Правителството създаде специална комисия по въпросите на вероизповеданията

Правителството създаде специална комисия по вероизповеданията, която ще се произнася с обобщена оценка по въпроси на религиозните общности в България. В новата комисия ще бъдат представени осем министерства – МВнР, МВР, Министерството на отбраната, Министерство на правосъдието, Министерство на финансите, Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и Министерство на културата. Експертите от всяко от министерствата ще имат свой ресор – външно министерство ще дава визи за мисионерите, финансовото ще информира за възможността за освобождаване от данъци и такси на съответната конфесия, здравното ведомство ще се произнася дали някоя религия не е вредна.

Комисията е създадена в отговор на исканията на Съвета на Европа вероизповеданията у нас да бъдат в диалог с изпълнителната власт.

Неправителствени организации поискаха в нарочно писмо църковният брак да бъде признат за равностоен на гражданския. Според действащата Конституция църковният брак може да бъде сключен само след като има действителен граждански брак. Юридически обаче църковният брак няма стойност.

Представител на Главното мюфтийство пък е поискал от МС да се легализира мюсюлманският обичай при погребения, според който покойникът е носен, начело на траурна процесия, по улиците на населеното място, където е живял.

Очаква се още при първите заседанията на комисията това предложение да бъде обсъдено, както и въпросите за въвеждане на военни свещеници в армията и за уеднаквяване на таксите за тъжните ритуали в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *