Папата призова бедна и враждебна България да отвори сърце за мигранти

Враждебност към бежанците и негативно отношение към Римокатолическата църква в държавата с най-задълбочаващата се демографска криза и най-ниския стандарт на живот в Европа. Това са акцентите в световните медии при отразяването на посещението на папа Франциск у нас, като някои от статиите са написани в сътрудничество с български журналисти. 

Папа Франциск пристигна у нас за двудневно посещение. Той призова България да не затваря сърцето си към мигрантите, които търсят подслон в Европа, за да избягат от войната и мизерията в страните си.

„До всички българи, които са запознати с драмата на емиграцията, с цялото ми уважение ви призовавам да не затваряте очите, сърцата и дланите си – в унисон със своите традиции – до тези, които чукат на вратата ви“, заяви той. 

„Ню Йорк Таймс“ пише, че папата е отправил посланието си пред една от „най-враждебните към мигранти“ нации на континента, поставяйки се в остра опозиция и с правителството, и с църквата. Те отбелязват, че папата за първи път отправя подобен призив в държава с толкова малък брой католици, която толкова ясно се разграничава от подобни позиции.

„Вашингтон пост“ набляга на факта, че „център-дясната проевропейска управляваща коалиция“ съдържа три националистически, антимиграционно настроени партии, които предвождат враждебните нагласи на населението. „Правителството призова Европейския съюз да затвори границите си за мигранти и прекъсна достъпа през границата си с Турция с ограда от бодлива тел“, пишат от изданието.

Американската медия Ей Би Си също отбеляза призива на папата и коментира задълбочаващата се демографска криза в страната.
„Държавата губи населението си по-бързо от всяка друга нация според доклади на Обединените нации. Настоящият брой жители е 7 милиона, но се очаква да спадне на 5,4 млн. до 2050 г. и до 3,9 млн. до края на века“, коментират от изданието.

Радио „Свободна Европа“ посочва, че папата е бил приет „студено“ в страната ни и че отношението към Римокатолическата църква у нас е по-скоро негативно. „Папа Франциск се опита да преодолее напрежението между православния и римокатолическия клонове на християнството, включително и с историческата си среща през февруари 2016 г. с патриарх Кирил, главата на Руската православна църква, в Куба. Въпреки това Светия синод на Българската православна църква отказа всякаква възможност да се помоли заедно с папата“, пишат те.

„Дойче веле“ също отбеляза посещението на папата у нас с подобен акцент. Те съобщават, че папа Франциск е призовал българите да отворят сърцата и домовете си към „добронамерените мигранти“ и да осъзнаят, че бягат от война и бедност, за „да намерят нови възможности или поне безопасност“. „Вашата земя винаги е била мостът между Изтока и Запада“, цитират го те, допълвайки, че намеква за бежанската криза, в която милиони хора бягат от война в Близкия изток и северноафриканските държави, за да потърсят подслон в Европа.

10 comments for “Папата призова бедна и враждебна България да отвори сърце за мигранти

 1. С подобни призиви за „отваряне на сърцето към мигрантите“ папа Франциск не само показва повърхностно и сантиментално политическо отношение към глобалните проблеми, но ОТВОРИ ШИРОКО ВРАТАТА ЗА РЕЛИГИОЗНИЯ ПЛУРАЛИЗЪМ в България. Папата слезе на нивото на средния българин, но дали би „отворил“ Ватикана за мигрантския поток, както ни съветва?

 2. пастора каза че това е светотатствоОЕц са са звънели да канят имало покани за всичките евангилисти

 3. Всеки, който дойде в България, винаги идва с апела: „Отворете сърцето си…“
  Следвайки апела на НАТО, България си „отвори сърцето“ за американските натовски бази.
  Следвайки апела на Русия, България е на път да си „отвори сърцето“ за руския газ.
  Сега папа Франциск апелира да си „отворим сърцето към мигрантите“.
  Бих желал да задам един въпрос на привидно дружелюбния и дълбоко загрижен за бедните мигранти папа Франциск: „Защо Ватиканът не разпродаде съкровищата си, за да отидат парите за нуждите на бедните мигранти?“. Нали Господ Исус Христос ни учи да не си събираме съкровища на земята (Матей 6:19, 20)?! Католическата църква е достатъчно богата и без съкровищата на Ватикана. След като папа Франциск апелира за жертва спрямо мигрантите към най-бедната държава в Европейския съюз, то нека Ватиканът да даде пример.

 4. Отговорът на вашия привиден въпрос е много лесен
  Защото трябва да минат през Италия, а през Италия никой не ги пуска
  През България ги пуска и Бойко и църквите от ОЕЦ
  На Италия не й трябват пари, а на България и трябват

 5. През юни 1921 година в гр. Бургас за пръв път в България се чува повик към “нов” религиозен живот – Protestantstvo.com каза:

  […] Папата призова бедна и враждебна България да отвори съ… […]

 6. Папата да попита мигрантите и емигрантите защо бягат към Европа без документи и тогава да говори. Изхвърлят документите си преди да дойдат, за да не можем да ги идентифицираме. Идват и налагат своята религия и своите традиции. Не искат да приемат християнството и християнските ценности, а да ги претопят. На всички без документи им е платено за пътуването и целта е претопяване на християнството. Прости Боже, но това виждат моите очи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *