Начало на Евангелската петдесятна църква в гр. Перник през 1921г.

 

100 години ПЕТДЕСЯТНИЦА в БЪЛГАРИЯ – Pastir.org/100

100 статии за Петдесятното движение в България 1920-2020 (научна поредица на Pastir.org)

 

д-р Теол. Доний К. Донев

Причината за настоящия очерк е хипотезата, че ЕПЦ-Перник е основана на 11 април 1920г. Като източник се цитират свидетелства на действащи по онова време пастири наред с твърдението на проф. Николай Мизов (автор на Религиозните секти – С., 1959 и Протестантските секти в България – С., Партиздат, 1972), че първите петдесятни църкви възникнали в Бургас, Меричлери и Дивотино (регистрирано в СЕПЦ едва в края на 1931г. и то като част от ЕПЦ-Перник заради близкото им разположение).

Преди всичко, една такава ранна датировка трябва да вземе предвид историческия факт, че първите петдесятни мисионери (Заплишни и Воронаев) пристигат за първи път в България поне половин година по-късно. Много възможно е влияние да е оказало и свидетелството на п-р Костадин Томов, виден проповедник в Перник и региона, който погрешно твърди, че приема кръщението със Св. Дух след като слуша „мисионери, руснаци от Америка” в София и Пловдив през 1919г. Тази ранна датa може да визира и пътуванията на Заплишни, връзката на евангелската общност в Перник с вердикалските петдесятни вярващи и Борис Грозданов, и не на последно място завидното присъствие на петдесятни кадри, чиито семейства и/или служение са свъзани с църквата в Перник.

Според наличните към моменти документи е явно, че Заплишни и Воронаев не са имали физическата възможност да пътуват и основават църкви в България до пролетта на 1921г. Много по-вероятно е петдесятната църква в Перник, а и някои други, да са започнати в един относително по-късен период през 1921г., така както проф. Дюлгеров показва в своята монография Петдесетници в България (С., 1959).

Като потвърждение на горното, в своята История на евангелските петдесятни църкви в България (стр. 50-52), дългогодишният предеседател на съюзното ръководство на СЕПЦ Иван Зарев също не посочва точна дата за началото на ЕПЦ-Перник. Обширното резюме на свидетелства от града и региона, което включва имената на Тодор Андонов, Лозан Богданов, Борис Грозданов и белибрежките братя, оставя в мистична сянка същинската начална дата на църквата в Перник. Посочва се само, че Т. Андонов приема духовно кръщение през 1924г. и към „това време” Зарев отнася пристигането на Дионисий Заплишни и Агоп Куриян в Перник, където на гарата по „вътрешен предусет” са чакани от видния евангелист Георги Стоянов Мирковски. Това е и първото засвидетелствано посещение на петдесятни мисионери в Перник. И тъй като е известно, че Агоп Куриян приема Св. Дух след посещението на Иван Воронаев в Сливен през март 1921г., то гореописаното посещение в Перник няма как да се отнесе към по-ранна дата. Отворен остава и въпросът, дали Иван Воронаев въобще някога е посещавал Перник, както често се хипотезира.

Ivan Voronaev Bulgarian Jubilee Edition 2015

За поръчки: ИК „Игъл-2001“ тел. (086) 821 522

Подобно на църквите в Ст. Загора, Плевен и др., дори при наличието на действащо петдесятно общество, ЕПЦ-Перник се въздържа от членство в петдесятния съюз при основаването му през 1928г. и за дълго време остава в разрез с основни доктрини и начина му на ръководство, както ясно личи от Протоколната книга на Изпълнителната комисия при Общия съвет на Евангелските петдесятни църкви в България:

Протокол № 1 (Бургас: 19 август 1929): Разглежда молба за прием от ЕПЦ-Перник

Протокол № 2 (В дома на Г. Райнов, Бургас: 26 септември 1929): Отлага приемането на ЕПЦ-Перник заради неспазване Устава на СЕПЦ. През есента на следващата година, Дионосий Заплишни лично престоява седмица в Перник, като част от 45-дневната му обиколка на църквите в страната по решение на събора в Пловдив през 1930г.

Протокол № 19 (20 декември 1931): Приема ЕПЦ-Перник-Дивотино с протоколно решение от 22 декември 1931г.

Протокол № 21 (4 януари 1932): Разглежда молбата и приема ЕПЦ-Перник, този път като отделна от църквата в Дивотино.

Протокол № 22 (20 февруари 1932): Сезира министърът на външните работи и вероизповеданията (и министър-председател) Никола Мушанов относно репресии срещу църквите в Перник, Бургас и Богоридово.

Така, първоначалното съществуване на ЕПЦ-Перник като свободна църква преминава в условно членство в СЕПЦ, вероятно целящо запазване на идентичността й. Това условно членство рикошира сериозно само година по-късно, когато в Протокол № 41 (11 февруари 1933) секретаря на Изпълнителната комисия Донка Кинарева докладва за „ред особености и нередовности по отношение на вървенето и начина на работене” в ЕПЦ-Перник и Кюстендил. Нередностите се изразяват в тревога относно „спасението и влизането в „Обединените евангелски църкви” (ОЕЦ). За това свидетелства и последвалата сериозна критика към п-р Костадин Томов, да не бъде краен в своите изказвания загатвайки дискретно ролята му в създалата се ситуация. В Перник се провежда и библейска конференция, която както в случая с ЕПЦ-Ст. Загора, се превръща в стандартен метод за уеднаквяване не само доктринално, но и организационно на проблематичните църкви под ръководния авторитет на СЕПЦ. /следва/

90 години Съюз на Евангелските петдесятни църкви в България (научна поредица)

 1. СЕПЦ на 90 год. – Въведение към Петдесятната история в България
 2. СЕПЦ на 90 год. – ЯМБОЛ, ГОРЕ СТОЙ: Духовен споменик за домовете на молитва
 3. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България: 1920 (Част 1)
 4. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България: 1920 (Част 2)
 5. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България 1920 (част 3)
 6. СЕПЦ на 90 год. – Писма от България 1920 (част 4): Константинопол
 7. 10 МАРТ 1920: Иван Е. Воронаев е назначен за пастир и евангелизатор в България от Асамблеи на Бога
 8. На 15 март 1900г. е роден п-р Николай Николов
 9. Ранни опити за учредяване на Общ съюз на петдесятните църкви и църковно братство в България през 1926-1927г.
 10. Учредителен събор на Съюз на Евангелските петдесятни църкви в България (СЕПЦ) през март 1928 г. в Бургас
 11. Архивите говорят: п-р Николай Николов – непоследваният автентичен духовен водач на СЕПЦ
 12. Събор на СЕПЦ в Бургас, 19-22 април 1945г.
 13. 04.2018 – На 26 април 1921г. в Бургас, Иван Воронаев обединява кръстените със Св. Дух в Християнска евангелска вяра (ХЕВ) „Пентекостел”
 14. Петдесятни църкви създадени в България през 1921 година
 15. Доктрината за Троицата и първите петдесятни мисионери в България Иван Воронаев и Дионисий Заплишни
 16. Първата Петдесятница в България – неделя, 12 юни 1921г.
 17. Пионерът на българското харизматично движение Иван Воронаев
 18. Ролята на Иван Воронаев в Българското петдесятно движение
 19. 95 години от мисионерското пътуване на Воронаев и Заплишни
 20. Първите петдесятни в България: Мисионери и вярващи
 21. Първите петдесятни в България: Общества и църкви
 22. Петдесятни църкви създадени в България през 1922-1926 година

4 comments for “Начало на Евангелската петдесятна църква в гр. Перник през 1921г.

 1. Благоръря на Бог за тая милост че ние избрал да бъдем Негов народ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.