ПАТРИОТИЧНИЯТ ФРОНТ ГЛАСУВА СТРОЕЖА НА НОВИ ДЖАМИИ

Управляващите партии и ДПС решиха да продължат да се строят джамии в България

Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека отхвърли и двете предложения на АТАКА – за отмяна на Декларацията на 41-то Народно събрание за осъждане на Възродителния процес като опит за асимилация на българските мюсюлмани, както и за налагането на мораториум върху строежа на джамии в България.

Представителите на т. нар. Патриотичен фронт гласуваха против проекторешението на националистите и се обявиха за строежа на нови мюсюлмански молитвени домове в страната. Решението им е в пълен консенсус със становището на противоконституционната ДПС.

Депутатът от АТАКА Илиан Тодоров се опита да убеди колегите си, че в България има повече джамии отколкото в цяла Турция като цитира проучвания на вестник „Атака”. Според данни на Евростат от 2012 г. у нас има 570 хиляди мюсюлмани и 1200 джамии, а в Швейцария изповядващите исляма са 400 хиляди, на които се падат общо 4 джамии, възмути се националистът.

Тодоров бе категоричен, че българите отдавна са доказали, че са толерантни към мюсюлманите, живеещи у нас. По думите му това не променя факта, че вече се доближаваме до арабските държави по брой мюсюлмански храмове на глава от населението. Атакистът заяви, че страната ни е презадоволила нуждите на българските мюсюлмани.

221

Започва строежът на новата джамия в Кърджали

Областният управител Илия Илиев няма да спира начинанието, разрешителните са от компетенциите на общината

Не мисля,че в момента областна администрация е в състояние да спре изграждането на нова джамия в Кърджали.Ако са спазени всички процедури няма пречки храмът да бъде построен.Това заяви по повод публикации в медиите областният управител на Кърджали Илия Илиев. Той подчерта, че официално не е информиран за строителните работи. Той посочи,че строителните разрешения се издават от общината и от нейната компетентност е да има ли храм или не.

Според Главно мюфтийство пречки за изграждането на храма от бюрократично естество няма. Въпреки това от джамийското настоятелство събиращо пари за джамията твърдят,че нямат информация строителството да е започнало. Препратиха ни към районния мюфтия Бейхан Мехмед, който обаче вчера не вдигаше телефона си. Служител на мюфтийството обяви, че нямат информация да са стартирали строителни работи. На мястото обаче е забелязана строителна техника. Според източници от общината строителството се бави поради липсата на средства.

12 милиона лева ще струва изграждането на втората джамия в Кърджали, която ще се извисява над града в квартал „Прилепци”. Средствата за най-големия мюсюлмански храм в страната ще дойдат от Турция. Това съобщи член на джамийското настоятелство, което се е съпричастно с изграждането на джамията. Според него финансирането ще бъде от частни дарители и от Дианета-дирекцията по вероизповеданията на Република Турция.

Огромната джамия в Кърджали ще бъде най-скъпата обществена сграда, изграждана в града. Преди години цялостният ремонт на медресето и преустройването му в музей заедно със създаването на експозиция струва около 6 млн.лв. Градежът на джамията е поредният строеж в региона с пари от спонсори от Турция. Последният пример е училището в Момчилград, което струва 5 млн. лева.

Етнически разнороден екип от архитекти и инженери проектира новата джамия , която ще се изгражда в кв. Прилепци в Кърджали. В колектива са българи, турци и арменец. Джамийското настоятелство на бъдещия храм им е предоставило готов проект, заимстван от Турция, но се е наложило цялостната му преработка, за да се впише на терена и да бъде съобразен с архитектурните, инженерни и противопожарни изисквания в страната ни. Това обясни арх. Радосвета Хаджиева, която е автор на архитектурното оформление.

Тя съобщи, че общата площ на храма е 357 кв.м. 160 кв.м е галерията за жени. Мюсюлманските храмове събират по-малко богомолци на един квадратен метър от християнските. Изчисленията показват, че джамията ще побира около 600 вярващи. В комплекса е предвидено да има административни помещения, библиотека, голяма конферентна зала, кафене. Ще се изградят хигиенно помещение, помещение за измиване на покойници, подземен двуетажен гараж. Храмът ще има голяма открита колонада, която ще го отличава от другите джамии в страната. Минаретата ще са две с по 35 метра височина. Инвеститор на обекта е Главно мюфтийство.

Георги КУЛОВ

6 comments for “ПАТРИОТИЧНИЯТ ФРОНТ ГЛАСУВА СТРОЕЖА НА НОВИ ДЖАМИИ

  1. Аз не мога да разбера уж сме християнска държава,какви са тези джамии,който иска да ходи в турция,там има достатъчно

  2. A бе хора , споко , те нека строят пък ще ни се прехвърлят готови тези сгради на нас , християните 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *