Международен възпоменателен ден на Холокоста

В края на януари отново имаме възможност да отбележим Международния ден в памет на жертвите от Холокоста, 27 януари, като се включим в инициативата „Да помним, за да не се повтори” и посветим неделната служба на 26 януари, за да почетем паметта на милионите жертви на нацисткия режим. Кампанията е част от инициативата „Да се поучим от историята“, инициирана от Европейска коалиция за Израел (ЕКИ).

Ако преди десетилетие темата за антисемитизма и езика на омразата не беше толкова актуална, то днес настроенията на нетърпимост и ненавист към евреите, а и други малцинства, за голямо съжаление са толкова силни, че будят все повече безпокойство. Евреите в Европа са принудени да крият идентичността си и все по-интензивно напускат родните си страни поради страх за сигурността и живота си. Според последното проучване на Агенцията на ЕС за основните права от края на 2018 г. повече от една четвърт от анкетираните евреи са преживели тормоз заради еврейската си идентичност в рамките на една година преди проучването, но 79% от тях не са подали сигнал за това пред властите, тъй като не са вярвали, че това ще има ефект. Антисемитски прояви се срещат толкова често, че се превръщат в нещо нормално. Основна арена на подобни прояви е интернет пространството, където силата на думите е умело използвана за подхранването на омраза и расизъм към евреите и други малцинства. Възходът на антисемитизма е подхранван и от липсващото знание сред младото поколение за Холокоста и това, което се е случило по време на Втората световна война.

Въпреки уникалното си наследство, свързано със спасяването на своите евреи, България не е изключение от тази тенденция. Ние също ставаме свидетели на брутални антисемитски прояви като потрошаването на стъклата на синагогата в София и оскверняването на еврейско гробище в Шумен.

Ето защо на фона на набиращите сила популизъм и псевдопатриотизъм, инспирирани от етническа омраза, лъжи и предразсъдъци, е от голямо значение да говорим за това, което се случи преди няколко десетилетия по време на Втората световна война. Особено важно е да изучаваме предупредителните знаци, предпоставките и начина, по който това стана. Защото систематичното унищожение на шест милиона невинни мъже, жени и деца не се случи изведнъж и не беше извършено от неуки варвари в някой далечен край на света, а беше старателно подготвен план, реализиран от нация с безспорен принос за развитието на съвременната цивилизация. И нетърпимостта, и предразсъдъците спрямо евреите са били широко разпространени в обществото в годините, предшестващи Холокоста.

Нека бъдем трезвени и чувствителни към предупредителните знаци около нас! Нека не ставаме мълчаливи съучастници и безучастни свидетели на възхода на тъмнината, но да застанем решително на страната на истината и правдата! Нека се възползваме от възможността, която Международният ден в памет на жертвите от Холокоста ни дава, да образоваме младото поколение, формирайки основни морални ценности като приемане и толерантност.

1 comment for “Международен възпоменателен ден на Холокоста

 1. За съжаление в следвоенното общество се налагат насилствено догми и то по съвсем секуларни теми каквато е тази.
  Искрено се надявам, че коментарът ми няма да бъде изтрит (което само би доказало,че свободата на словото в днешните уж свободни страни е равна на тази на първите християни в Римската Империя).
  Скъпи приятели, антисемитизъм е убиването на палестински дечица (част от които и християни). Те са семити в истинския смисъл на думата (ако е толкова важно „расовото“-както изглежда е за голямата част от днешните евреи). Обратно на това днешните граждани на държавата Израел, в голямата си част се съставляват от бели европейци, което поставя под въпрос техния собствен семитски произход. Но пак казвам толкоз ли е важен произхода, корена?
  Лично моето мнение е, че Хитлер бе един диктатор, който без съмнение мразеше европейските евреи, със сигурност нацистите са извършили много жестокости и убийства и изнасилвания срещу еврейските граждани, което е за порицание и без съмнение престъпно на човешкия и Божествен морал. Само, че това е едната страна на монетата, а другата за съжаление е едно постоянно натрапване не само на немския народ, а и на всички народи (без тези в Азия по разбираеми причини), за някакво организирано като институция изтребление на милиони хора, като някаква конспирация извършена от някакъв дядо Торбалан в лицето на Хитлер. Но нима другите политици като Чърчил и Сталин са по-добри от Хитлер, та те също умъртвяваха хора. И по-страшното е,че ако човек постави под въпрос този напълно секуларен въпрос за холокоста, той бива преследван и представян в най-лоша светлина. А когато човек проучи този въпрос излиза нелицеприятната истина, че фактите ги няма, цифрите не се връзват, излизат фалшификации (като тази в лагера Освиенцим и посторените след войната комини, промяната на плочата от 4 милиона на 1 млн), липсата на обяснение за това къде би била отишла пепелта на милиони кремирани хора, сметките не излизат и чисто математически, при положение че кремацията на един човек отнема доста време, а какво да говорим за милиони, и то при липсата на огромни крематориуми в лагерите, да не говорим за подправените снимки, използвани такива на избити от съюзниците немски трупове на цивилни и много такива неща, които всеки човек, който почне да се интересува малко повече в дълбочина открива. И някак си аргументите от типа на черно бели холивудски продукции като Списъкът на Шиндлер, не стоят силно…също така константната промяна за броя на загиналите,както и внушението за конспиративно институционализирано изтребване, употребявайки библейската дума за всеизгаряне от гръцки холокаусто.
  Това внушение според мен , не натяквам мнението си просто разсъждавам като християнин, е базирано не просто на неистини, на смесване на истини и полуистини, а най-страшното на негативизъм, който противопоставя вместо да обединява, не просто евреи и германци, а въобще общности и общности.
  Да не говорим, че днешната държава Израел беше до голяма степен създадена върху това внушение (според мен). И е тъжно че хора считащи се за християни защитават тази държава построена на внушения и насилие, която не просто убива, но и живее противно на нашия Бог Отец. Доста от съвременните хора в Израел изповядващи тази фалшива религия Юдаизъм (това вече не е мнението лично мое, а библейски факт, тъй като Стария Завет приключва с разпъването на ИСУС ХРИСТОС), открито обиждат Исус, да не говорим че дори не почитат Тората, а реално базират този т.нар. Юдаизъм на устните предания на Талмуда, които всеки може да провери че са дело на дявола. Можете да видите какво става и в Тел Авив, който е столица на содомията в целия свят….Извинете но това не са децата на Авраам, Исаак и Яков и ИСУС, тъй като без Авраам, Исаак и Яков няма Исус, и обратно.
  Бог да прости всички загинали невинни, без значение дали са юдаисти,мюсюлмани или християни. Само библията е истината, а не човешките интерпретации на събития по техен си избор. Нито американски президенти като този днешния и неговия зет, който си закупи офиси на номер 666 в Ню Йорк, нито руския президент също безбожник, нито който и да е политик или диктатор, комунист,фашист и незнам си какъв може да застане пред НАШИЯ БОГ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *