Папата призова бедна и враждебна България да отвори сърце за мигранти

Враждебност към бежанците и негативно отношение към Римокатолическата църква в държавата с най-задълбочаващата се демографска криза и най-ниския стандарт на живот в Европа. Това са акцентите в световните медии при отразяването на посещението на папа Франциск у нас, като някои от статиите са написани в сътрудничество с български журналисти. 

Папа Франциск пристигна у нас за двудневно посещение. Той призова България да не затваря сърцето си към мигрантите, които търсят подслон в Европа, за да избягат от войната и мизерията в страните си.

„До всички българи, които са запознати с драмата на емиграцията, с цялото ми уважение ви призовавам да не затваряте очите, сърцата и дланите си – в унисон със своите традиции – до тези, които чукат на вратата ви“, заяви той. 

„Ню Йорк Таймс“ пише, че папата е отправил посланието си пред една от „най-враждебните към мигранти“ нации на континента, поставяйки се в остра опозиция и с правителството, и с църквата. Те отбелязват, че папата за първи път отправя подобен призив в държава с толкова малък брой католици, която толкова ясно се разграничава от подобни позиции.

„Вашингтон пост“ набляга на факта, че „център-дясната проевропейска управляваща коалиция“ съдържа три националистически, антимиграционно настроени партии, които предвождат враждебните нагласи на населението. „Правителството призова Европейския съюз да затвори границите си за мигранти и прекъсна достъпа през границата си с Турция с ограда от бодлива тел“, пишат от изданието.

Американската медия Ей Би Си също отбеляза призива на папата и коментира задълбочаващата се демографска криза в страната.
„Държавата губи населението си по-бързо от всяка друга нация според доклади на Обединените нации. Настоящият брой жители е 7 милиона, но се очаква да спадне на 5,4 млн. до 2050 г. и до 3,9 млн. до края на века“, коментират от изданието.

Радио „Свободна Европа“ посочва, че папата е бил приет „студено“ в страната ни и че отношението към Римокатолическата църква у нас е по-скоро негативно. „Папа Франциск се опита да преодолее напрежението между православния и римокатолическия клонове на християнството, включително и с историческата си среща през февруари 2016 г. с патриарх Кирил, главата на Руската православна църква, в Куба. Въпреки това Светия синод на Българската православна църква отказа всякаква възможност да се помоли заедно с папата“, пишат те.

„Дойче веле“ също отбеляза посещението на папата у нас с подобен акцент. Те съобщават, че папа Франциск е призовал българите да отворят сърцата и домовете си към „добронамерените мигранти“ и да осъзнаят, че бягат от война и бедност, за „да намерят нови възможности или поне безопасност“. „Вашата земя винаги е била мостът между Изтока и Запада“, цитират го те, допълвайки, че намеква за бежанската криза, в която милиони хора бягат от война в Близкия изток и северноафриканските държави, за да потърсят подслон в Европа.

10 comments for “Папата призова бедна и враждебна България да отвори сърце за мигранти

 1. С подобни призиви за „отваряне на сърцето към мигрантите“ папа Франциск не само показва повърхностно и сантиментално политическо отношение към глобалните проблеми, но ОТВОРИ ШИРОКО ВРАТАТА ЗА РЕЛИГИОЗНИЯ ПЛУРАЛИЗЪМ в България. Папата слезе на нивото на средния българин, но дали би „отворил“ Ватикана за мигрантския поток, както ни съветва?

 2. пастора каза че това е светотатствоОЕц са са звънели да канят имало покани за всичките евангилисти

 3. Всеки, който дойде в България, винаги идва с апела: „Отворете сърцето си…“
  Следвайки апела на НАТО, България си „отвори сърцето“ за американските натовски бази.
  Следвайки апела на Русия, България е на път да си „отвори сърцето“ за руския газ.
  Сега папа Франциск апелира да си „отворим сърцето към мигрантите“.
  Бих желал да задам един въпрос на привидно дружелюбния и дълбоко загрижен за бедните мигранти папа Франциск: „Защо Ватиканът не разпродаде съкровищата си, за да отидат парите за нуждите на бедните мигранти?“. Нали Господ Исус Христос ни учи да не си събираме съкровища на земята (Матей 6:19, 20)?! Католическата църква е достатъчно богата и без съкровищата на Ватикана. След като папа Франциск апелира за жертва спрямо мигрантите към най-бедната държава в Европейския съюз, то нека Ватиканът да даде пример.

 4. Отговорът на вашия привиден въпрос е много лесен
  Защото трябва да минат през Италия, а през Италия никой не ги пуска
  През България ги пуска и Бойко и църквите от ОЕЦ
  На Италия не й трябват пари, а на България и трябват

 5. През юни 1921 година в гр. Бургас за пръв път в България се чува повик към “нов” религиозен живот – Protestantstvo.com каза:

  […] Папата призова бедна и враждебна България да отвори съ… […]

 6. Папата да попита мигрантите и емигрантите защо бягат към Европа без документи и тогава да говори. Изхвърлят документите си преди да дойдат, за да не можем да ги идентифицираме. Идват и налагат своята религия и своите традиции. Не искат да приемат християнството и християнските ценности, а да ги претопят. На всички без документи им е платено за пътуването и целта е претопяване на християнството. Прости Боже, но това виждат моите очи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.