Осми Диалог между Православната църква и групата на Европейската народна партия и Европейските демократи в Европейския парламент

„Нашата дълбока вяра в демокрацията се базира на личната свобода, плурализма и социалната справедливост“ – това каза гръцкият премиер Константинос Карамалис в своето приветствено слово на Осмия Православен диалог, организиран от Европейската народна партия, съобщи агенция КРОСС. „Всеки трябва да е свободен да изповядва религията, която изразява в най-голяма степен личните му виждания“, посочи Караманлис. Според него в непрестанно развиваща се Европа религиозните и културни традиции създават безспорни предимства и неоценими наследства.

„Осмият православен диалог трябва да стане духовно и политическо пътуване, основано на солидарността и толерантността“, заяви председателят на ЕНП Вилфред Мартенс и добави: „Всички ние носим етичната отговорност за случващото се в Европа“. Мартенс смята, че трябва да се следват тези ценности, които са здравата морална основа на Стария континент.

Централна тема на Осмия Диалог са държавите от бивша Югославия.

Изказвания имаха премиерът на Република Сърбия и Черна гора Воислав Кощуница, координаторът на Пакта за стабилност Ерхард Бусек, премиерът на Хърватия Иво Санадер, гръцкият архиепископ Христодул.

„С навлизането в Европейския съюз на бивши комунистически страни е важно да се предпазим от три изкушения“, каза членът на Националния съвет на Съюза на демократичните сили Филип Димитров, който бе единственият български участник, който участва в дискусията. Трите пункта, на които се спря бившият премиер бяха:

-държавата да се предпази от опити за вмешателство и определяне на правата на църквата чрез публичен натиск;

-националната църква, водена от традицията, да не настоява за специално предимство над останалите вероизповедания;

-във външнополитически план да не допускаме внушения за противопоставяне на православието и европейските ценности и за конфликт между православния колективизъм и западния индивидуализъм.

Участниците във форума изразиха мнение, че днешна Европа е изградена върху грешки, заблуди и разрушения от две световни войни, а животът на европейците трябва да бъде устроен на принципа на толерантност към отделната личност и колективната воля.

От България във форума участват: от СДС – членовете на Националния съвет Филип Димитров и Господин Тонев и депутатът Лъчезар Тошев, главният секретар на БЗНС-НС Анастасия Мозер, председателят на Демократическата партия Александър Праматарски. Участват също представители на Съюза на свободните демократи и на партията „Демократи за силна България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *