Нападение над църква в Буркина Фасо

Въоръжени мъже са влезли в църква в Буркина Фасо в неделя и застреляли 24 души, в това число и пастира. Те не се задоволили с това, но са ранили други 18 души и са отвлекли други трима вярващи, след което избягали от местопрестъплението.

Тази атака не е изключение, а е една от поредните в тази страна от западна Африка, в която често има прояви на насилие срещу християните.

Кметът на община Боундоре, Сиханри Осангола Бригади, е заявил, че нападението е станало в селището Панси в провинция Яга. Нападателите са били на брой около 20 мъже. Те са отделили мъжете от жените в местната протестантска църква. След нападението екстремистите запалват църковната сграда.
„Заболя ме, когато видях хората“, казва Бригади, след като е посетил някои от жертвите в болницата в град Дори, на 180 километра  от нападението. Нападателите ограбили местните магазини и принудили тримата младежи, които отвлекли, да им помогнат да натоварят откраднатото на техните мотори.
Миналата седмица, също в провинция Яга, пенсиониран пастир е бил убит, а друг пастир е отвлечен от въоръжени мъже, според вътрешен доклад за сигурност, публикуван от Асошиейтед прес.
Насилието, организирано от екстремистки групировки, драстично ескалира в някога мирната африканска страна Буркина Фасо.
Повече от дузина души бяха убити в евангелска църква през декември, а през изминалата година нападенията бяха насочени основно към протестантски и католически църкви.
Анализаторите са обезпокоени, че нападенията срещу цивилни, включително срещу християни, се увеличават „с тревожни темпове“, според Корин Дуфка, директор на Human Rights Watch за Западна Африка. „Извършителите използват връзките на жертвите с правителството или тяхната вяра, за да оправдаят убийствата“, казва тя.
През изминалата година над 1300 цивилни лица са били убити при целенасочени нападения в Буркина Фасо, повече от седем пъти спрямо предходната година. Несигурността предизвика хуманитарна криза. Според правителството над 760 000 души са напуснали своите домове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *