Новото преброяване на България през 2011г.

На 21 юли 2011, Националният статистически институт пусна за медиите предварителните резултати от преброяването на България. Според тях:

 • Българското население е намаляло с над 500 000 души
 • Има значително понижаване на броя на българите (76%), които считат себе си за източно православни – най-ниска за цялата историческа статистика на България
 • Около 10% се определят като мюсюлмани
 • Над 7 % без вероизповедание
 • Няма промяна в броя на католиците
 • Делът на хората, които живеят в семейно съжителство, без да е сключен юридически брак се е увеличил от 4 % през 2001 година до близо 8 %.

Протестантско вероизповедание са заявили над 64 000 човека или 50% повече от последното преброяване преди 10г., когато НСИ обяви само 42 000 протестанти в България. За разлика от НСИ, още през 2009г. Щатският департамент на САЩ посочи над 150 000 евангелско-протестантски вярващи в България още през 2009г.

За коментар по статистическите резултати относно религиозните общества в България, по предаването 12+3 на радио Хоризонт, бе поканен българо-немския юрист д-р Христо Беров.

2 comments for “Новото преброяване на България през 2011г.

 1. Привет !!!
  Още по време на преброяването разбрах, че няма да има точни данни за протестантите. Беше ми много трудно да убедя преброителя да ме запише като протестант. През цялото време си настояваше на неговото, че това не е от задължителните въпроси.
  Предполагам че и другите са постъпвали по същият начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *