Папата обедини религиите?

И не участвайте в безплодните дела на тъмнината,
а по-добре ги изобличавайте (Ефесяни 5:11)


Папата към българския народ Папата към българския народ 

Папата ще бъде възприеман повече като политически, а не като духовен водач на това обединение. По тази причина протестантските водачи на това движение от своя страна ще искат отстъпки от Рим и ще ги получат. От водачите на това движение няма да се изисква да почитат папата като Свят Баща на непогрешима и първа в йерархията църква, но само като политически водач, без да се приема, че е приемник на Петър.
~Дейвид Уилкерсън

„При посещението си у нас папата ни даде обаче пример как пастирът отива при стадото, как търси и намира отдалечилите се от паството души, като им дава пример за действена Христова любов…“. Това гласи част от поста на Западно и средноевропейският митрополит Антоний

Целта е Римският папа да обедини всички и да посрещне Антихриста, коментира владиката Не става въпрос за моя часовник, а за атака срещу православието, смята митрополит Николай. Посещението на римския папа е политически акт, целта е да се обединят всички църкви около Рим и когато дойде Антихриста, папата да го посрещне, каза Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай пред миряните в храма „Свети Георги“. 

„Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната държава Ватикана, но никой не може да ни принуди за общо богослужение с него“, каза митрополит Николай от олтара.

„Всички искаме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това. Политиците не искат това, те целят точно обратното. Създадено е, например, т.нар. икуменическо движение, което цели обединение на всички религии. Но нали знаете, има и религия на Сатаната. Как да се обединим всички? Не е възможно да се обедини светлината и тъмнината“, каза митрополит Николай.

„Този акт бе подготвен твърде отдалеч. Започна с медийна кампания срещу Българската православна църква. Тук не става дума за моя часовник. Става дума за всичко, което Светият Синод реши и не реши. Тази кампания бе подготвена, за да дойде папата и да бъде обявен за свети отец, живеещ в нищета и бедност,“ коментира владиката. „Замисълът на всичко това е да се обединят всички религии около папата, та като дойде Антихриста папата да го посрещне, а чрез него и всички, които са с него“, смята митрополит Николай и добави: „Ние няма да се откажем от православието. Не сме се отказали от православието и през петвековното робство. Робството бе победено от православието. Само то ще ни освободи. А кой може да каже, че йеродякон Игнатий – Васил Левски е бил роб по време на робството? Той беше свободен, защото бе православен.“

По думите му няма как православната църква у нас да подкрепи подобна визита: Посрещнахме римския папа като държавен глава на суверенната държава Ватикана, но никой не може да ни принуди за общо богослужение с него. От думите на Николай стана ясно, че той също подкрепя обединението в християнството, но, очевидно, не по предложения начин: Всички искаме християнските църкви да се обединят. Това обаче може да стане само от църковни хора, когато епископите се съберат и обсъдят как да стане това. Политиците не искат това, те целят точно обратното.

 

Вълнението след посещението на папа Франциск у нас не стихва. Какви послания отправи той към българите и света? Франциск остави своята следа и беше посрещнат типично по балкански с полюсни настроения – от символ на добротата и мира, до носител на тъмнината, който ще посрещне Антихриста. 

„Ватиканският протокол ни предупреди, че Франциск не обича по него да тичат охрани. Трябва да благодарим на всички от МВР. Организацията беше на много високо ниво. Изказванията по линия на Антихриста са глупости. Нашата църква все пак е отделна от държавата. Тя сама преценява действията си. Тя си спазва догмите. Но от 2007 г. България е дадена като център за религиозна толерантност в Камарата на лордовете в Лондон“, коментира директорът на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет Емил Велинов.

В студиото на „България сутрин“ гостът разкри, че министър-председателят на Ватикана подсказал на Борисов как да постъпи с поканата на папата. „Не вярвах, че за една година би се осъществило такова пътуване. Не знам коя визита – тази на папа Йоан Павел II или тази на папа Франциск беше по-трудна. Франциск често нарушава протокола. Той успя да ни покаже какво означава смирение. Като народ имаме нужда от това“, отбеляза Велинов.

„Искаме да възстановим и свещениците в армията. И там има нужда. Човек и там изпитва напрежение. Църквата винаги е давала пример. Но навремето като дете познавах кварталния си свещеник. Папата ни каза да се смирим. Той показа нашите проблеми. Той ни каза да си прощаваме преди сън и да се будим щастливи. Трябва да уважаваме себе си и после тези, които са до нас“, обобщи той.

Събитието за мир, което направи в центъра на София папа Франциск, стана повод за много коментари в социалните мрежи. Причината беше отказът на Българската православна църква да се включи в него заедно с останалите религиозни общности, представени в България

„Междурелигиозният диалог в България има дълга история. Това събитие за мир не е първото, което се случва. При историята на сестрите в Либия направихме огромен молебен за тяхното спасение в катедралата „Александър Невски“. Тогава пак бяхме всички заедно“, коментира в „България сутрин“ секретарят на НСРОБ Роберт Джераси.

Според пастор Румен Борджиев е важно да се прецени коя е целта на това събиране. По думите му някои са видели политическа намеса, опит за оказване на влияние, а други – стремеж за обедниение на всички религии. „Това не беше целта на неговото идване и това не беше нашето отиване на сцената. Дори и различни в своите вярвания, догми и практики, ние можем да имаме допирни точки“, посочи Борджиев.

Папата призова бедна и враждебна България да отвори сърце за мигранти

„Ню Йорк Таймс“ пише, че папата е отправил посланието си пред една от „най-враждебните към мигранти“ нации на континента, поставяйки се в остра опозиция и с правителството, и с църквата. Те отбелязват, че папата за първи път отправя подобен призив в държава с толкова малък брой католици, която толкова ясно се разграничава от подобни позиции.

„Вашингтон пост“ набляга на факта, че „център-дясната проевропейска управляваща коалиция“ съдържа три националистически, антимиграционно настроени партии, които предвождат враждебните нагласи на населението. „Правителството призова Европейския съюз да затвори границите си за мигранти и прекъсна достъпа през границата си с Турция с ограда от бодлива тел“, пишат от изданието.

Американската медия Ей Би Си също отбеляза призива на папата и коментира задълбочаващата се демографска криза в страната.
„Държавата губи населението си по-бързо от всяка друга нация според доклади на Обединените нации. Настоящият брой жители е 7 милиона, но се очаква да спадне на 5,4 млн. до 2050 г. и до 3,9 млн. до края на века“, коментират от изданието.

Радио „Свободна Европа“ посочва, че папата е бил приет „студено“ в страната ни и че отношението към Римокатолическата църква у нас е по-скоро негативно. „Папа Франциск се опита да преодолее напрежението между православния и римокатолическия клонове на християнството, включително и с историческата си среща през февруари 2016 г. с патриарх Кирил, главата на Руската православна църква, в Куба. Въпреки това Светия синод на Българската православна църква отказа всякаква възможност да се помоли заедно с папата“, пишат те.

„Дойче веле“ също отбеляза посещението на папата у нас с подобен акцент. Те съобщават, че папа Франциск е призовал българите да отворят сърцата и домовете си към „добронамерените мигранти“ и да осъзнаят, че бягат от война и бедност, за „да намерят нови възможности или поне безопасност“. „Вашата земя винаги е била мостът между Изтока и Запада“, цитират го те, допълвайки, че намеква за бежанската криза, в която милиони хора бягат от война в Близкия изток и северноафриканските държави, за да потърсят подслон в Европа.

Бежанският „поход на надеждата“ стресна Борисов, но… през България не е лесно да се премине!

Премиерът Бойко Борисов изрази притеснение от подготовката на така наречения „Поход на надеждата“, който се организира в бежанските лагери в Турция.

Коментарът на министър-председателя дойде по време на кръгла маса на тема „Защита на външната граница на ЕС и миграционни политики на Република България“, в която участие взе премиерът на Бавария Маркус Зьодер. Борисов допълни, че тъй като през България не е лесно да се премине, в момента има над 30 хил. души, които сe организират да тръгнат по Балканския маршрут – през Гърция, Македония, Сърбия, Хърватия, Австрия и Германия. Според него това е много силна организация и ако тръгнат жени и деца и с тях се атакуват границите, ще стане голям проблем.

Министър-председателят коментира, че около България има конфликти, които могат да предизвикат огромно напрежение – Косово и Крим. И посочи, че мигрантите в Турция са вече 4 млн. души. „България сама срещу толкова сериозни проблеми не може да се справи, трябва да й се помага“, настоя Борисови и допълни, че трябва да й се помага, като по думите му няма „никакъв шанс това да приключи, става по-тежко“.

25 comments for “Папата обедини религиите?

 1. Религията потърси папата с надеждата за влияние, власт и авторитет след погалването и неговото ръкостискане, защото религията има нужда от папа за да се чувства сигурна и дай Боже, добре подплатена, а истинската вяра търси Създателя, колиничи пред своя Бог и възлага надеждата си на Него. Живата вяра се идефицира с Христос, тя няма нужда от папи, държавни субсидии и презокеански спонсори. Живата вяра оповава на Христос. Хората, които нямат идентичност се стремят да се харесат, да се доказват, да се снимат с папи, имами, влиятелни хора, да се занимават с политически проекти и да градят имидж. Християнинът е пратен да гради божия дом. Той се иденфицира с Христос!

 2. Ако това не е блудство – кое е .

 3. TОНИ ЗАЩО СЕГА ПАСТОР ИВАН НЕСТОРОВ ОТ ВАШИЯ АЛИАНС НЕ ПОЧНЕ ДА ПОДСКАЧА ЗА ВРАЧКИТЕ ПРИ ПАПАТА И ЕМО БОЗОВ НЕ НАПРАВИ ОЩЕ ЕДНО ДВА ЧАСОВО ВИДЕО ЗА МИЛИОНИТЕ ЗА КОИТО ТОЛКОВА МНОГО ГОВОРЕШЕ КОГАТО НЕ СТАВАШЕ ДУМА ЗА БЪЛГАРСКИ ЦЪРКВИ И ПАСТОРИ КОИТО ТОЙ ПОЗНАВА ЛИЧНО? ДАЛИ ЗАЩОТО ГАРВАН ГАРАВАНУ…

 4. На снимката са български пастори от различни (фирми) Председателите на които , се борят за всички Цигански малки и големи молитвени домове . Но на снимката за тях няма място ,

 5. Пасторите, там осъзнаха ли на какво бяха свидетели?
  Католическата църква не е променила нито една своя доктрина от времето на Реформацията. Изменила е подхода си към другите, особенно след II събор във Ватикана, случил се през втората половина на миналият век.
  В католицизмът няма оправдание чрез вяра и Лутер, а и останалите реформатори много ясно са изявили този факт. Там има друго евангелие с което никой запознат със Словото не може да се съгласи.
  Но кой се е променил или е на път да се изменя след като евангелски представители присъстваха? Със сигурност не Ватикана и неговият глава зовящ се „наместник на Христос“.

 6. Виждам много познати лица на снимката, дългогодишни пастори, проповедници на Евангелието.Как и за що са отишли на тази среща не знам.Едва ли без натиск или заплаха ще се обединят с рарата.

 7. KrasiMira GeorgiEva Чувала съм през годините, че не одобряват римокатолицизма, нито папата.Протестантизма винаги е бил на мили разтояния от католицизма.Каквоможе да е допирна точка с тях?

 8. Според мен трябва да разграничаваме едновремешното ограничено мислене, в което не се е четяло толкова, докато някои по-уважавани и начетени лица са имали мнение по повечето въпроси и останалата работна класа са уважавали тези мнения и са ги вземали за достоверни. Така и в протестантските течения са се сформирали в миналите десетилетия мнения по много въпроси, които автоматично се унаследяват, често без да бъдат подлагани на съмнение. Но вече има много дисциплини по теология и богословие, в които всеки себеуважаващ се християнин учи. Така започват с напредването на еволюиралото съзнание да се формират нови възгледи, за които повечето млади и учени християни са на едно мнение с леки разлики, докато старото поколение със закостеняли разбирания трудно възприема, а камо ли да приложи и в своите си разбирания. Но и сред тях има много любознателни и ученолюбиви, които постоянно четат и практически си сверяват часовника.
  Безспорно неприемането на другите, поради някакви си разлики е вид съдене или вадене на съчици, защото единствено Бог може да съди кое е право и кое не е, и Бог е заръчал да живеем в мир с човеците, да обичаме брата си и да помагаме на ближния. И пита се, кой е нашият ближен?

 9. Rosica Geneva А вие с какъв богопоставен пост определяте кое е светлина и кое е тъмнина в очите на Бог? Можем ли да речем на това което Бог е осветил и очистил че е нечисто? И знаете ли кое Бог е очистил?

 10. Abe kvo e ubedinil papata obedinil e bashta si i maika si aide stiga z vashte gluposti neznam kva stranica ste bibliqta no mai vie nqmate si druga rabota govorq kato hristqnin na hristqni sprete s vashte gluosti ako shte i svetut da preoburne papata chovek kato e sugraden na osnovata koqto e Sam Hristos nikoga nqma da se poklati

 11. Алелуя..!! Що за безобразйе,, не ви е срам, Папата сигурно на идея си няма за обединенйе на Религийте’ Но Адмираций към вас! Всичко знаете,, Браво.

 12. Правилният коментар не папата обедини религията а Сатана събра своите

 13. За какви религии говорите?! На снимката не виждам нито мюсюлмани, нито будисти, нито други …. – исти! Спрете с тези ненужни и осъдителни постове! Няма нужда от разединение, а от съединение на всички, които се наричат с името Христови!

 14. Шалом
  Американски мисионери занесоха благата вест за спасение на Африка и те същите ги заразиха с своите ереси и лъжеучения, които водят по магистралата към Ада. Започнаха в духа и завършиха в плът. Това е плодът на „“харизматичните движение““ Ние трябва да сме будни в духа и да си вземем поука. Ако ти си на такова място, е време да се покаеш и да се върнеш като блудният син, за да може Бог да ти прости и да е въстанови по своят образ и характер. Найден

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *