ОТВОРЕНО ПИСМО до Ръководството на СЕПЦ в България

До Ръководството на СЕПЦ в България

Копие до:Радио „Глас на Истината“

Копие до: Pastir.org

ОТВОРЕНО ПИСМО

Възлюбени от Господа братя от новото ръководство на СЕПЦ и брат Иване,

Пиша ви, за да изложа моите мисли и предложения за насоки за развитие на Божието дело в България.

Не претендирам за специално помазание или откровение, но давам мнение като служител с някакъв опит и наблюдение,но мисля, че и аз имам Божия Дух. Според1Коринтяни 7:40:“Но, по моето мнение …, а мисля, че и аз имам Божия дух„.

А именно: Стратегия за развитие на делото в малките градове и села.

 

Библейско основание:

Галатяни 2:10 „Искаха само да помним сиромасите, – което също нещо и ревностно желаех да върша„.

Лука 8:1 „И скоро след това Исус ходеше по градове и села да проповядва и да благовестява Божието царство; и с Него бяха дванадесетте ученика

Матея 11:5 „Слепи проглеждат, куци прохождат, прокажени се очистват и глухи прочуват; мъртви биват възкресявани, и на сиромасите се проповядва благовестието„.

Надявам се, че е достатъчно да са убедим, че това е било важно за Христос в неговото служение,което трябва да прави благовестието сред сиромасите важно и за нас.

Но до сега виждам, че не е било важно за предходните ръководства на СЕПЦ, поради липса на визия и стратегия изразена в ясни действия и търсене на начини.

Това, че хората не могат да поддържат служител,не значи,че не трябва да им се служи.

Не искам да противопоставям също външното мисионерство, към което се стреми ръководството, но мисля, че трябваше да се започне от изграждане на стратегияза вътрешното благовестие в страната. Както Сам Исус показва редът на развитие :

Деяния на Апостолите1:8 „Но ще приемете сила, когато дойде върху вас Светият Дух, и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея и Самария, и до края на земята„.

Струва ми се, че нещо бъркаме ако прескочим Юдея и тръгнем до края на земята. Но мисля, че е добре и двете посоки – и вътре и вън да вървят заедно.Но, когато служители напускат, защото нямат финансова поддръжка и църкви с по 30 души стоят без служител,нещо е сбъркано тотално.

Ако милеем за България и своите сънародници,трябва да се направят решителни стъпки и то най-скоро.

Както всеки се бори за своето видение така и аз, и се надявам че няма да ви дразня с това.

Има хора с видение за външни мисии – добре. Има хора с видение за развитие на християнското образование – добре. Има хора с видение за работа с младежи – добре.

Аз призовавам и настоявам за търсене активно на решения за подпомагане на пастори и служители в малки градове и села – добре.

Да, брат Иван каза за създаване на фонд за подпомагане, надявам се и ми се иска да вярвам, че няма да останат само думи. Вземете това, като  приоритетно за правене. И когато има служители, ще има и растеж, няма ли служители, няма да има растеж.

От известно време се породи в мен дълбоко съмнение, че липсата на действие в тази посока е умишлено и целенасочено, много ми заприлича на политиката по отношение на раждаемостта в България, много се говори колко малко деца се раждат и нацията се стопява, но нищо не се прави практически, за да се стимулират младите да имат деца. И ако се прави нещо е само пепел в очите.

Така и през годините ми на служение се говори как няма работници на нивата, но никой не ги подкрепя, за да останат дори тези, които са вече на нея, камо ли за нови. И имитацията, че се направи нещо е било пепел в очите.

Друга причина, е тотално сбърканата стратегия, която е залагала на строежи от бетон, а не финансиране на служители, защото има ли служители ще има и хора,а имали хора – ще има и храм. Поне в нашия шуменски район смятам, че вече 20 години делото страда от решение, взето за огромен строеж, което спъва развитието на целия район. Мое мнение.

Добре ще кажете, пари няма, от къде да ги вземем?

Вие направете стратегията и търсете възможности, говорете, прогласете, както започнахте с външните мисии, а Господ ще промисли. Трябва да се говори и разгласи нуждата и проблема.

Преди време бях в една църква в голям град, и след като бях споделил  проблемите на малките църкви, накрая един младеж ми каза:„Не знаех, че има такива трудности с пасторите от малките градове, аз мислех, че всички пастори са като нашият добре заплатени„.

Започнете да говорите и вие за създаване на фонд, може би добро име е:“Най-малките братя на Царя„.

Матея 10:42 „И който напои един от тия скромните само с една чаша студена вода, в име на ученик, истина ви казвам, никак няма да изгуби наградата си„.

Матея 25:40 „А Царят в отговор ще им рече: Истина ви казвам: Понеже сте направили това на един от тия най-скромни Мои братя, на Мене сте го направили„.

Може би ще бъде добър начин да се събира дарение веднъж в месеца на неделна служба, като се обяви предварително хората да знаят, че това ще бъде за този фонд.

Мисля също, че е редно председателя на СЕПЦ като баща, да търси подкрепа и отвън, не е редно децата (пасторите) сами да просят по улиците (другите държави) все едно нямат семейство (Съюз,деноминация). Вие имате тази представителна власт да споделите и търсите.

Вас ви познават, не нас!

Сигурен съм, че все още има хора в чужбина готови да помагат. Имам опит с българи имигранти и чужденци, който са давали, като им се обясни ситуацията.

Също като Европейска държава и европейска църква,проучете за евро-фондове. Борете се за държавно финансиране, както мисля е в някой  европейски държави.

За сега това се сещам.

Ако нищо не се предприеме и то до 1 година, максимум 2, аз ще разбера и ще зная със сигурност, че няма желание, воля и интерес, че вероятно се обслужват, политически интереси на безбожници , масони и сатанисти. Това което бих направил тогава, ако Бог ми позволи бих тръгнал от град на град и от село на село да призова „Най-малките братя, да се обединим“ и заедно без вас да продължим да се борим за благовестието сред сиромасите, а вие си царувайте, докато дойде Царят и ви отнеме царството.

1 Тимотей 5:8 „Но ако някой не промишлява за своите, а най-вече за домашните си, той се е отрекъл от вярата, и от безверник е по-лош„.

Ако сме Организъм, а не организация, ако сме семейство, нека мислим за своите, нека имаме грижа и поне да се опитаме да покажем, че мислим и се борим за тях!

Системата „Всеки се спасява самне е Християнска и не отговаря на претенциите за съюз на църкви като СЕПЦ.

Братя, борбата за финансиране на делото е духовна борба, защото сам сатана не желае да има служители!

Неемия 13:10-12 „После забелязах, че дяловете на левитите не били им давани, така щото левитите и певците, които вършеха работата на служенето, бяха побягнали всеки в селото си.

Тогава изобличих по-главните мъже, като рекох: Защо е оставен Божият дом? И събрах побягналите служители та ги поставих на мястото им.

Тогава целият Юда донесе във влагалищата десетъка от житото, от виното и от дървеното масло„.

Ако искаме да има растеж, трябва да имаме повече платени служители. Аз бих могъл да участвам като споделям нуждата навсякъде, и бихме могли църквите, където служа да внасяме ежемесечно, да посеем, а Господ ще умножи.

Знаете братя, поне някои, че аз се боря и продължавам да служа, опитах и да работя като охрана и да служа, но не става, не може да си пълноценен в служенето.

Църквите където служа дават, не са стиснати, но е като на остров, колкото и да се напъваш, ресурсите са ограничени, но наистина Бог е верен и не ни оставя, намира начини.

Тука не става въпрос за мен да се направи нещо, а за ясно изградена и работеща система за всички.

Господ е верен и силен!

Слава да бъде само на Отца, Сина и Светия Дух!

Възлюбени, Господ е с вас, бъдете благословени, семействата ви и църквите, където служите и Бог да ви дава мъдрост.

 

Ваш брат възлюбен от Господа и слуга Исус Христов,

Йордан Георгиевпастор на ЕПЦ – гр.Върбица, ЕПЦ – гр.Велики Преслав  и ЕПЦ – гр.Омуртаг

47 comments for “ОТВОРЕНО ПИСМО до Ръководството на СЕПЦ в България

 1. Правилно,Не само да се молим за работници на нивата,но и да им помогнем в нужда.Христос умря за,безсмътните човешки души.За нищо друго на земята от материялните неща.Нас ни проповядват фалшивото евангелие на просперитет,което няма нищо общо с Господа.

 2. da bratq mnogo vi blagodarq za tva koeto kazvate zashtoto e istina bibliata kazva da kajem i govorim istinata za da ni napravi svobodni a ne robi nie sme sinove na carq az li4no kato Pastir na Hristianski Centar Spasenie Chirpan prez vremeto sam se u4il da iskam ot Boga po pravilniat na4in ina4e drugite mogat samo da zemat ot tebe a ne da ti davat i pomagat blagodarq na edna fondacia koyato ni pomaga za izgrajdaneto na Molitvenniat dom v Chirpan nie davame i horata vijdat 4e nie imame jelanie i te pomagat denominaciite samo mogat kato broyka da te imat a ne da ti budat kato podkrepa opora i pomosht na kraya vseki shte si polu4i tova koeto zaslujava

 3. Преди няколко дни Бог ми даде пророческо слово за евангелските църкви в БГ, а именно,
  църквата трябва да разчупи бетоният обръч в които е обградена.Иван Врачев ,е чул от вярващи,
  за чудесата които Бог върши по време на служенията ни,но за жалост упорито отказва
  да направи контакт с мен…/с аргумента че не ме познава,а това не отговаря на истината ние се познаваме от 1984 г./…Да строиш църкви от бетон,това е сграда,църквата Христова се изгражда над Живата канара- ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС.Исус проповядваше Божието царство и Изцеряваше,това е в основата на Христовото Евангелие,и защо се изпращат в чужбина мисионери,
  когато нашата нива не е нито изорана нито посята .А ще се изоре и посее от Помазани, Святи Служители,които Бог избира а не човек.

 4. Брат Георги Петков е много прав.Това е чисто от Св.Дух.Аз се намирам в Италия по Божие откровение.Скоро имах НОВО ОТКРОВЕНИЕ,че наближава Бог да ни връща в България.Бог иска евангелизиране на нови души по села и градове и изцеление на неговият народ.Така ,че брат Георги говори от Духът на Господа.Бог да го благослови.Затова избягват някой души да общуват с него, защото Бож.Дух както наставлява ,така може и да те изобличи.Но тези ,които се страхуват от изобличение ,не е лошо да побързат да се покаят.Амин

 5. Ще се въздържа да пиша под тази тема. Каквото имахме да си го казваме си го казахме в Сливен. Сега е късно тогава трябваше да се повдигат тези въпроси. Но както винаги пасторите които са писали под темата са след дъжд качулка.

 6. Искате пари за благовестието и за служителите на Божията нива. Обаче Бог се грижи за тези които Му служат вярно ! Писано е : давайте и ще ви се даде ! Точно вие пасторите трябва да давате пример на вярващите в това ! И аз ви казвам : давайте в тайно и ще ви се въздаде на яве. Давайте драговолно и от сърце. Ще видите резултата в живота си. Имайте вяра в Този Който дава изобилно. Дайте му повод за да ви даде. Стига сте се оплаквали! Благодарете Му!

 7. За petio nikolov „Лисиците си имат леговища, и небесните птици гнезда, а Човешкият Син няма где глава да подслони” (Лука 9:58). Исус също се оплаквал и най – вероятно по вашата логика не е бил искрен служител затова Отец не Му е помогнал да има подслон. Това е заблуда. Не трябва Християните да прехвърлят своята отговорност на Бога. Бог няма нищо да даде повече, Той даде най скъпото Синът Си, Бог няма да нахрани никого, а християните трябва да го направят, Бог няма да проповядва на никого, Християните трябва да проповядват.

 8. Шамбак е прав, Бог ще съди пастирите, които не изпълняват служенето дадено от Него, но Бог ще съди и овцете, които дават пари за Интернет, телефон, и кабелна телевизия, но нямат за Божието дело.

 9. (До Йордан Георгиев) Не те познавам, но с изразът „Бог ще съди и овцете, които дават пари за Интернет, телефон, и кабелна телевизия, но нямат за Божието дело.“ звучи съвсем манипулативно. Тоест това е опит да вземеш пари от християни , като им вменяваш вина. Това си го написал в отговор на призивът ми „вие пасторите трябва да давате пример“. Е аз на такива като теб пари не искам да давам. И не бих ти дал. Изкарай си ги сам с работа. Писано е в Словото „който не работи, такъв да не яде“. А с това, че цитираш Словото и казваш , че Господ се е оплаквал , показваш, че ……. Всъщност нека тези които четът това, сами да преценят.

 10. Петйо Николов. Интересно ми е да знам какво е работил Исус Христос докато е обикалял и проповядвал по градове и села, и как си е изкарвал прехраната? Явно не си наясно с основни духовни принципи.

 11. Може ли без правописни грешки в името ми ? След съгласно буква не се пише „й“ , а „ь“ (ер малък). Когато Господ отдели някого да му служи, тогава Той се грижи за него по нестандартни за хората методи. Така беше с Илия и гаргите, а и много други случаи на вяра. Когато някой е призван от Бог и служи вярно, тогава парите не са проблем. Нещата се случват. Казвам го от личен опит. Винаги сам съм си плащал когато съм ходил да проповядвам. В много редки случаи, когато не съм имал пари за билет , Бог е изпращал хора които са ми давали. Но НИКОГА не съм искал пари от хората !!! Давал съм себе си за пример. И за това днес във време на недоимък Бог ми дава да имам достатъчно. Очаквам за вас които чакате пари от десятъци и от дарения , да дойдат тежки времена. Сега е „бурно море“ и „лодката“ се пълни с вода….

 12. Николов защо се намесваш където не ти е работата като на всяко гърне мерудия. Гледайте си политиката в конгрешанската църква където сте само пет човека и всеки пастир се спонсорира от Америка. Не давайте акъл на организации с над 500 църкви за които чието управление дори нямата и представа. Много е лесно така отстрани с егоистки препратки към словото. Явно е че никога не си създавал църква щом така приказваш нахалост. Осветлете си агентите в конгрешанските църкви и чак тогава давайте съвети на другите. Лицемерецо, извади първом гредата от окото си, и тогава ще видиш как да извадиш сламката от окото на брата си?“

 13. Създавал съм църква , която е към петдесятният съюз.И съм учавствал в създаването на други църкви (Илия Миланов е свидетел Панайоте) И не съм в „политиката на конгрешанската църква“ …. . Нещо бъркаш Панайоте ! Ама много бъркаш Панайоте ! И за какви агенти говориш Панайоте ? Нещо не ти харесва, че хората виждат сребролюбието на някои пастори ли ? Пак ще кажа на четящите тук : Не давайте парите си на пастори , които ви манипулират. Които имат хубави къщи и коли, а се вайкат, че няма пари за „божието дело“ … И чиито деца учат някъде в Европа … Не им вярвайте ! Не им давайте десятъци и дарения. Потърсете истинските работници на Божията нива. Там давайте. Аз така правя.

 14. Разбирам, че за някои хора имат проповядването за хоби в свободното време, но да служиш както Исус е служил е нужно да отдадеш цялото си време и сили, да Бог е верен и се грижи въпреки неверните. Опитах да работя и служа и бях добре финансово но малко плодотворен за делото, разбрах че не може да служиш на двама господари, или си изцяло посветен или не. Приятно прекарване желая на всеки с хоби да се прави на служител в свободното си време. Не разбрах къде е работил Исус, че е имал пари за скъпо хоби „проповедник“.

 15. Един от проблемите в разбирането ни на Словото е , че гледаме на Христос само тогава когато е почнал своето служение. Дбре ! А преди да стане на необходимата възраст , какво правеше ? Работеше ли за прехраната си? Покоряваше ли се на родителите си? И още други въпроси …. С други думи има време когато Бог те подготвя. Когато те извика, ще има грижа за теб. Но до тогава …. изпълнявай си ежедневните задължения и работи с ръцете си за прехраната си.
  Пишеш за „скъпо хоби проповедник “ ! Това не е така. Работил съм като таксиметров шофьор и съм бил проповедник. Работил съм и друга работа и пак съм проповядвал. Но никога не ми е било „хоби“. Просто сам съм си плащал. И Господ ми е благославял трудът. Даже ме уволняваха 3 пъти заради вярата ми. Не фалирах. Напротив !

 16. Петко, Петко пак ли ти бе човек? Не се ли умори от тая твоя злоба и завист. Дай малко по християнски бр брат!
  Когато преди доста години д-р Вениамин Пеев пръв ви посочи мамонския аспект на десятъка ти и твоята групировка го обвинихте че бил агент. Сега просто го копирате като се усетихте че човекът правилно ви посочи истинската причина за проблема и радикалното им отсичане от корен.
  Къде бяхте през това време? Гледали сте си личния бизнес когато другите са жертвали а сега искате и да ви слушат. Но както и да е казах че ще се въздържа от коментар на мижи-турски мнения като тия

 17. И освен всичко, сега мнозина искат да са пастори защото има помощи от по-богатите страни. Но това мисля скоро ще се промени. Тогава ще се види кои са били наемници и кои истински овчари. По времето на комунизмът много пастори станаха предатели и наемници. За това днес е такова положението в България. Сега същите тези „стари“ пастори и техните възпитаници учат с примерът си как чрез компромиси се изкарват хубави и лесни пари. Колко пастори и проповедници днес могат да застанат пред църквата и да кажат на хората : „Вземете пример от мен, както аз взимам от Христос“.

 18. Петьо Николов, със сигурност има служители(пастири), които злоупотребяват с парите, Йордан го познавам от детство и преди вярата, и гледайки работата му в Христос, раздаването му и плода аз лично бих се боял от Бога да го съдя, както ти имаш смелостта да го съдиш, явно си „много голям божи“ човек,но думите и разсъждения не изглеждат да са на „голям божи“ човек. И тази твоя непоносимост към Божите слуги не е от Божият Дух.

 19. Не, не е непоносимост, а възмущение. Но не към божиите служители, а към тези които казват, че служат на Бог , а служат на себе си. За това , за да изпита човек себе си , написах : -Колко пастори и проповедници днес могат да застанат пред църквата и да кажат на хората : „Вземете пример от мен, както аз взимам от Христос“.
  Защото точно „божиите служители“ са причината да няма благословение върху България. Малцина са останали такива които са верни на Господ. Навсякъде виждам служене заради пари , търпимост към агентите-доносници (някои от тях са официално прелюбодейци , но имаха медия и мнозина им ходиха на гости). Други пък бяха най-големите авторитети във висшите богословски училища. А и до днес е така. Вие какво искате? Бог да вижда и само да мълчи и да дава добри неща ! Вярно е, че има и не голям брой искрени божии служители. Заради тях все още в България има и благословения тук-там. Но колко още ще бъде така? До кога Господ ще търпи? Поради това, че вие мълчахте за тези проблеми, аз и още неколцина почнахме да говорим. Вече в обществото на вярващите се забелязват признаци на чуваемост. Почва лек процес на нетолерантност към такива човеци. Но запомнете ! Бог е против това да търпим такива човеци. Застанете в позиция на изоблечаване на такива хора и ще видите как и Бог ще бъде от към вас. Говоря от личен опит! Искате ли Бог да е ваш помощник ? Чувствате ли как в момента не е така ? Ето ви отговорът.

 20. Възлюбени братко Петьо Николов, ако това, което казваш за твоето служене и жертви е вярно, аз се радвам за теб и извинявам , защото всеки който се труди, отделя време и средства за делото е за уважение. Без доброволния труд и жертви на верни хора, нещата щяха да са много по зле. Ние говорим принципни неща и нека не слагаме всички под общ знаменател, братя,ако беше толкова

 21. Ако беше толкова лесно до сега във всяко селце щеше да има църкви. Това е за което се моля, но все още има градове без здрави и силни църкви, защото няма кой да се посвети там защото, няма пари. Нека ако някой можех да служи без заплащане да го направи но изграждането на църква е посвещение което е огромно. В момента аз официално съм пастор на два града и се опитвам да правя нещо за трети. Просто защото няма желаещи,парите който получавам от основната църква са не доста тъчни за да може семейството ми да разчита само на тях. В момента аз си продавам единственото собствено жилище за да си поддържам служенето и да остана в България. Но Бог е верен и ни подкрепя. Знам, че някой си мислят, че като станат служители ще ги засипят с пари. Е, нека опитат. В момента една група от вярващи в гр. Омуртаг пишат писмо и събират подписи, за да помисли СЕПЦ за служител за тях. Но пари нямат, ако някой иска да отдаде живота си на служение в Омуртаг, нека заповяда, градът има потенциал за силна местна църква.

 22. Защо бе бр. Иване? Защо ще се въздържиш? Кажи им го както трябва да се каже. Нали вие си го гласувахте това ръководство? Сега защо не сте доволни?
  На базата на какво очаквахте то да се грижи за вас следващите пет години като не се е грижело предните пет?
  Колко още десетки църкви трябва да напуснат съюза за да се разбере че има проблеми в тялото?
  И защо прогонихте точно хората за които можеше да се гласува и които щяха да приведат финансите на съюза в ред?
  Тези въпроси са от доста време ама кога ли ще им дойде реда.
  А брата Петков като имал толкова много дарби и толкова велико служение нека се моли Бог да промени сърцата на тези хора. Иначе ще излезе че получава откровения и съновидения пък молитвите му не стигат и до тавана. Ако не може с молитва да промени сърцата на едно най-обикновено ръководството как ще се моли за царството и ще бъде чут от Бога?

 23. Господ исус им каза да не взимате връхна дреха нито кесия нито торба.Като влизате в селото или в някой дом и ви приемат и нахранят вие ги благословете.Ако не ви приемат то вие излесте от това село и дом и си изтърсете прахта от нозете продължете по нататък.Учениците се върнаха от служение а Исус ги попита липсваливише ви нещо а те казаха всичко имах ме предоволно.Йоан кръстител глас от пустинята поправете пътя господен КОИ ВИ ПРЕДУПРЕДИ ОТ ИДЕЩИЯ ГНЯВ И БРАДВАТА ЛЕЖИ ПРИ КОРЕНА И АКО НЕ ДАВА ПЛОД ДОСТОЕН ЗА ПОКАЯНИЕ ТО СЕ ОТСИЧА И СИ ХВЪРЛЯ В ВЕЧНИЯ ОГЪН.Господ Исус Христос служи 3.5г на света и ги изкупи за Отец на голгота и според писанията на третия ден възкръсна победи смърта и се роди благодатта спасителна за всички който повярваха в него.Исуса и петър влизаха в храма и казаха твоя учител не плащали данък за влизане.Отиди петре и хвърли въдицата и хвани една риба и ще намериш в нея един статир иди и плати.Господе защо хабим тези скъпи аромати а можехме да ги продадем и да ги раздадем на сиромасите.ПОНЕЖЕ ИЗКАШЕ ДА ЛЪЖЕ И КРАДЕ ОТ КАСАТА.Закхей днес ще дойда увас ако някой съм излъгал и крал то връщам 4 кратно на всеки. На този дом настана спасение примери много превъзходни няма да ни стигне сайта да пишем.Братя в исуса църквата-лаодикийска се намира в началото на края на последното време. не се чудете това време е нито горещ нито студен понеже си хладен ще те повърна.Мнозинството църквите охладня към божийте служители.Божията любов се изгуби между тях и така те пусти и празни коравосърдечно поколение.НЕ МОЖЕ ДВАМА ГОСПОДАРИ ДА ТЕ ОБИЧАТ ЕДИНИЯ ЩЕ ТЕ НАМРАЗИ А ДРУГИЯ ЩЕ ТЕ ОБИКНИ И ОПЛЕТЕ В ПАЙЖИНИ. ЕПЦ има поне 5 агенти на службите снимат с скъпи фотоапарати NIKON носят доноси ПРИ ГОСПОДАРИТЕ СИ като служели на родината за опазване от враждебни елементи и лица посещаваш ти църквата.Братя в Христа не търсете финансови средства при духовни мъртви църкви не влизайте в техните деяния.Търсете Господа Исуса Христа благославя труда на ръцете с какво то ви благослови с това разполагаите.ТОИ ще слези с повилителен вик при последната тръба и глас на архангел и първо мъртвите ще възкръснат а ние в миг на око ще се преобразим в славни тела и ще посрещним царя на царете и господ на господарите за да бъдем заедно в вечността.Доведоха апостол петър и йоан пред синидреона който дързосно проповядваха разбраха че са неграмотни къкъв то съм аз но се чудеха и познаха че са били с Исуса.Апостол павел писа в словото аз съм престъпник спряма закона понеже преследвах божията църква.Изверг измет на света за да мога да предобия братя и сестри в бога.ГОСПОД ИСУСА ЩЕ ПОМИСЛИ ЗА МЕН И МОИТЕ БРАТЯ СПОРЕД НЕГОВОТА ВОЛЯ И СЛОВО.Амин

 24. Неемия 13;10. После забелязах, че дяловете на левитите не били им давани, така щото левитите и певците, които вършеха работата на служенето, бяха побягнали всеки в селото си.
  11. Тогава изобличих по-главните мъже, като рекох: Защо е оставен Божият дом? И събрах побягналите служители та ги поставих на мястото им.
  12. Тогава целият Юда донесе във влагалищата десетъка от житото, от виното и от дървеното масло.
  13. И поставих за пазители на влагалищата свещеник Селемия и секретаря Садок и от левитите Федаия, и при тях Анана син на Закхура, син на Матания, защото се считаха за верни; и работата им бе да раздават на братята си.
  14. Помни ме, Боже мой, за това, и не заличавай добрините, които сторих за дома на моя Бог и за наредбите Му.

 25. Защо сега намесвате богословит Вениамин Пеев няма отношение към финансите на съюза тъй като не е част от ръководството. Нека по-скоро пише онзи п-р Петков който напусна защото не му даваха заплата. Нали темата е за малки селски църкви като неговата?

 26. Защо е оставен Божият дом ли ? Помислете за нещо друго. Свещениците които трябва да служат на Бог (тоест на ближните си) , в момента вършат нещо друго …. служат на себе си. На собствените си интереси. Това е много лошо. Лошо за страната ни. Още преди една и половина година ви предупредих, че идват лоши времена. Погледнете сега. Повечето от вас искат да изпратят децата си в чужбина. ЗАЩО ? Защото България е благословена ли ? Не е така. Проклятие тегне над страната ни. Причината е в духовните водачи на страната ни. Няма покаяние. Напротив. Има закоравяване. Затова очаквам зли времена върху България. И както по времето на Илия имаше специялна грижа за Илия , така и сега ще има за тези които са в духа на Илия. Но останалите ….

 27. Петьо Николов много ви моля да спрете с коментари по теми които са извън вашето разбиране. Кои пастори изпратиха децата си в чужбина? Пастори баптисти, методисти и конгрешани които по-късно или се оказаха скрити агенти или още си крият досиетата за да не им излязат деянията на бял свят. СЕПЦ не е ваша деноминация за да се бъркате. Излязоха с официална финансова стратегия още преди три години, докато финансите на вашата конгрешанска църква се пазят в абсолютна тайна защото съществувате единствено чрез спонсорство от запада. Освен това, темата тук е за малко селски църкви като тази на бр. Данчо, които нито могат да се издържат нито получават спонсорство. А и говорим за деноминация с над 400 църкви, а не като вашите конгрешанска гилдия които за 150 години съществуване нямате и 40 църкви в цялата страна

 28. Моят отговор на някой съвети който получавам относно писмото ми до Сепц.
  2 Коринтяни 11:28 и, освен другите неща, които не споменавам, има и това, което тежи върху мене всеки ден, грижата за всичките/някои/ църкви.
  29 Кой изнемощява, без да изнемощявам и аз? Кой се съблазнява без да се разпалям аз?
  Съвременен превод 2004
  29. Слаб съм винаги, когато някой е слаб, и горя от гняв винаги, когато някой е воден към грях.

  Днес биха обвинили Павел :
  -„Кой е гласувал за теб и ти е възложил това бе Павле, кой са тези, които са ти дали право да имаш товар, грижа, как си позволяваш да изнемощяваш и да се разпалваш , защо бе Павле , ти на какъв се правиш?
  Ти си се възгордя как смееш да изказваш такива обобщени твърдения “
  Филипяни 2:21
  Понеже всички търсят своето си, а не онова, което е Исус Христово.

  На твърдението че ще съблазня някого , ще отговоря с :
  Галатяни 2:14
  Но, като видях, че не постъпват право по истината на благовестието, рекох на Кифа пред всичките: Ако ти, който си юдеин, живееш като езичниците, а не като юдеите, как принуждаваш езичниците да живеят като юдеите?

  Защо, Павел си позволява да споделя такива проблеми от кухнята пред галатяните може да има ново-повярвали, които да се съблазнят?
  И още в библията пише за всички слабости на героите на вярата , защо ние да нямаме право да говорим ?

  За това ,че хвърлям лъжливи обвинения за обслужване на интереси на безбожници , масонство и сатанизъм , ще кажа :
  Четете внимателно това е само предположение , съмнение , което не е доказано и може с лекота да се отхвърли с действия .Примерно , за някои говорят , че не може да кара колело , просто се качва на колелото и потегля , не са нужни философии за да се отхвърлят съмненията.

  На твърденията, че не е християнско да съм емоционален в изказванията си в писмото . Ще отговоря, че Исус също не е постъпил по „Християнски“ смирено и кротко по тази логика. Богословието на търпението в някой случаи има друго приложение .

  Йоан 2:15. и направи бич от върви и изпъди всички тях от храма, както и овцете и воловете; изсипа парите на среброменителите, и прекатури трапезите им;
  16. и на тия, които продаваха гълъбите, рече: Дигнете ги оттук; не правете Бащиния Ми дом, дом на търговия.
  17 Учениците Му си спомниха, че е писано: „Ревността за Твоя дом ще ме изяде“.

  Емоцията говори за истинска ангажираност с проблема!

  Моля ви не ми казвайте, че нямам право да имам товар, да имам болка, да съм гневен и разпален , моля ви не ми казвайте, че нямам право да имам чувства, че нямам право да викам силно, когато ме боли, не ми казвайте, че нямам право да имам мнение и убеждение, че нямам право да се боря за това в което вярвам.

  Вярвам ,че всички поне Петдесятните църкви трябва да се обединим под една ясна стратегия за разпространение на благовестието в България с ясни и решителни действия , а не само да гледаме към своите градове.

  И нека не се бием със словото , защото и аз мога да го ползвам.

  Няма да сваля писмото си от фейсбука , нито ще моля другите да го направят.

  Нека се погледне сериозно на проблема в малките градове , за който пиша и нека не се опитва да се измести вниманието от проблема .

 29. До Иван Георгиев. Не съм от конгрешанската църква (макар, че преди години в Сливен бях в тази църква). Те също си пазят един агент до колкото знам. Уважавам Куличев. До колкото знам, на събранието когато стана известно за агентурното минало на един от пасторите, Куличев остана без подръжка. Но когато става дума за пари и помощи ….. нямам думи. Но това е в унисон с това което вече писах.
  До Йордан Георгиев. Харесва ми твоята позиция. Ти изобличаваш индиректно началниците в структурата на СЕПЦ. Даваш гластност на негативни процеси за които знам от години в СЕПЦ. За съжеление не очаквам положително развитие. Аз пиша по темата защото съм съпричастен. По какъв начин съм съпричастен няма да коментирам.

 30. Явно някои хора пишещи в този форум не са чели Библията или не са се молили Господ Исус да им отвори ума за да разберат писанията“…и Той им отвори ума за да разбраха писанията…“
  По памет цитирам и мисля,че беше в Лука 24:45.
  Ако някой е решил да се посвети в покорно и свято служение на Господ Исус нека отиде на жътвата,а за всичко останало ще се погрижи сам Господ Исус.
  Господ Исус казва,че ако косъм от главата ти падне-Той знае!
  Може безгрижно да спиш и да падне косъм,за което дори и ти не знаеш,но Той ЗНАЕ!!!
  Аз вече му се доверих и всеки ден Господ Исус украсява живота ми с чудни благословения!
  Ако си пастор(но по призвание-не по професия!)защо не кажеш нуждите си и проблемите на Него?
  Явно не всеки може да си представи колко велик и всемогъщ е нашия Създател,Спасител,Утешител и Приятел.
  Докато робувах на човешки мнения се лутах в тъмнина!
  Когато започнах да се съобразявам само с Него и Неговото Свято Слово станах абсолютно негов роб!но сега пък съм абсолютно независим от човешки настроения!
  Бях замаяно изненадан и учуден,че в Германия ми направиха много подъл капан,за което можеха да ме глобят при проверка за недобре укрепен товар,но Господ Исус ми каза:никакво зло скроено против теб не ще успее!
  И чудото стана!
  Много обичам да казвам една поговорка:Едно мисли мишката,но друго мисли котката!
  За мен вече не е от значение кой какви планове има за мен!
  Във всички случаи те ще се провалят,защото Господ Исус има план за добро за мен!
  Така,че не очаквай фондове и помощи от човеци-довери се на Господ Исус и той всеки ден ще украсява живота ти с чудни благословения!
  Много ми е ценно времето и ако има грешки в правописа моля простете.

 31. Господин Влаев, Не трябва Християните да прехвърлят своята отговорност на Бога. Бог няма нищо да даде повече, Той даде най скъпото Синът Си, Бог няма да нахрани никого, а християните трябва да го направят, Бог няма да проповядва на никого, Християните трябва да проповядват . Бог наистина се грижи но използва хора, а ние хората искаме Той да свърши и нашата работа. Яков 2:14 Каква е ползата, братя и сестри, ако някой каже, че има вяра, но няма дела? Ще го спаси ли тази вяра?
  15 Ако някой брат или сестра в Христос нямат с какво да се облекат или какво да ядат
  16 и ако някой от вас им каже: Бог да ви благослови! Дано да се стоплите и нахраните!, без да им даде онова, от което се нуждаят, ще им помогне ли с това?
  17 Така и вярата сама по себе си е мъртва без дела.Да Бог е верен, но хората не са.

 32. Изкушавам се да отговоря на г-н Влаев, но отново ще се въздържа за да не се повлече темата по неговите странни свидетелски словоизлияния вместо да се говори по същество за проблема с малките църкви в СЕПЦ които затварят врати и изчезват всеки ден.
  Г-н Петьо за един изключително дълъг период от време до сега искрено съм учуден на точността на отговора ви въпреки че отново малко прикривате конгрешаните и техния агент. Съгласявам се с вас обаче че и едните са маскари и другите са маскари. На маймуни ни направиха! Единственото което бих ви помолил приятелски да се консултирате с д-р Пеев защо Куличев отказва да си публикува досието си от службите. Това би било един наистина достоен ход от ваша страна и от страна на всички конгрешани.

 33. Вярвам ,че всички поне Петдесятните църкви трябва да се обединим под една ясна стратегия за разпространение на благовестието в България с ясни и решителни действия , а не само да гледаме към своите градове.

  Нека се погледне сериозно на проблема в малките градове , за който пиша и нека не се опитва да се измести вниманието от проблема .

 34. Брат Данчо да те попитам само защо не повдигна въпроса като бяхме в Сливен?
  П-р Ангел Петков от Стралджа писа за това още преди 2-3 години когато го уволнихте.
  Защо чак сега се повдига в публичното пространство? В чий интереси е това сега?

 35. (До Иван Георгиев). Преди писахте, че Куличев си е засекретил досието си …. (как ли е успял при положение, че дори Първанов не успя). Истината е, че за да имаш досие трябва да си бил под някаква форма агент на ДС или поне вербуван. Куличев няма досие защото не е станал предател на вярата. Той е достоен за уважение човек защото не се е поклонил на тогавашният репресивен режим.

 36. Петко Николов без да ми се сърдиш ще те цитирам дословно от това което ти си си написал
  (Илия Миланов е свидетел Панайоте)
  И за какви агенти говориш Панайоте ?
  Всички знаем че брат Илия Миланов с цялото си уважение към него е бил военен и агент на Държавна сигурност. Това беше обявено преди много много години. За тези агенти ти пиша от конгрешанските църкви на които им скрихте досиетата за да ги ползваш сега за свидетели. Защо не си го кажеш направо бе брат: Питайте ДС кой е Петьо Николов!

 37. Брат Иван Георгиев, не знам каде си бил, но на събора се изказах поне 2 пъти, реагирах на изказаните мнения от някои „способни“ братя за пастирите от „долно-нанагорнище“, който не трябва да се избират за ръководството. Също и казах за нуждата от подкрепа за малките градове и села. Като напомних на Брат Иван Вачев за изказването му от по предходния събор, когато бе избран за първи мандат, а именно „нямам магическа пръчка да реша финансовите нужди на съюза“, като подчертах, че трябва да се търсят решения не оправдания .Сега е времето Новото ръководство и брат Иван да насочат вниманието си към укрепване на делото в България. Интереса е на Христос.

 38. (До Панайот). Панайоте, правиш ли разлика м-ду това човек да е бил агент и после да е повярвал ( както е с бр. Илия ) и с предатели които са били вярващи и след това са станали агенти ? А относно агентите , те са предатели на вярата. Предавали са братята си. С Илия Миланов не е така. Той първо е бил агент , но после е повярвал, новородил се е и е почнал да служи на Бог. Така, че много бъркаш Панайоте. Отново.

 39. Брат Данчо защо се правиш на неразбрал сега? На събора всичко си беше решено. Защо не повдигна въпроса на мисионерската конференция в Сливен когато се дискутираха тези въпроси? В чий интерес е да се говори чак сега със закъснение и кой те притискал да не го повдигаш в социалните мрежи?

 40. Защо тогава все още се води на отчет от което е предпочел да не бъде снет?
  Досиета имат не само агентите, а всеки който е бил арестуван, следствен или следен. Експертизата на Петьо е манипулативна и заблуждава.

 41. С радост бих искал да ви споделя , че все пак има някакъв ефект от писмото до СЕПЦ и в сряда (9 юли 2014г.) ще бъда посетен от трима членове на съюзното ръководство на СЕПЦ Пламен Ганчев, Пламен Василев и Христо Якимов , които поискаха да разговарят с мен, относно проблемите в малките градове , както и да чуят моите предложения. Надявам се да вземат в предвид казаното и целта на посещението да е наистина тази. Благодаря и за загрижеността да бъда посетен на място.

 42. Вяра, говоря за хора които са с агентурно минало. Те имат досие в което пише кой е техният офицер който ги е вербувал. Какво агентурно име сами са си избрали. Какви оперативни задачи са изпълнявали.
  От друга страна е имало други агенти които са имали за задача да следят дали първите си изпърняват задачите.
  Всичко това е било за изпълнение на манифеста на комунистическата партия, където е записано „УНИЩОЖАВАНЕ НА РЕЛИГИЯТА“
  Досиетата които имат преследваните от ДС са съвсем други.

 43. Здравейте на всички!
  Вече съм в България и ще имам повече свободно време за дискусии.
  Писал съм и в други форуми и ми прави впечатление,че или трудно или неправилно съм разбиран.
  За много от тук пишещите имам пределно ясна представа що за хора са,но целта ми не е да компроментирам или унижавам!
  Не желая да правя авторитет,като показвам греховния живот на някои от пишещите,които се представят като светли ангели,а оплюват другите.
  Не е геройство да ограбиш парите на една църква,да регистрираш нова и след време тя да затвори врати поради липса на средства.
  Още звучат в ушите ми думите на брат Еньо Илиев как в кал до коленете е пътувал пеш из тополовградския район да основава нови църкви.
  Понякога цървула му е оставал в калта.Комунистическия режим им разрешавали да се събират единствено в кръчмата!
  Докато пияниците пушат и се надвикват.той в един ъгъл проповядва спасение чрез вяра в Господ Исус Христос!
  Тези църкви въпреки гоненията и липса на средства все още непоклатимо стоят!
  До скоро имаше ревностни братя и сестри за които това е жив спомен!
  Както докторите,така и пастирите са два вида:
  По професия-да направят нещо с което да отбият номера и да се боричкат за заплата-колкото се може по-голяма!
  По призвание-отдадени изцяло за служение-докторите за здравето на хората,а пастирите за спасение на човешки души чрез проповядване на Евангелието!
  Аз бях може би първия който предложи на пастира ни да му осигурим хубав дом,да му поемем всички разходи,да му помагаме всячески за да има повече свободно време за молитва и служение за Господа.
  А се оказа,че той е бил верен агент на ДС и със слабост към красиви жени.
  За тези които са решили да се посветят в служение на Господ Исус Христос имам едно пожелание-не търсете помощ от човеци!
  Пределно ясно ми е,че ще имате нужда от пари-на всички са необходими,но Господ Исус е необяснимо велик и Той знае как и чрез кого да снабди на точното време всяка твоя нужда!
  В едно малко градче е имало много благословен и почтен пастир.В църквата му е имало доста заможни хора-посветени Християни!
  Еди от тях минавал през пазара и се чудел с какво да зарадва своя пастир.Видял един огромен пуяк купил го и казал на един от работниците си-занеси го на пастира.
  Жената на пастира много се зарадвала,но решила да го продаде на пазара и с парите да посрещне някоя семейна нужда.
  Отива пак пуяка на пазара,но друг заможен брат го купува и изпраща пак на пастира.
  След като няколко пъти е ходил по маршрута-пазара-дома на пастира решили,че ще го сготвят за себе си.
  Ами разказа на покойния брат пастир Стоян Буков.
  Още в началото на пастируването му когато им свършили всички резерви и си легнали полугладни съпругата му го попитала-как ще я караме бе заплати и пари?
  Брат Стоян и казал-на Господа служим-Той ще промисли!(цитирам по памет)
  След няколко минути някой почукал на вратата.
  Като отворили-един брат от църквата носел пълна кошница с провизии и то все отбрани
  Казал им-църквата заплата не може да ви дава,вие работа не можете да си намерите(в ранните години на омразния комунизъм почти винаги работа за Християни нямаше)а как живеете?
  От тук нататък каза брат Буков ние нямахме проблеми с пари и прехрана!
  Затова не казвайте нуждите и проблемите на човеци и по форуми-кажете ги на Господ Исус Христос!
  Той е достатъчно велик за да изпрати нужния човек на точното време и място за да снбди вс
  Господ Исус е достатъчно велик за да изпрати на точното място в точното време точния човек за да снабди всяка твоя нужда!
  От опит зная-Господ Исус може да заповяда и на най-върлия ти враг,който те мрази с дива ярост и злоба да ти помогне.
  И накрая моля тези които се правят на светли ангели да спрат да ме оплюват и да спрат да се представят с две имена!
  Един човек се представя с две имена,като единия хвали другия,а са един и същи човек!
  Мога да публикувам изключително компроментиращи факти за някои хора,но не това ми е целта!
  Моята цел не е да проповядвам и изтъквам греховете и мерзостите на някои“светли ангели“.
  Моята цел е да се проповядва спасение,чрез вяра в Господ Исус Христос!
  „не искам да знам нищо измежду вас освен Христос и то разпнат!“
  На ап.Павел му беше омръзнало да слуша за мерзостите които са ставали в някои църкви и затова каза тези думи!

 44. Господин Влаев, моля говорете конкретно и с имена. Така е редно. Така е и в библията.

 45. Колко тъжно ми става, когато чета отвореното писмо и когато знам, че ще се чуят ХИЛЯДИ ОПРАДВАНИЯ И ОБЯСНЕНИЯ защо не се прави нищо … и още по-тъжно ми става, когато знам каква е истинската причина за това … Начело на църквите и в ръководствата е пълно с ченгета и хора от службите. Те са умели манипулатори, като целта им е да спрат вярващите от това да изпълнят повелите на Христос, както и да ги държат затворени, за да ги контролират по-лесно …
  Никога няма да има промяна, докато Тялото Христово не се прочисти от тях … Едон време и аз се чудех защо исках много неща да правим, а все ми се обясняваше, че не ставало … По-късно си го изясних …

 46. На вниманието на Petio Nikolov!
  Лично теб въобще не те познавам и можеш да си спокоен!
  Тези за които става въпрос ще се усетят и поне за известно време ще млъкнат!
  Прекалено много компроментиращи неща зная за тях,но подчертавам-целта ми не е да наранявам и оскърбявам!
  Въобще нямам намерение да градя авторитет като показвам“кирливите ризи“на някои „светли ангели“.
  Но поне малко да се вразумят и да не оплюват почтени Християни!
  А и Господ Исус каза:
  -Оставете плевелите и житото до жътвата!

 47. БОГ ГОВОРИ НА ПАСТОРИТЕ

  Р. У. Шамбак

  Искам да привлека вашето внимание на Евангелието от Матей глава 10. Исус извика дванадесет души и им даде власт над нечистите духове, да ги изгонват и да изцеляват всякаква болест и всякаква немощ (виж стих 1). От стих втори започва списък на имената на дванадесетте мъже, които Исус беше извикал и избрал. Мъже предопределени да бъдат основата, върху която Той щеше да изгради църквата Си на земята. Тук, в тази глава Той ги постави да бъдат Негови пастири над стадото, което Го следваше. Този пост включва същите грижи за овцете, които намираме в Божието обвинение към израелските пастири в Езекил 34 глава.

  Тъй като старозаветните пастири не изпълниха тези си задължения, Бог каза: „Аз Съм против вас.” Защо? „Защото се обличате с вълната, ядете тлъстината и колите угоените.” Не! Верният пастир има право да бъде облечен и нахранен. Защо Бог беше против тях? „Не пасете стадата. Не подкрепихте немощната.” И не само това! Същото обвинение, със същите думи, би могло да се изрече срещу тези, които наричат себе си пастири на Божието стадо днес.

  1. „Нито изцелихте болната.”
  2. „Нито превързахте ранената.”
  3. „Нито докарахте заблудилата се.”
  4. „Нито потърсихте изгубената.”

  СЕГАШНОТО ОБВИНЕНИЕ
  Това бяха нещата, които Бог беше наредил на старозаветните пастири. Тъй като те не ги извършиха, Бог каза: „Горко вам, пастири!” В текста на нашия Нов Завет откриваме същото призвание, дадено на учениците. Той не само им даде призванието, но им даде власт да го изпълнят. „И вие, човеци, сте Мои овце, овцете на пасбището Ми и Аз Съм ваш Бог, казва Господ Йехова.” (Езекил 34:31).

  „И Господното Слово дойде към мене и рече: Сине човешки, пророкувай против израилевите пастири, пророкувай и речи им: Така казва Господ Йехова на пастирите: Горко на израилевите пастири, които пасат себе си! Не трябва ли пастирите да пасат стадата си? Вие ядете тлъстината, обличате с вълната и колите угоените, но не пасете стадата. Не подкрепихте немощната, нито изцелихте болната, не превързахте ранената, не докарахте заблудилата се, нито потърсихте изгубената; но с насилие и строгост властвахте над тях. Те се разпръснаха, понеже нямаше пастир, и като се разпръснаха, станаха храна на всичките полски зверове. Моите овце се скитаха по всичките планини и по всеки висок хълм, дори овцете Ми бяха разпръснати по целия свят; И нямаше кой да ги потърси или подири. Затова слушайте, пастири, Господното Слово: Заклевам се в живота си, казва Господ Йехова, понеже стадото Ми стана корист и овцете Ми станаха храна на всичките полски зверове, защото нямаше пастир, и пастирите Ми не потърсиха овцете Ми, но пасяха себе си и не пасяха овцете, затова слушайте, пастири, Господното Слово: Така казва Господ Йехова: Ето, Аз съм против пастирите” (Езекил 34:1-10).

  Но те не стигнаха далеч, преди да дотичат объркани, защото бяха видели някой друг, който изцеляваше болни и изгонваше демони. „Какво да правим?” – казаха те. – Да извикаме ли огън от небето да ги унищожи? Господи те гонят демони в Твое име, а не ни следват! Не принадлежат на Първата църква! Исус каза: „Оставете ги! Никой не може да гони бесове в мое име. Онзи, който не е против Мен, е откъм Мен.” Аз не се притеснявам към коя църква принадлежат, щом като те могат да изгонят дявола. Това, за което ме е грижа, са така наречените пастири, които не гонят бесове, нито изцеляват болни. Искам да знаете, че призванието не беше дадено само на дванадесетте ученика. Дадено е на всеки мъж и всяка жена, които Бог е извикал да вършат Неговата работа. Бог те призовава да правиш нещо повече от това да стоиш зад амвон и да проповядваш Словото Му.

  Чуйте ме, проповедници! Тази двадесет минутна проповед, която проповядвахте в неделя сутрин не е всичко, което Бог ви е призовал да правите! Има нещо повече и ако не го правите, ще трябва да отговаряте пред Него. Той каза: „Проповядвайте Словото и казвайте: Небесното царство наближи!” Вашата отговорност е да правите това, но не спирайте тук. Той каза също: „Болни изцелявайте, бесове изгонвайте, прокажени очиствайте, мъртви възкресявайте. Даром сте приели – даром давайте!” Някой ще каже: „Но, брат Шамбак, не всеки проповедник прави това!” Не го казвай на мене! Кажи го на Господ! Ако Бог ги е призовал, а те не правят това, което Той ги е призовал да правят, Бог казва: „Аз съм против вас, пастири!” Не бих искал да попадна в опасна ситуация, където Бог да е против мен, защото не правя това, за което ме е призовал!

  ИЗПРАТЕН ИЛИ ТРЪГНАЛ САМ?
  Причината, поради която някои проповедници не правят тези неща е, че много от тях не са били призовани от Бога. Истина е, че някои от тези, които Бог е призовал, не правят това, за което ги е призовал и ще трябва да отговарят пред Него. Но бих искал да знаеш, че фактът, че завършваш Семинария, не е достатъчен, за да бъдеш служител на Бога. Нужно е повече от това. Някои от вас, скъпи баби, грешат. Още щом бебето се роди, започнахте да го люлеете и да пеете: „Малкото проповедниче на баба!” Такава баба оставя настрана своите спестявания за твоето обучение и има само един начин за да получиш тези пари, и това е да постъпиш в семинария и да учиш за служител. Така ти се дипломираш предопределен за това и прекарваш остатъка от живота си като „бабиния малък проповедник”. Не проповедник на Бог, а проповедник на баба! Когато Бог ме призова да проповядвам, аз не се подчиних. Закоравих врата си. Казах: „Не аз, Господи!” Имах собствени идеи за живота си. Избягах и отидох във флотата. Веднага бях пратен на един разрушител и отплавах за Бермудите.

  Когато стигнах в Бермудите, Бог беше там преди мен. Отидох в Панама и Го намерих там. Отидох в Пърл Харбър и открих, че Бог беше там. Уейк Айлънд, Филипините, Окинава и Той беше там. Накрая бях в Японско море и отново открих, че Бог беше там. Казах: „Предавам се, Господи! Ще правя това, за което ме призова!” Знаех, че Той не ме призоваваше просто да проповядвам. Призоваваше ме да изцелявам болните, да изгонвам бесове и всичко останало. Да отговориш на Божия призив е сериозно нещо!

  Исус лично избра дванадесетте мъже. Някои от тях отдели от рибарските им мрежи, а един от „данъчния офис”. Избра ги, където ги намери, и им каза да оставят работата си, да Го последват и да станат ловци на човеци. Дванадесет лично избрани мъже и един от тях се оказа дявол. Някои хора винаги гледат за лошия. Запомнете това: „Около всеки лош Бог има единадесет добри. Не бих си губил времето да търся Юда, когато в тълпата е Исус! Защо да губя време за фалшификат, когато имам истинското нещо?

  След като Исус беше възкресен от мъртвите, Той каза на учениците да се върнат в Ерусалим, да стоят там и да чакат обещаното от Отца Той каза: „Аз трябва да вървя. Но ще ви изпратя Святия Дух. Тогава, след като Той дойде върху вас, ще получите сила, за да бъдете свидетели за мен, първо в Ерусалим, в Юдея и в Самария, и после до края на земята.”

  Какво направи Петър? Още щом дойде в Ерусалим, свика събрание. Някои хора не могат просто да стоят и да чакат. Някои хора не могат просто да се молят. Те трябва да правят нещо! Петър каза: „Сега, хора, Юда го няма. Всички знаете, че Господ лично избра дванадесет, но сега сме само единадесет. По-добре да гласуваме и да назначим някой на мястото на Юда, за да бъдем дванадесет!” Петър вземаше върху себе си отговорност, която не беше негова. Ако един от дванадесетте, които Исус избра, беше предател, за какъв се мисли Петър, та призовава някого? Но той предложи две имена: Матия и Юст. Ако Петър имаше Божия ум, защо имаше две имена? Не можеше да реши точно за това даде на хората да изберат. Жребият се падна на Матия. Няма нищо в Божието Слово, което да показва, че Матия някога наистина стана Христов апостол. Защо? Това беше човешки избор.

  ИЗБРАН ОТ БОГА
  Бог беше положил ръката Си върху един човек. Беше избрал този човек още от майчината му утроба. Той беше убиец, гонител на църквата. Името му беше Савел от Тарс. Той арестуваше всяко Божие дете, което намираше, и ги хвърляше в затвора. Държеше дрехите на тези, които убиваха Стефан, първият християнски мъченик. Въоръжен с пълномощнически писма от приятелите си, той беше на път за Дамаск, за да изнамери избягалите там християни. Внезапна светлина, по-ярка от обедното слънце, блесна от небето. Божият глас дойде от небето: „Савле, Савле, защо Ме гониш?” Савел, този горд фарисей, падна в праха на пътя и извика: „Кой си ти, Господи?” „Аз съм Исус от Назарет, Когото ти гониш. Трудно ти е да риташ срещу остен. Всяка твоя стъпка те докарва по-близо до Мен. Призовал съм те от майчината ти утроба. Савле, имам работа за теб. Ще стоиш пред царе и пред управители и ще оповестяваш Божията слава.” Не беше лесно за църквата да го приеме.

  Та, той дори не беше между кандидатите за апостол. Човек не го избра. Но целият свят знае, че Савел от Тарс стана великия апостол Павел! Това е проблемът на църквата днес. Твърде много хора зад амвоните са били призвани и назначени от човек, а не призвани и назначени от Бога. Когато Бог те призовава да проповядваш, Той те препоръчва. Дава ти нещо повече от способността да стоиш зад амвон и да говориш гладко и убедително. Дава ти повече от красноречие. Някой казва: „О, брат Шамбак, от еди-кой си ще стане добър проповедник. Той наистина има дарба да плямпа.” Не му казвайте, моля! И без това има вече твърде много плямпачи. Бих предпочел човек, когото Бог е избрал, когото не е знаел как да говори, който е говорил трудно, който е трябвало да разчита на Бога за всяка дума.

  Бог казва: „Аз ще сложа думи в устата ти!” Някои проповедници просто са тръгнали сами. Това, което бих искал да чуя, е мъж или жена, които Бог е изпратил!

  ВЪРШИ ДЕЛА
  Има нещо повече от това просто да говориш, фарисеите стояха пред Исус в красивите си надиплени роби и казваха: „Ние сме Авраамовото потомство.” Обичам начина, по който Исус проповядваше. Не се церемонеше много. Казваше нещата, както си бяха. Той погледна тези фарисеи в очите и каза: „Не, грешите. Ако бяхте Авраамово потомство, щяхте да вършите делата на Авраама. Мога да погледна делата ви и да ви кажа кой е баща ви! Баща ви е дяволът!” Когато някой днес нарича себе си проповедник, мога веднага да кажа дали е призван от Бога, като погледна делата му. Ако е проповедник призван от Бога, очаквам да го видя да върши Божиите дела. Кои са Божиите дела? „Проповядвайте словото, болни изцелявайте, бесове изгонвайте, прокажени очиствайте и мъртви възкресявайте.”

  Човекът е объркал всичко, като се е опитал да се заеме сам с призоваването на млади хора за служение. Те излизат от семинариите, като пилета от яйца в инкубатор. Това, което правят, е да заемат амвон, да вършат човешка работа, която човек ги е призовал и обучил да вършат. Нито следа от някои от Божиите дела в тях! О, църквата върви чудесно като машина.

  Бог не помазва машини, той помазва мъже и жени. Бог не помазва организации. Той помазва индивиди. Време е да оставим Бог да ги издигне. Той може да достигне до фабриките, заводите, където хората работят и да ги призове, и да ги подготви да вършат делата му. „Ще приемете сила, когато дойде върху вас Святият Дух и ще бъдете свидетели за Мене както в Ерусалим, тъй и в цяла Юдея, и Самария и до края на земята.”

  О, ние си имаме нашата църковна програма! Но бих се осмелил да извикам твоя проповедник да му кажа да си вземе шишето с маслото, и да дойде в дома ти, да положи ръце на теб и да се моли за теб, когато си болен. Той би казал: „Какво става? Защо викаш мен? Извикай лекар!” Библията казва: „Болен ли е някой от вас? Нека повика църковния презвитер и нека се помолят над него, и да го помажат с масло в Господното име. Молитвата, която е с вяра, ще избави страдалеца и Господ ще го привдигне.” (Яков 5:14-15).

  Бог казва: „Аз съм против вас, пастири. Обличате себе си с вълната.” Всеки път, когато искате нов костюм, отрязвате малко вълна, вземате малко от десятъците, от даренията и си купувате този нов костюм. Имате нужда от нова кола. Отрязвате малко повече вълна. Бог не е срещу теб, проповеднико, защото се обличаш с вълната. Бог каза: „Срещу теб съм, защото не храниш стадото. Те се разболяват, а ти ги изпращаш на лекар.” Като пастор, като Божи служител, призван от Бога, от теб очакват да правиш това, за което Бог те е призовал!

  Какво правят църквите? Организират закуски, обеди, вечери. Църквата изпраща хора двама по двама да чукат по вратите. Но те казват: „Здравейте, имате ли шапки за Исус? Ще правим благотворителна разпродажба в църквата. Събираме пари за строителство.”

  А сега са прибавили и нещо ново. Сега църквата организира модни спектакли, за да събере пари! В какво сме се забъркали? Църквата се е отдалечила толкова много от пътя, в който Бог ни е призовал да ходим! Бог каза: „Излезте двама по двама и изцелявайте болните. Очиствайте прокажените. Изгонвайте демони. Възкресявайте от мъртвите.”

  Днес църквата казва: „Болен ли е някой от вас? Нека потърси в телефонния указател лекар. Болен ли е някой от вас? Нека отиде в най-близката клиника.” Защо го правите? Бог каза: „Болен ли е някой от вас? Нека извика църковните презвитери.” Време е църквата да се съживи и да започне да прави това, което Господ я е призовал да прави! Когато някой ме попита: „Ти молиш ли се за болни?” Отговарям: „Разбира се! Аз съм призван от Бога!”

  Проповедници, които не се молят за болни или не са призвани от Бога, бягат от задълженията си. Всеки човек, когото Бог призове, е призван да полага ръце на болните. Някой проповедник би казал: „Но аз не съм изцелител.” Разбира се, че ти не си изцелител! Той е! Всичко, за което Той те е призовал, е да полагаш ръцете си на болните. Господ е, който ще ги привдигне! Имаше време, когато не правех това. Можех да проповядвам красноречиво. Не свалях сакото си, нито разхлабвах вратовръзката си. Не свирех на дайре. Стоях правилно зад амвона и на всеки десет минути правех крачка на едната страна и се връщах. След десет минути правех крачка на другата страна и се връщах. Можех да вмъквам жестове на подходящи места. Проповядвах точка първа – а, б и в. Точка втора – а, б и в. Заключение и кратко повторение. О, да! Знаех как да проповядвам! Но един ден Бог ме освободи.

  Вече не проповядвам много правилно, но открих, че Бог ме е призовал да правя нещо повече, от това да проповядвам. Беше ме призовал да изцелявам болни и да изгонвам бесове, и да донеса освобождение на хората му, овцете на пасбището му. Заех се да правя това и благодаря на Бога, хора биват изцелени и избавени, и освободени. Вместо огън в горницата, в прекалено много църкви има огън в кухнята.

  Чуйте ме, църква! Защо не оставите пилетата на готвачите? Защо не правите това, за което сте призовани? Бог не те е призовал да печеш пилета! Бог ви е призовал да изцелявате болните. Бог ви е призовал да върнете в църквите си местата, където души ще могат да идват и да бъдат спасени и освободени чрез силата на живия Христос! И защо не го правите? Бог казва: „Аз съм против вас, пастири!” Бог каза: „Ето, Аз съм против пророците, които клатят езиците си и казват: Той говори.” (Еремия 23:31). Бог каза: „Чух що говорят пророците, които в мое име пророкуват лъжа.” (стих 2).

  Бог каза: „Аз не съм ги изпратил, а при все това те се завтекоха. Не съм им говорил, а при все това те пророкуваха.” Божието Слово е истина. Нека всеки човек и всеки дявол бъде лъжец. Когато говориш Божието Слово, няма нужда да се тревожиш, че Той няма да го потвърди. Той го е казал, Той ще го направи. Ако Той го е изговорил, Той ще го направи да се случи. Само когато човек говори нещата, които сам е измислил, тогава трябва да се тревожи как ще ги направи да се случат!

  СИЛА
  Всеки един от тези мъже, които Исус призова и изпрати, имаше сила. Петър и Йоан влизаха в храма в часа на молитвата, когато видяха един куц човек да седи до така наречените красни врати. Той просеше. Този човек никога в живота си не беше ходил. Петър и Йоан минаха точно покрай него на път за църква. Внезапно Йоан каза на Петър: „Чакай, Петре! Какво е това, което получихме от Господа?” Петър отговори: „Святия Дух!” „Не ни ли каза Той, че същите дела, които Той вършеше, и ние ще вършим?” „Да” – каза Петър.

  „Ами, този човек, когото току-що подминахме? Защо не се върнем и го освободим?” Когато мъжът ги видя да се връщат, си помисли: „Сега ще получа добра милостиня. Хората не се връщат, за да пуснат нещо малко.” Вдигна купичката и я раздруса: „Помощ за бедните!” Петър каза: „Сребро и злато аз нямам. Без пукната пара съм. Но каквото имам това ти давам. В името на Исус Христос от Назарет, стани и ходи!” Човекът дори не помръдна. Мога да си представя как седи там и гледа Петър и Йоан. „Да не мислите, че съм луд? Човече, аз никога през живота си не съм правил стъпка!” Но Петър го хвана за ръката. И когато Петър го хвана, силата, която беше в него, се предаде в тялото на куция човек. Петър каза: „Казах, стани и ходи!” И започна да дърпа. Той изправи човека на крака. Тогава нещо се случи.

  Библията казва, че веднага нозете и глезените му добиха сила и той, като скочи, се изправи и влезе в храма, като скачаше и викаше, и хвалеше Бога. Той провали молитвеното събрание! За Бога, бих желал повече молитвени събрания да бъдат разтурени така! Хората почнаха да величаят Петър, но той ги смъмри и каза: „Аз не съм нищо повече от човек. Не моята сила или святост изцелиха този мъж, но на основание вяра в името на този, когото вие разпнахте, му даде това съвършено здраве. Вие Го убихте със злоба. Погребахте Го, но Той излезе от гроба. Чрез вяра в името Му, Неговото име укрепи този човек в присъствие на всички ви.” Благодаря на Бога, че все още има балсам за изцеление.

  Благодаря на Бога, че все още има изцелителна сила в църквата Му. Изцелението принадлежи на църквата. То не би трябвало да бъде някъде навън под палатката. Трябва да бъде в църквата. Има една Епископална църква във Филаделфия, щата Пенсилвания, където се стичат хора от близо и далеч. Всеки петък следобед, епископът на тази църква води изцелително събрание, Той помазва с масло хората в Господното име и Бог изцелява болните, там е Епископалната църква! Време е църквите в Америка да се събудят за това, за което Бог ги е призовал и им е дал власт да вършат. Отървете се от пилетата. Отървете се от благотворителните разпродажби на стари вещи. Отървете се от модните спектакли. Вървете и викайте от планините!

  Бог е тук! Бог е в църквата Си! Църковните презвитери помазват болните с масло в Господното име! Болни се изцеляват! Бог ги привдига! Знамения следват онези, които вярват, точно както Исус каза! Знамения трябва да следват всеки вярващ. Иначе как бихме могли да узнаем, че е вярващ? Исус каза: „В мое име ще говорите нови езици. Ще полагате ръце на болни и те ще оздравяват.” Ти като вярващ можеш да предадеш Божията сила, която имаш в тялото си, в тялото на болния човек и да видиш как болестта си отива!

  Никога няма да забравя, когато децата ми бяха съвсем малки. Тогава пътувах из страната и работех с брат А. Алън. Семейството ми пътуваше с мен и живеехме в каравана. Боби беше на около пет години, а Дона на четири. Един ден, докато съм бил на служба, Дона се оплакала от болки в стомаха. (Жена ми разказа това по-късно) Боби я чул да се оплаква. Отишъл при нея и казал: „Дона, вдигни ръцете си! Ще се моля за теб” На пет години! Трябва да е гледал татко си!

  „Сега затвори очите си“ – казал. Тя затворила очи и вдигнала ръцете си, а Боби положил своите точно на коремчето й. Казал: „Дяволе, в името на Исус, махни ръцете си от сестра ми!” После казал: „Готово, Дона. Благодари на Господа сега! Хвали Го за това! Кажи го силно! Кажи: „Благодаря Ти, Исусе!” Дона започнала да обикаля и да казва: „Слава на Господа! Благодаря Ти, Исусе!” Когато се върнах от служба, тя беше вече навън на двора и играеше с другите деца на паркинга за каравани. „Слава на Господа! Благодаря Ти, Исусе!” – казваше тя. Просто детска вяра.

  Проблемът при нас големите хора е, че искаме да го проверим, изучим, анализираме и да направим доктрина от Него. Искаме да сме сигурни. Искаме да поживеем с Него една седмица и да Го изпробваме. Тогава ако управлението се съгласи, можем да Го приемем. Предпочитам да се хвана за Словото на Бога. Предпочитам да кажа: „Господи, ако си го казал, аз го вярвам. Ако всичко, което трябва да направя, е да полагам ръце на болни и да се моля с молитва на вяра, ще го правя.” „Молитвата, която е с вяра, ще избави страдалеца и Господ ще го привдигне.” Никакви „АКО”, „И” или „НО”!

  Чуйте ме, светии! Всеки пастор, който взема от вълната ви – всеки пастор, който взема десятъка ви и даренията ви, но не ви изцелява, когато се разболеете, Бог е срещу него. Доста е силно, нали? Не съм го казал аз, Той го каза! Бог каза: „Аз съм срещу пасторите, които не хранят стадото. Не подкрепиха немощната. Нито изцелиха болната.”

  Проповядвах съживление в Ню Йорк точно до една болница. Бог ми даде едни от най-великите съживления, които някога съм имал. Дотолкова, че се случваха велики чудеса. Лекарите от болницата носеха пациентите си при мен, за да им положа ръце! Има лекари в Чикаго сега, които викат пастори, вярващи в полагането на ръце, лекари, които вярват в Божественото изцеление. Когато не могат да се справят със случая, викат проповедника! Не ги е страх да повикат проповедник, който ще положи ръце на болните в името на Исус!

  Бог каза: „Не подкрепихте немощната.” Кой? Пастирите! Как можеш да подкрепиш немощните? Като им дадеш нещо да ядат!

  ГЛАД
  Какво ще им дадете? На слабите млякото на Словото. Подкрепете немощните, като ги храните с Божието Слово. Днес се нуждаем от съживяване на доброто, старомодно проповядване на Библията, такова, каквото не сме имали от много години. Чуйте ме! Ще дойде време, за страната ни, в което Библията ще бъде забранена в църквите. Някой би казал: „А не!” Тя вече е забранена в училищата. Мислехме: „О, няма да направят това!” Но те казаха: „Никакво четене повече на Библията в училищата.” И кротки като агънца, ние християните затворихме Книгата. Никой не се бори, никой не протестира. Никой, освен едно малко черно момиченце от Чикаго!

  В деня, след като върховния Съд беше заявил: „НИКАКВО ЧЕТЕНЕ НА БИБЛИЯТА ВЕЧЕ”, тя взела Библията си и отишла в училище. „Няма нужда да ми я четете”, казала. „Мога да си я чета сама”. Изправила се пред класа си и започнала да чете Библията и я арестували! Снимката й беше на първа страница на всички Чикагски вестници. Знаете ли какво стана? Децата в Чикаго, които вземаха наркотици и опиати, видяха това момиче, срещу което бяха всички. Те дойдоха и я слушаха, докато проповядваше, и бяха спасени и изпълнени със Святия Дух.

  Дяволът може да се опитва да забрани четенето на Библията, но Бог сложи живи послания написани в сърцата на собствените Му малки дечица. Двама учители бяха спасени и изпълнени със Святия Дух. Те са в моята църква в Чикаго. Тези учители организират изучаването на. Библията и петстотин ученика са там всяка сутрин преди да отидат на училище. Те се събират заедно четат Божието Слово, и се молят, и говорят на езици! Бог каза че в последни дни ще има глад по земята, не глад за хляб и месо, но за слушане на Божието Слово. Този глад наближава.

  Време е да оцените тази скъпоценна храна за душата, скрийте я дълбоко в сърцето си. Четете я, осмисляйте я и я упражнявайте. Направете я част от живота си! Имате нужда от нея сега и ще ви е нужна дори повече, когато влезнем в последните дни, края на века.

  ПРЕПОРЪКИ
  Ние, проповедниците, всички си приличаме. Обичаме да дадем на хората да разберат, че сме образовани. Обичаме да впечатляваме хората, така че да решат, че си струва да ни слушат. „Бил съм в Семинария. Станал съм БХ (Бакалавър по хуманитарните науки), ДФ (доктор по философия), ДП (доктор по право), ДБ (доктор по богословие). Всичко, което е нужно да си, е HP и КСД! Новороден и Кръстен в Святия Дух! Но, виждате ли, ние обичаме да бъдем приети от хората в църквата. Църквата изцеляваше болни. Християнски Мисионерски Алианс беше църквата, която въведе Божественото изцеление в началото на века. Д-р А. Б. Симпсън, имам цялата му поредица от книги, най-вълнуващите и вдъхновяващи неща, които някога съм чел, освен Библията – беше човек, който вярваше в Божието Слово и видя велики чудеса.

  Всяка петдесятна деноминация води началото си от Божественото изцеление. Сега дори Петдесятните църкви изпращат болните си при лекарите. Ако въобще се молят за тях, започват с: „Ако е твоята воля…” Какъв шамар в лицето на Бога! Разбираш, че е волята Му, когато четеш Словото Му! Библията е Божията воля, установена по Божествен начин! Веднъж един прокажен дойде при Исус и каза: „Господи, ако искаш можеш да ме очистиш.” Исус рече: „Искам. Бъди очистен.” Неговата воля е! Алилуя! Той казва: „Аз съм срещу вас, пастири. Вие се обличате с вълната, но не пасете стадото, не подкрепихте немощната, нито изцелихте болната.”

  Веднъж палатката ми беше разпъната във Вашингтон, Колумбия, по времето на президента Линдън Джонсън. Този човек носеше целия товар от Виетнам на плещите си по това време. Балтиморският „Сън” публикува статия, която казваше, че в неделя сутрин президентът отишъл на църква, за да се опита да намери духовен мир и облекчение. „Сън” беше отпечатал целия текст на това, което проповедникът казал тази сутрин и когато го прочетох, сърцето ме заболя. Човекът се занимава с Виетнам седем дена в седмицата и когато дойде на църква, какво чува?

  Проповедникът се изправя и казва: „Господин Президент, искам да знаете, че съм съгласен с вашата политика във Виетнам.” И после прави една цяла проповед върху Виетнам. И Президентът трябва да го понесе! Някои от вас разбират много добре за какво говоря. Отиваш в неделя на църква и всичко, което чуваш, е претоплена каша от това, което си гледал цяла седмица по новините. Когато дойда на църква, искам да видя Библията отворена. Искам да чуя: „Така казва Господ”. Имаме нужда отново да започнем да четем какво Бог е казал.

  Вярата идва от слушане, а слушането от Божието Слово! Когато проповядваш Словото на Бога, проповядваш жива вяра в сърцата на Божиите хора. Това е причината, че няма много изцелени болни в църквата днес. Божието Слово не се проповядва. Проповядвайте Словото! Вярата ще оживее и ще порасне в сърцата на Божиите хора.

  ПРЕВЪРЖЕТЕ РАНЕНИТЕ
  „Не превързахте ранената.” Днес кабинетите на психиатрите са претъпкани. Ако сега се опитате да си уговорите час, ще трябва може би да чакате седмици и дори месеци докато ви приемат. Някои църкви дори назначават за постоянно психиатри. Милиони хора биват измъчвани в умовете си. Обезсърчени. Живеят чрез хапчета. Живеем във века на хапчетата. За да заспим, трябва да вземем хапче, събуждаме се и трябва да вземем хапче, за да стоим будни. После трябва да вземеш още едно хапче, за да издържиш през деня. Стимулиращи, успокояващи. Хапче да те накара да се раздвижиш и друго да ти помогне да се успокоиш. После отново е време за сън и дори не би си помислил да се опиташ да заспиш без хапчето си за сън. За да издържиш един ден, трябва да имаш около шест различни вида хапчета. Нервно напрежение. Чувство на безпокойство. Говоря за условията тук в Америка – а църквата не прави това, за което Бог я е призвал!

  Живеем в разбито общество. Бог каза: „Не превързахте ранената!” Изпращате ги на психиатър, когато Бог ви е дал власт да развържете връзките на злото и да освободите подтиснатите. Той каза: „Каквото развържете на земята, Аз ще развържа на небето и каквото вържете на земята, Аз ще вържа на небето.” Това е Неговото осъждение към пастирите. „Аз съм срещу вас.” Прекалено много проповедници връзват хората и развързват дявола, вместо да правят обратното! Предпочитам църквата да е срещу мен. Нямам нищо против Стария Бавнокраков да е против мен, но не искам Бог да е против мен.

  Можеш да ме критикуваш и да ми намираш каквито искаш недостатъци, но аз знам, че скоро ще се изправя пред Бога и ти също. И ме е грижа именно за думите, които ще чуя тогава. Очаквам да Го чуя да каже: „Добре!” Не „Средно добре”! Добре! „Добре, добри ми и верни слуго, влез в радостта на Господаря си!”

  ЗАБЛУДИЛИТЕ СЕ
  Някой би казал: „Защо наблягаш толкова много на изцелението? Би трябвало да те е грижа повече души да се спасяват, отколкото да се изцеляват болни тела.” Предизвиквам те! Колко души довеждаш при Христа? Божието осъждение към пастирите: „Нито докарахте заблудилата се”. Чуй ме, проповеднико! Колко пъти си казвал: „Остави ги! Църквата си е по-добре без тях! Радвам се, че се отървахме!” Бог каза: „Аз съм против теб. Говориш за овца – една от овците на пасбището Ми”. Има толкова много плътски хора в църквата днес. Те гонят овцете, а пасторите вземат страната на плътските. Та, нали те му плащат заплатата, а и те няма да го оставят да забрави това! Ако не правиш това, което ти казвам, ще си търсиш църква някъде другаде! Защо не ги изпревариш и не ги напуснеш?

  Върви и върши, това за което Бог те е призвал! Един дякон от моята църква дойде веднъж при мен и каза: „Брат Шамбак, бихме искали да сложим господин …… в съвета (дори не каза брат). Попитах: „Кой е той? Не идва на църква, нали?” „Не”. Отговори ми. „Прокурор е и е човек с влияние в града. Ако имаме името му в съвета ни, ще се ползваме с добро име в града.” Казах: „Предпочитам да се ползвам с лошо име в града! Този човек дори не е спасен!”

  Бог да е на помощ на църквата, когато тях дори не ги е грижа какви хора слагат в съвета си! Готови са да позволят на грешници да управляват църквата – пияниците, любителите на коктейли, лъжците и измамниците – всеки, който се е изкачил по обществената стълбичка и има някаква власт в града. Не са дори малко духовни. Не могат дори да издържат да чуят една двадесетминутна проповед. Те трябва да излязат, да запалят цигара, а после да идат и да гласуват в събранието. Време е църквата да се съживи.

  Бог каза: „Нито потърсихте изгубената.” Повечето църкви днес са загрижени само за собствените си малки неща, собствената им малка група, новия килим, новия орган, прозорци с тъмни стъкла, ново боядисване всяка година. А душите умират и отиват в ада – но те не дават и десет цента за мисии. Проповедникът иска да построи по-голяма църква, но закоравяват вратовете си и казват: „Нека отидат на друго място. Нашата църква си е достатъчно голяма.” Бог каза: „Аз съм против вас, защото не потърсихте изгубената.”

  Един проповедник от Орегон искал да построи по-голяма църква. Неговата църква се пръскала по шевовете. Хората стояли на пътеките между столовете. Той застанал пред съвета с план за 90 000 долара за разширение на църквата. Един от хората станал и казал: „Не! Няма да го направиш! Нека отидат в някоя друга църква!” Това бил най-богатият човек в църквата и го било страх, че ще му поискат 10 000 долара. Не искал да ги даде.

  Убедил и другите членове на съвета против плана за строителство. Но отишъл в провинцията и си построил къща за 125 000 долара, за да може да отглежда двете си дъщерички във висококласово обкръжение. Не е лошо човек да построи добър дом за децата си. Лошото е да откажеш да построиш дом за Бога – място, където души могат да намерят Христос. Бог Го оставил да си построи къщата. Садели се храсти, оформял се изгледът. Сложен бил килимът и новите мебели били поставени на местата си.

  Настъпило време да се сложи отоплението. Било планирано голямо събиране и всеки, който бил Някой, бил поканен. Той завел двете си дъщерички в най-добрия магазин в града, за да ги приготви за празненството. На път за вкъщи те казали: „Татко, можем ли да спрем, за да си вземем сладолед?” Той спрял отстрани на пътя и ги оставил да пресекат до будката за сладолед. „Внимавайте, като пресичате” – им казал. Те пресекли, купили си сладолед и тръгнали да се връщат. Точно когато били на средата на улицата, иззад ъгъла изхвърчала таратайката на някакъв младеж и помела двете малки момиченца с предницата си. Завлякла ги на две пресечки от там, преди да може да спре. Бащата хукнал по улицата след тях. На едно място имало обувка, а на другото чорап. Той извлякъл момиченцата си изпод колата и ги люлеел, премазани и окървавени в ръцете си. Били убити на място.

  Докато стоял там, на улицата, покрит с кръвта им, чул Божия глас: „Ти им построи къща, но не разреши на хората Ми да построят църква! Сега те дори няма да могат да се нанесат в тази къща!” Той отишъл в банката и написал чек за църквата. Построил една от най-големите църкви в неговата деноминация в този щат. И платил за нея сам. Но малките му момиченца си били отишли и нищо не можело да ги върне!

  Бог каза: „Аз съм против вас, защото не потърсихте изгубената.”

  ЕЛА… ПОМОГНИ НИ
  Имам чудесна жена, прекрасна жена. С най-голямо удоволствие бих си седял вкъщи при семейството си. В църквата ми има чудесни хора. Можеха да ме разглезят. Би ми било много добре да се установя там, да си хапвам от тлъстината и да се обличам с вълната. И това би ме накарало да отстъпя от вярата. Обаче, аз чувам македонския призив. Бог каза: „Иди, потърси изгубените.” Трябва да отида!

  В Ню Йорк, когато призовах за спасение, видях как над две хиляди човека се стичат по пътеката към амвона. Проповядвах във Филипините и в Саон и видях хиляди да идват при Христа. Проповядвах в Индонезия, в три града. Тълпи идваха, за да предадат сърцата си на Исус. Болните бяха изцелявани. Слепи очи прогледваха, глухи уши прочуваха. Проповядвах в Европа – в Холандия, в Германия и в Рим. Ходил съм по целия свят да проповядвам Евангелието. Защо? Не искам Бог да е срещу мен!

  Миналата пролет във Форт Уърт, Тексас, при мен дойде един служител от Барбадос и ме покани да отида там, Тринидат, Сент Китс, Сейнт Томас, Сент Винсент и Антигуа, за да проповядвам Евангелието на гладните души. Казах: „Тръгвам.” Целия февруари 1975 година беше отделен за тези събрания. Събрах хората си и изпратих 400 000 екземпляра от списание „Сила” на пасторите да го раздадат във всяка къща на островите, като подготовка за огромните открития събрани там. Бог ми даде увереност, че ще извърши велики дела на островите, като потвърди Словото Си чрез знамения и простре ръката Си за изцеления и чудеса. Отидох там, за да търся изгубените!

  Бог каза: „Аз съм против пасторите, защото не отиват да търсят изгубените.” Отказвам да си позволя да се окажа в положение, където Бог ще е против мен.

  ДЯЛ ОТ ВЪЛНАТА
  Обичам да чета Божието Слово. То ми казва какво Бог иска да правя. Докато знам, че върша това, за което Бог ме е призовал да върша, мога да понеса всичко, което някой друг би казал за мене. Мога да понеса всяко критикуване и осъждане от хората, докато знам, че върша това, на което Бог ме е призовал. Бог каза: „Аз съм против вас, пастири, които се обличате с вълната…” Обаче, аз ще завърша това послание, като отрежа малко от вълната. Ще режа дълбоко, чак до тлъстината. Яздили ли сте някога през места, където се отглеждат овце? Виждал съм го в Дакота. Яздиш и виждаш големи остатъци от вълна да висят на бодливата тел. Просто висят там, оскубани от бодлите. Защо? Защото някои овце са се ядосали, когато е дошло време за стригане. Точно като някои от вас!

  Когато стане време за дарение, ставате и си излизате! Вървете! Излезте си! Ако не искате да бъде отрязана, бодливата тел ще я отскубне! Добре, не давайте! Крадецът ще влезе и ще открадне. Бурята ще дойде и ще отнесе. Само една катастрофа, едно влизане в болницата, една болест може да изпразни банковата ти сметка!

  Дръж се за нея, ако можеш! Но какво ще правиш, ако Бог е против теб? Ако правя каквото Бог ме е призовал – изцелявам болните, нося освобождение на вързаните, превързвам ранените, връщам заблудилите се и отивам по целия свят според както Бог ме води, за да търся изгубените – то тогава вярвам, имам право да стрижа вълната.

  Когато се разболеете, тичате при лекар и оставяте част от вълната там. Но все още давате десятъка си в църквата, която не ви храни, не ви подкрепява, не ви лекува! Бог каза: „Аз съм против вас.” Казваш: „Не е моя отговорност какво става с дарението, след като го дам.” Точно там грешиш! Ти си настойник на всичко, което Бог е сложил в ръцете ти. Ти си отговорен къде то отива. Ти си отговорен за десятъка и дарението. Някои от вас го пускат в дупки без изход. Бог каза: „Пробити торби.” Парите ви нямат работа там, където не се изцеляват болни, където не се гонят бесове и където не се спасяват души. Даваш ли парите си в църква, която е махнала местата си за молитва, защото някой вече се е молил там? Бог каза: „Аз съм против вас, пастири, защото се обличате с вълната и не храните стадото.”

  Даваш ли си парите в църква, срещу която е Бог?

  Знам, че казвам тежки неща. Но имам отговорност към хората, които идват да ме слушат, и я разбирам. Моля се всяка от нашите църкви да бъде съживена със старомодното по

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *