сесия. Трябва да ви кажа, че имаше едно много тежко и продължително заседание повече от 5 часа, на което бяха взети становищата на всички институции имащи отношение по въпроса. Предложението за опрощаване на 8 милионния дълг на мюфтийството беше направено от Йордан Цонев накрая, в последния момент и обявено като предложение на финансовия министър Владислав Горанов.  В дневния ред това предложение го нямаше. Потвърди го и председателят на комисията Красимир Велчев. Вижте, трябва да погледнем и по-назад във времето когато този въпрос се появяваше. През 2011 година например в комисията бе внесено за разглеждане писмо от мюфтията, в което се искаше съдействие по 6 точки от страна на държавата. Тогава финансовият министър заяви, че с оглед на кризата няма възможност тези желания да бъдат изпълнени. Големият проблем тук е, че този закон трябва да се отнася за всички вероизповедания, не може само едно от тях да е в центъра на закона. Трябва да има справедливост, а тя не може да се налага със закон и да се поставя в полза само на едно вероизповедание.

Плевен прес: Но за каква справедливост говорим когато през 99-та година правителството на Иван Костов сключва договор с Турция, по силата на който турското министерство за мюсюлманско вероизповедание, т.н. Динает, финансира от тогава до сега мюфтийството с 2 млн. лв. ?

Васил Антонов: Ето в това е разковничето на проблема. Всички промени, които до сега се внесоха, вероятно това на Цветанов и Карадайъ е осмото по ред, няма да решат нищо. И нищо няма да променят ако не се пипне споразумението между Дианета и Министерски съвет през дирекцията по вероизповеданията. Въпросът ви е точен. Какво като променяме за пореден път закона ако това споразумение е в сила ?! То не дава възможност на другите наши служби и органи да си вършат работата защото пътя на парите по този начин е директен: от назначенията на служители в мюфтийството, през заплатите им и т.н. Моето мнение, а то в голяма степен е експертно, е че този договор трябва да бъде денонсиран. Може да се обсъжда договор между Минестерствот на културата и Дианета за поддръжка на джамиите у нас, които са паметници на културата. Но пътя на парите трябва да минава през държавата.

Плевен прес: Като плевенски депутат и зам. председател на Комисията по вероизповеданията какво ще предприемете лично вие ?

Васил Антонов: Знаете, че в момента сме извън парламента. Но с всички наши извънпарламентарни средства, включително и с това интервю, привличаме вниманието на хората за начина, по който трябва да се действа. В комисията до сега сме успявали да парираме и други неща в закона, много по-скандални от тези. Така че според мен трябва ако ще се опрощават тези 8 милиона лева, те да се преадресират. Защото знаете, че има две мюфтийства в България: с д-р Мустафа Хаджи и това на Недим Генджев.

Плевен прес: Застрашена ли е сега националната ни сигурност и ще се разруши ли етническия мир, както говореше Цветан Цветанов ?

Васил Антонов: Има нещо по-лошо и от това. И то е, че с предложените промени в Закона за вероизповеданията, нямаме нито право, нито вяра в него, нито принципи. Достойната позиция е оттегляне на закона. Всъщност с този законопроект какво се получи ? Нищо по-различно за ГЕРБ, които с този закон утвърдиха своята практика днес да казват едно, а утре – друго.

Плевен прес: БСП още е извън парламента. Да задам въпроса на Велислава Дърева „Докога БСП ще седи под кривата извънпарламентарна круша?“

Васил Антонов: Съветвам хората, които не са прочели статията на Велислава Дърева /“Рекет“ – б.а./, да я прочетат. Това е една блестяща защита не само на православното вероизповедание, но на вероизповеданията изобщо. Защото в момента се прави лоша услуга с влизането в дневния ред на обществото на религията. Затова изтъкнати юристи, както и икономисти като Христина Вучева реагираха своевременно с критични коментари. Отново се връщам към справедливостта. Без да противопоставям вероизповеданията, да попитам дали на някой му направи впечатление, че през последните години патриаршията извърши огромен ремонт със собствени средства. Моята и нашата отговорност като народни представители е това – защита на правото и справедливостта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *