Омбудсманът настоя за детскo правосъдие

Омбудсманът Диана Ковачева настоя дебатът за детското правосъдие да се извади на преден план. Това тя заяви по време на конференцията „Българското правосъдие за деца тридесет години след Конвенцията за правата на детето“.

По думите й трябва да се замислим дали подписаната преди 30 години Конвенцията за правата на детето, е претворена в законите и политиките. Омбудсманът припомни, че преди осем години, в качеството й на министър на правосъдието, заедно с екипа си, е изготвила Концепция за държавна политика в областта на правосъдието, което засяга децата и тя е била приета от правителството.

Осем години по-късно обаче България продължава да е силно критикувана за липсата на реформа в областта на детското правосъдие както в периодичните доклади на Комитета на ООН по правата на детето, така и от Комисаря по правата на човека към Съвета на Европа, посочва омбудсманът.

Ковачева е категорична, че е необходима кардинална промяна в мерките, така че от репресивни те да станат възпитателни. „Например, децата под 14 години, извършили обществено опасно деяние, трябва да се третират като деца в риск и спрямо тях да си прилагат мерки на закрила, а не на наказание“, подчерта тя и добави, че законът за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни е от 1952 г.

По думите й към днешните деца трябва да има различен подход.

Друг проблем, който тя открои бе фактът, че в България за повече от 10 години са изградени около 30 сини стаи и сини зали в различни съдилища и в съдебни палати.

Според Ковачева не е нормално сините стаи да продължават да са експеримент в България, при положение, че са практика във всяка нормална европейска държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *