ПАПАТА и ПРОТЕСТАНТИТЕ

Мартин Лутер, ТЕЗИС №92: Отмахнете, тогава, всички тези пророци които казват на Христовия народ:“Мир, мир“, а ето мир няма….

Папата ще бъде възприеман повече като политически, а не като духовен водач на това обединение. По тази причина протестантските водачи на това движение от своя страна ще искат отстъпки от Рим и ще ги получат. От водачите на това движение няма да се изисква да почитат папата като Свят Баща на непогрешима и първа в йерархията църква, но само като политически водач, без да се приема, че е приемник на Петър. ~Дейвид Уилкерсън

Библейските християни от най-дълбока древност са заявявали, че католическата църква е вавилонската блудница, а папата е Антихристът от Откровение. Още в 900 г. Тергандус, епископ на Тревен, нарича папата антихирст, а римската църква Вавилон. Валдензите от XIIв потвърждават, че Aнтихристът е предсказаният убиец на светиите, който вече се е появил в истинския си характер и седи сцарско величие в града със седем хълма. Без никакво колебание хора реформатори като Уиклиф, Хус, Тиндейл, Лутер, Меланхтон, Калвин, Джон Нокс, Цвингли и Джон Уесли са заявявали, че папството е предсказаният от Билията Антихрист. В България, както се казва в поговорката, протестантите станаха по-големи католици от папата, а православния патриарх по-протестант от самите протестанти.

Ян ХУС: ПАПАТА НЕ Е ГЛАВА НА ЦЪРКВАТА, ИСУС Е ГЛАВАТА. Църквата е невидимо общество, съставено от души, чиято глава е единствено Христос и те нямата нужда от папската институция, основана от Антихриста. Папата е невеж и корумпиран от алчност и жажда за власт. Да се поклониш на папата е бунт срещу Христос!

Мартин Лутер: Убеден съм, че дори лично Христос да претендира за водачество на Църквата, без съмнение папата ще го разпъне отново. Затова сме уверени, че папският престол е престол на ватиканския Антихрист. Аз ще съм лоялен към Папата, колкото съм лоялен към Антихриста. Ние имаме убеждението, че папството е седалище на истинския и реален антихрист… лично аз заявявам, че не дължа на папата никакво друго послушание освен това към антихриста…

Изучавайки Солунците, Даниил и Откровение, Мартин Лутер продължава: Ужасно е да наблюдаваш как човекът, представящ се за Христов заместник, демонстрира разкош, какъвто никой император не може да постигне. Наричат папата Господ на света, но самият Христос казва:

„Моето царството не е от този свят”. Възможно ли е господството на един заместник да е по-голямо от това на неговия Началник? На практика съм. затиснат в ъгъла и вече не бих могъл да се усъмня, че папата е наистина антихристът (…) защото всичко съответства толкова точно на неговия начин на живот, на неговите действия, думи и заповеди. Ние не сме първите, според чието тълкуване папството е царството на антихриста. Джон Първей още през 1390г. вярно и истинно заявява, че папата е „антихристът.” По-рано казах, че папата е наместник на Христос. Сега аз твърдя, че той е опонентите на нашия Господ и Дяволския апостол.“

Жан Калвин: Данаил и Павел пророкуваха че Антихристът ще седне в Божия храм а ние виждаме, че това прави папата. Някои смятат, че е прекалено да наричаме папата Антихрист, но в живота на вярващите водещо е Евангелието, а не обредните молитви на папата. Затова наричаме римския понтиф Антихрист – Мирът не се постига чрез жертването на истината.

Джон Нокс: Папата е антихрист и тиранин узурпирал Църквата. Затова папата трябва да бъде признат за самия антихрист.

Уилям Тиндейл в трактата си „Практиката на прелатите” уеднаквява католическата църква с блудницата от Откровение 17 гл.

Улрих Цвингли е още по-радикален както в учение така и в неговото практическото приложение. В своите 67 постулата на вяра, той отрича:

 • приматството на папата и неговата антхристка същност
 • правото на свещениците да прощават грехове,
 • и отличителното облекло на духовниците

Уестминстърска изповед на вярата декларира: Единствен Господ Исус Христос е глава на Църквата Римският Папа не може в никакъв смисъл да изпълнява тази роля. Но е човек, антихрист обявил се за Бог.

Джон Уесли: Името на звяра е това, което той носи през цялото време, а именно папа… Папата е беспорно звяра, човека на греха, сина на погубление и антихрист. Той противоречи на императора като свой суверен и се превъзнася над Бога, заповядва на ангелите, подчинява царе, изисква най-височайше поклонение не просто като глас Божи, а като сам бог. Което личи и от титлите му пресвят господар, светейш отец с които седи интрониран в храма Божий спомената в Откровение 11 – и с това деклариращ себе си бог и изискващ за себе си права и привилегии, които принадлежат на сам Бог.

Причината за това драстично протестантско отхвърляне на всички папи са твърденията на римокатолическите понтифи, че са богове тук на земята:

Римският Папа е съдия на всички хора и не е подсъдим пред никого. Ние обявяваме , заявяваме и провъзгласяваме : за всеки човек е необходимо да бъде поданик на Римският Папа, за да може да получи спасение, защото това което бе изговорено  за Христос , че на Него ще се подчини всяко коляно, в същата сила и смисъл важи за мен Аз имам авторитета на Царя на Царете . Аз съм всичко и над всичко, така че сам Бог и аз , заместникът на Бога, имаме една консистория, и аз съм способен да върша всичко, което Бог може да извърши.

Папски едикт Унам Санктам от Папа Бонифаций 8-ми (The Bull Unam Sanctam, Pope Boniface VIII)

Папата и Бог са едно и също, така той има цялата власт и сила, както на Небето така и на Земята.

Папа Пий V-ти, Бъркли,  гл.27, стр.218. ( Pope Pius V, Barclay, Chapter XXVII, p. 218 – Cities Petrus Bertanous)

Папата не е просто представител на Исус Христос на Земята, но той самият е Исус Христос, скрит зад одеждите на плътта.

Catholic National July 1895

Католическа Енциклопедия т.12, Статия Папата на стр. 265: Този съдебен авторитет включва силата само папата да може да прощава грехове

Сам Бог е задължен да се подчини на преценката на папата, дали да прости или да не прости греховете на покаялия се. (Liguori, Duties and Dignities of the Priest, p.27)

ОЩЕ по ТЕМАТА:

 1. РЕФОРМАТОРИТЕ
 2. 95-те Тезиса на д-р Мартин Лутер
 3. КОЙ подмени 95-те Тезиса на Реформацията?
 4. “Реформатори” без 95-те тезиси
 5. Практично богословие без принципност

23 comments for “ПАПАТА и ПРОТЕСТАНТИТЕ

 1. всички са тук… никой не отсъства… Еклесиаста поне да бяхте прочели…“Бог има спор с жителите на тази земя“ несте ли чули, че ще смазваме главата на змията… какъв мир, каква безопастност… нямате ли знак на ръката от Господ…не изследвате ли писанията… ти да видиш….но освен папата там беше и мюфтията… изненадааа
  слугувате ли безпрекословно на Господаря Си момчетааа, добре, че един беше болен на легло, друг пътуваше… някъде, та им Господ не позволи да присъстват… и къмтях още един не виждам… Слава тебе Господи
  ааа православните ги нямаше… аха нямаше ги там, но ще ги има на едно друго място

 2. Времето е разделно……Не може да има съгласие между небето и земята, между Духът на Господа и на антихриста, между светлината и тъмнината…..Има само Един път, който отвежда в присъствието на Единственият, Истинен и Жив Бог.

 3. Религиите потърсиха папата с надеждата за влияние, власт и авторитет след погалването и неговото ръкостискане, защото религията има нужда от папа за да се чувства сигурна и дай Боже, добре подплатена, а истинската вяра търси Създателя, колиничи пред своя Бог и възлага надеждата си на Него. Живата вяра се идентифицира с Христос, тя няма нужда от папи, държавни субсидии и презокеански спонсори. Живата вяра уповава на Христос. Хората, които нямат идентичност се стремят да се харесат, да се доказват, да се снимат с папи, имами, влиятелни хора, да се занимават с политически проекти и да градят имидж. Християнинът е пратен да гради божия дом. Той се идентифицира с Христос!

 4. Надписът на тиарата на папата изявява, че той е наместникът на Бога на земята, което в цифров сбор прави числото 666. Освен това има свидетелства и доказателства, че той е педофил и че принася деца в жертва на Луцифер, на когото служи явно. Има служба, записана на клип, където той явно прославя Луцифер. Но богатството и славата на този свят са ослепили и оглушили мнозинство „Божиите“ служители. Колко тъжно, че не разпознават „засенвващият светъл ангел“ и Господа Исуса Христа. Дано да се опомнят тези пастори и да се покаят, и да се отвърнат от заблудата си.

 5. Във връзка с критиката срещу папската курия Уиклиф развива възгледа си за папата като Антихрист. Макар да има исторически и фактологични основания да негодува срещу неморалния облик и църковната политика на мнозина папи, Уиклиф по-скоро е силно повлиян от апокалиптичните настроения на своите съвременници поради трагичната епоха, в която живеят. Войните с Франция, чумната епидемия и нарастващият антагонизъм между клира и обикновените вярващи създават такова напрежение, което търси адекватната интерпретация на теолозите. Затова мнозина обвиняват водачите на Църквата за увеличаващите се беди на населението. Уиклиф обаче стига до там, че отъждествява с Антихрист не само папата, но и цялата Римокатолическа църква, която квалифицира като „църквата на прокълнатите”

 6. слугувате ли безпрекословно на Господаря Си момчетааа, добре, че един беше болен на легло, друг пътуваше… някъде, та им Господ не позволи да присъстват… и къмтях още един не виждам… Слава тебе Господи
  ааа православните ги нямаше… аха нямаше ги там, но ще ги има на едно друго място

 7. Има и католици в трудности Дори Папата си има голям ПолскО- Австралийски проблем

 8. няма, няма и няма …нещо, което да не е предсказано в библията;;; даа Първо, трябва да дойде отстъплението!!! ето го дойде… не виждам само един пастор там… навярно просто не се вижда…и ти ли Бруте… и вратовръзката ти стои като змия на шията

 9. Псалом 27:5 Понеже не прозряхте делата Господни…мислехме, че се отнася само за Израил. Но ?
  Ако напиша – тежко ! ако не напиша … гибел…писано е! А писаното неможе да се промени! С печата на думата си с наведена глава, победен. Не различаване на добро, от зло…искам мир, за да върша мойте си…дела, „ купих нива, купих два вола, ожених се! Сега ли точно да воювам ??? Но тук нашите си дела да забравим и да вършим всичко за Божия Слава, за да бъде победата Му пълна, над враговете Му …“Ето огледах се и намаше човек… нито един!“ и духна с Дъха Си и порази врага Си“ Господ мой и Бог мой, Исус Христос- Спасителя! За всичко имам сила в Този, Който ме укрепява!
  първо ще дойде отдстъплението… ето, то дойде…. и после следват думите в Откровението;;; и след това…

 10. Ефрем,
  отказа се в средата на битката, а беше яка кула, научен на бой, познаваше божиите врагове, беше надежден воин, макар да знаеше своите слабости и грехът му да беше вързан в „мъшец“… във възел… както е писано, въпреки всичко… се върна назад и се отказа в средата на битката! Няма по-лошо, дезертьор. Няма го в „онези „ 144 000, в откровението , това е, сключи договор за „Мир и безопасност с Лотовото потомство. Колко жалко… Един беше болен на легло, друг беше на път, някои бяха заети с едни други неща, И един като Ефрем застана до неверници и изменници да се моли за мир с нечестивите. Какво общо имаш с тези? Божиите врагоеве. В Битие 3:15 е обявена войната… в 1 солунци 5;3 е написано, точно това, но най-жалкото е, че в евангелието от Лука 12 ;51… в евангелието…ех ти душо моя!!! Да беше в някоя трудна и неразбираема книга от Свещенното Писание…много ясно… ще кажем; не е дошло времето, това е тайна, все още никой не я е открил… а то Лука 12: 51 Не съм Дошъл за МИР, и към това шест препратки!! Лука 12; 49 огън дойдох да хвърля на земята…и какво повече да искам, ако се е вече запалил. Прокламира се евангелието, а евангелист Лука е в центъра на евангелизацията ? Еангелисти. Ами това е! Няма мир за Нечестивите и следват думите…От сега и нататък… И не защото папата е лош човек или защото мюфтията пееше свойте си песни… а защото Исус Христос каза: 1 сол 5;3 Не Съм дошъл за МИР! Няма да обвиняваме ние човече‘тата които там стояха…зад тях НЕ стои Бог, нашият Спасител…Не казвам кой е зад тях, защото името му, ще бъде заличено за вечноста… няма да го има ТАМ, във вечноста! Велико пресяване! Така се нарича това неотдавна минало събитие. Накратко казано. Ще се откаже ли Бог от битката, която е започнал ? Връща ли се Той назад, или каквото е изрекъл го не счита за нищо! Б.С. май. 12 .19 Моят мир ви давам, Аз не давам, както светът дава!

 11. пресяването…мъчно е това Слово и.. вече не ходеха с Него…и Исус се отърси … от ненужния товар

 12. не отдавна Улф Екман се присъедини към Папи…ох става горещо… кладата е запалена

 13. Да.Бяха в съгласие и със мюфтията на общата молитва,който каза,че“алах е бог велик,няма друг бог“

 14. Християни или протестанти!?
  Католиците масони основаха мюсюлманството.
  Няма да бъда учуден ако Мартин Лутер е бил агент на папата, за да заблуди истинските последователи на помазаника Йешуа Ха Машиах.
  Не случайно католиците казват, че те са основатели на протестантите. В самото основаване на протестантите в България е имало масони протестанти!

 15. Съвременното лице на Протестанството във България се радва като ученичка с къса поличка на първа среща във луксозен ресторант !
  Е все пак Папата плаща сметката !
  Боже колко мъка има по тази Земя !

 16. Нищо мирно нямаше да стане в духовното пространство ,ако Израел решаваше да направи общ молебен за мир с необрязаните Филистимци, които служеха на демон !
  Можеше единствено да се търси политически мир !

 17. Още ли се чудите коя е причината България да е толкова зле във всяка една сфера!? Причината се вижда много ясно на тази снимка в публикацията. Най известните проповедници на църквата в България показаха ясно колко са духовни чрез компромиса с папата. Всъщност те не се интересуват какво ще каже църквата.

 18. Поздравления за Н.Данчев!Като обърнем гръб на конспирациите на Ватикана,Данчев акцентува на най-важното по отношение на Нашият Господ,Спасител и Цар.Неговото Име:Йешуа Ха Машиах!Което буквално на арамейски се правежда, Спасителят (изпратен от Яхве),Помазаник!Дали имената на старо-гръцки,латински и английски имат същото значение?

 19. Тези на снимката да не би да са ,,Католическата невяста,, та така са се костюмирали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *