КОЙ прикрива служителите, отличили се в процеса срещу 15-те евангелистки пастори?

Редакционно изявление

Уважаеми,
Преди седем години, редакционният екип на Pastir.org съобщи за „прикриване” на имената на „служителите, отличили се в процеса срещу 15-те евангелистки пастори”. Публикуваните документи на Archives.BG съдържат Протоколи и решения на Политбюро на БКП за периода 1945-1989г. ПРОТОКОЛ № 18 ОТ 10 МАРТ 1949 (Ф.1Б; оп. 6; а.е. 585, 229–18–10–1949-).

Умишлено или не, в тях са пропусните имената на „служителите, отличили се в процеса срещу 15-те евангелистки пастори”. Уверете се сами на интернет адрес: [http://archives.bg/politburo/bg/2013-04-24-11-12-48/dokumenti/1944-1949/229–18–10–1949-]

д-р Вениамин Пеев проследява съдбата на сценаристите на пасторския процес след 1949 така:

„Основанието ни да се запитаме за това е свързано с любопитната подробност, че в един протокол от заседание на Политбюро на ЦК на БКП под № 18/10.III.1949 г., т.е. само два дни след приключването на процеса, висшите партийни функционери победоносно обсъждат в една от точките „служителите, отличили се в процеса срещу 15-те евангелистки пастори”. Протоколът обаче е изгубен по някакъв начин. Този факт поражда други сериозни въпроси!”

Двата пастирски процеса от 1948-1949 осъждат 15 евангелски служители обричайки тях, семействата им, църквите които ръководят и евангелското движение в България. Повече от 60г. по-късно, осъдените и техните семейства заслужават отговор на въпроса: Кой прикрива служителите, отличили се в процеса срещу 15-те евангелистки пастори? КОЙ?

15 comments for “КОЙ прикрива служителите, отличили се в процеса срещу 15-те евангелистки пастори?

 1. Защо трябва да се ровим повече в тези дела? Като разберем кои са тези хора, какво ще ни ползва? Вероятно те вече не са и между живите, за да искаме възмездие. И какво, ще търсим сметка от потомците им ли? Самият Бог не иска да търсим сметка от децата, заради греховете на бащите им.
  Уважавам изключително много д-р Вениамин Пеев, когото познавам лично, но го съветвам да не разкъсва повече стари рани, което води само към духовно заробване на огорчението.

 2. Г-н Гетов, ще Ви напомня, че ИСТОРИЯТА не се влияе от емоции. Нито „разкъсваме стари рани“ с проследяването ѝ, нито „замазваме истини“. Историята се базира върху документи и факти и се гради с анализи. Това правим и ще правим занапред!

  Иначе, ако трябва да следваме едно такова – простете! – елементарно мнение като изразеното от Вас, ще трябва да спрем да честваме годишнини от ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ или от ИЗПРАЩАНЕТО В БЕЛЕНЕ на борци срещу КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ. Ще трябва да спрем да говорим за Разпятието на Христос или за разпространението на индулгенциите, довело до Реформацията и Вартоломеевата нощ, когато са избити много протестанти. Примерите са безброй много…

  Вие сте интелигентен човек и не бива да изразявате подобни несериозни мнения за историята на българския евангелизъм. Нека така мислят необразованите сектантски групички и люде!

  Д-р Вениамин Пеев

 3. Някои хора по неизвестни за мен причини бяха избутани в“ъгъла“на петдесятното движение.
  И понеже те се мислеха за недостижими и незаменими сега по някакъв начин търсят да изтъкнат себе си като радетели на правдата и целят да омерзят и разобличат тези които не ги допуснаха да бъдат в на върха!
  Господ Исус Христос пределно ясно знаеше кой и как подло ще го предаде!(за прекалено ниска цена-30 сребърника и с целувка!)
  И въпреки това сам Господ Исус Христос,а и после всички Евангелия и Послания вече почти нищо и по никакъв повод не споменават предателя!
  Целта на Господ Исус Христос не е да ни занимава с предатели и предателства а проповядване на Благата вест за спасение чрез вяра в Господ Исус Христос!
  В най-мрачните години на тоталитарния режим,когато само са една дума казана срещу БКП се отиваше в Белене на каторга много настоятелно ми предлагаха да стана пастир на една от първите ЕПЦ в България.Не си спомням като численост но тогава може да са били около 50 братя и сестри.
  Защо ли го казвам?
  Защото една вечер както си вървяхме по улицата(брата умишлено е избрал там да ми го каже,защото се е опасявал да не ни подслушват)един много сериозен брат-пастир,който имаше големи проблеми с властите и го арестуваха няколко пъти съвсем в упор ми каза:
  -„Брат Динко,ако наистина си решил да ставаш пастир знай,че първо ще те извикат в милицията и ще те накарат да подпишеш декларация,че ще им служиш!“
  Сякаш бомба избухна в мен!
  Зашеметен го питам-какво общо има свято служение за Господ Исус Христос с омразния комунизъм!?!
  Аз така и не се реших да стана пастир,макар,че след години втори път и още по-настоятелно ми предлагаха,защото за мен е прекалено отговорно да си пастир!
  Но след години когато един пастир от споменатите като агент на ДС(и то доста на висок пост и оказало се доста предан на ДС)го намериха в планината разкъсан от зверове попитах един брат дали не се е изпълнило това слово за него-„ще предам месата ви на горските зверове и небесните птици“(цитирам по памет)брата с болка каза-може и така да е.
  Много ми е интересно тези които сега се представят едва ли не ограбени и ощетени от бившите лидери,но агенти на ДС,кави щяха да са техните досиета сега,ако тогава бяха ги приели да станат пастири и председатели на ЕПЦ?
  За мен си знаех!Тогавашните власти,независимо от това,че в професията си бях най-добрия,най-квалифицирания и почти най-образования и като специалист много ме ценяха имах два избора-да се откажа от вярата си в Господ Исус Христос,да стана член на БКП,и да раста в длъжност и заплата или да вземам мизерна заплата!
  Избрах да живея с Господа и за Господа!
  Защо на тези които тръбят,че предатели са ни водили сега не им светне какво и кой се е променил?
  Нима сега когато ни водят“доказани авторитети“църквите ни са по-добре?
  Нима сега петдесятния съюз е по-добре?
  За своето невежество и за своята духовна немощ търсим извинение и оправдание в миналото и почти недоказуемото!

 4. Господин Господин Влаев, каква е целта на тази объркана тирада, в която единствено изтъквате себе си и ту говорите, че нямало нужда да се говори за „предателите“, ту пък споменавате за „предатели“, разкъсани от зверове?

  Отново не сте прочели темата, която е: „Кой прикрива служителите, отличили се в процеса срещу 15-те евангелски пастири?“ Тази тема визира важно политическо събитие през 1949 г. Ако имате да кажете нещо по нея, например, ако сте намерил изгубения протокол на Политбюро на ЦК на БКП, всички ще Ви се зарадваме. И най-много аз, защото ценя автентичните документи.

  Но с такова объркано говорене, белязано от удивителни и удивителни и въпросителни, би трябвало онази „първа църква в България“, състояща се от „50 братя и сестри“ (?!) да е благодарна на Бога, че не сте ѝ станал пастир. Освен това, видимо страдате от силна форма на патологичен егоцентризъм, защото при всяка публична изява клеветите наляво и надясно, а себе си изкарвате като светец…

  А на въпроса си „Нима сега петдесятния съюз е по-добре?“ (който иначе е основателен) няма как да отговорите, докато сте оплетен в егоцентричното си говорене.

 5. „да не разкъсва повече стари рани, което води само към духовно заробване на огорчението“,
  „Някои хора по неизвестни за мен причини бяха избутани в“ъгъла“на петдесятното движение.
  И понеже те се мислеха за недостижими и незаменими сега по някакъв начин търсят да изтъкнат себе си като радетели на правдата и целят да омерзят и разобличат тези които не ги допуснаха да бъдат в на върха!“ – това са 2 цитата от двамата коментатори.

  Чудя се тези хора дали са чели Библията си?! Защото аз съм чела моята Библия и без ни най-малко притеснение ще кажа, че в Стария Завет има описани доста неприятни истории на прелюбодейства, на убийства, на лъжи. И защо ли са написани и са вкслючени такива неприятни истории в Библията? Ами история!!! Добра или лоша – това е просто историята на Божия народ! Независимо дали на Георги Гетов или на Господин Влаев им харесва и гадните истории са включени в Библията. Еее, искам да запитам: та евангелската история не трябва ли да бъде обективна? Не трябва ли в историята на българската евангелска църква да се кажат и добрите, и лошите страни?! Някой бил агент, ами да е мислил, преди да се продаде! Никой не го съди, той ще си отговаря пред Бога, когато му дойде времето. Но на агент няма нужда да му се слагат ореоли, а трябва да се кажат фактите и какви ги е вършил. Както и на пострадалите за вярата си хора, трябва да се каже какво са преживели. Та нали точно Библията ни учи да говорим ИСТИНАТА?! Библията ни учи да казваме „да, да“ и „не, не“, а не да превиваме гърбовете си и да угаждаме на нечие височайше мнение, за да си живуркаме . Къде сте бе, мъже, къде сте да кажете истината? Има ли ви в средите на евангелските общества? Или се проявявате само като безгръбначни като каканижете думи, думи, думи и плачете за морал, който някак си не можете да ни убедите, че го имате.

  Надежда Петрова

 6. Коя е тази Надежда Петрова? Къде живее? Към коя евангелкка
  общност принадлежи? Щом задава въпроси не трябва да е анонимна.
  Камелия Тасева от Кюстендил.
  Евангелска Петдесятна църква с пастор Павел Стойчев

 7. Г-жо Камелия Тасева, не знам дали г-жа Н. Петрова ще обърне внимание на въпросите Ви, но те звучат твърде наивно. И от мен са искали по глуповат начин лични данни. Вие самата не си давате личните координати – освен град Кюстендил – и това е напълно правилно! В интернет пространството лични данни изстрелват, меко казано, само наивниците…

  Ако имате въпроси по същество във връзка с горния материал, защо не ги зададете? Или Вашият пастор Павел Стойчев не Ви е научил да говорите ПО СЪЩЕСТВО? Специално под този материал могат да се разгледат много теми: кой каква роля е играл в „пасторския процес“? кой и как се е „отличил“ в него? как е реагирала кюстендилската евангелистка общност на процеса? И т.н., и т.н.

  Ако пък следите поредицата „Архивите говорят“, защо не питате нещо по въпроса за обвързаността на ЧЕТИРИМАТА ПРЕДСЕДАТЕЛИ (Ангел Динов, Иван Зарев, Динко Желев и Виктор Вирчев) с Държавна сигурност и Комитета на БПЦ и религиозните култове за периода 1949-2012 година? Този период обхваща малко повече от 60 години и могат да се поставят много интересни въпроси от гледна точка на историята, без да навлизаме в лични подробности, за да не свеждаме дискусиите в Пастир.орг до ЕВАНГЕЛИСТКА МАХЛЕНЩИНА.

 8. Здравейте на всички.
  Много съжалявам,че живота ми сега е много динамичен и натоварен.Разполагам с малко свободно време.
  Съжалявам също,че не съм завършил филология и може би не винаги и неправилно съм разбиран.
  От горе споменатите председатели на ЕПЦ само Ангел Динов не познавам лично.
  Вярно е,че нашия съюз има история и не е проблем да се публикува в общественото пространство кой какво е вършил.
  Грозното според мен е да го прави човек на когато гореспоменатите агенти не са допуснали един“гении“до върховете на съюза!
  Това си е чиста проба отмъщение!
  А Словото Божие ни учи-„не си отмъщавайте,но дайте място на Божия гняв“.
  Един от тези агенти беше намерен разкъсан от зверове в горичка.
  Никой няма да стане по-свят като омерзи хората които са му пречили да покаже колко“велик гении“е бил!
  Познавам добре и този който е предавал и този който сега се представя като мъченик за вярата.
  Може да звучи грозно но и двете страни почти не се различават по духовност.

 9. Среднощните бдения на шофьора на ТИР господин Господин Влаев щяха да ме зарадват, ако бяха поне малко по-умни. Но трябва да призная, че неговите появи в интернет пространството потвърждават народната максима: „Ум царува, ум робува, ум патки пасе“. Досега не съм чувал един тираджия, колкото и „динамичен“ да е животът му по пътищата, да е станал успешен проповедник, полезен историк или деец на интелигентна професия…

  Най-напред, прави впечатление, че господин Господин Влаев отново е сбъркал темата, която – напомням! – е:“Кой прикрива служителите, отличили се в процеса срещу 15-те евангелистки пастири?“ Тук не става дума за „пасторите-агенти“, а още по-малко за първия петдесетен председател след 1949 г. п-р Ангел Динов – тема, разглеждана на друго място. Ако шофьорът на ТИР Влаев бърка така пътните знаци по европейските и родни магистрали, катаджиите винаги ще го санкционират – я с фиш, я с акт, я с отнемане на шофьорската му книжка…

  На второ място, не става ясно шофьорът на ТИР господин Господин Влаев за какви „гении“ говори със завист и озлобление по-горе. (В скоби ще уточня, че единственото число на думата е „гениЙ“, а не „гениИ“, но съм съгласен, че за един шофьор е достатъчен 8-клас, за да вземе книжка и никой не го проверява дали е усвоил българската граматика). Що се отнася до НИВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕ сред служителите на СЕПЦ, ако ни подсказва това нашият шофьор на ТИР, то нещата стоят така: по „върховете“ винаги са допълзявали полуграмотни люде, които са ставали лесна плячка в ръцете на ДС и Комитета. Председателите са били с мижаво образование, но с афинитет към занаятчийството: дърводелец, шивач, бояджия. Не по-различно бе положението и на повечето членове на прокомунистически настроените членове на ръководствата. Образовани и здравомислещи пастири като Ем. Манолов, Б. Кузманов, Е. Куриян, Й. Дрянов, Г. Тодоров, Ил. Апостолов и други като тях след 1949 г. не се толерираха. Сигурен съм, че ако господин Господин Влаев беше оставил шофьорлъка, щеше най-малкото да стане член на Ръководството на СЕПЦ, районен отговорник, а защо не и … председател. Той има ПОДХОДЯЩИЯ КАПАЦИТЕТ за такива длъжност…

  Трето, и това е най-важното! Няма нищо „грозно“ или „красиво“ в РАЗКРИВАНЕ ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА. Не очаквам един шофьор на ТИР да проумее това. Но разбиращите от същността на историята знаят, че Историята е „учителка на истината“. Лукиан (120-190 г.), който също е бил занаятчия отначало, но после се е образовал сериозно, пише по въпроса: „Но преди всичко умът на историка трябва да прилича на огледало, правдиво, блестящо и с точен център. Каквито се възприемат от него образите на нещата, такива трябва да се отразяват, като не показват нищо изкривено или неправилно оцветено, или в изменен вид“. Тази максима следваме в сайта Pastir.org!

  Шофьорът на ТИР господин Господин Влаев лъже за подбудите на историци като мен, защото е възпитан от петдесетни ченгета и лъжливи петдесетни „историци“. За такива лъжци и псевдоисторици ще припомня препоръката на Мигел Сервантес: „Лъжливите историци трябва да се наказват, както фалшификаторите на пари“.

  Д-р Вениамин Пеев

 10. Жалко!
  Така и не разбра,че става въпрос за теб!
  Отнасям се с уважение към това,че си много високо образован,но това не е кой знае какъв плюс!
  Това нищо не ползва никого ако не е покаян и новороден Християнин!
  За разлика от теб аз не познавам добре историята и философските науки!За съжаление и с граматиката не съм много на пред.
  Смея да ти заявя,че ако съм имал твоите условия на възпитание и живот сега може би щях да съм и по-образован от теб!
  Живота ме принуди от ранно детство да оставя образованието си и да започна работа.
  Трябваше да положа усилие да се преборя с мизерията в която се родих и живях!
  И въпреки всичко завърших и вечерна гимназия.
  Ще ти припомня само как ти се искаше да станеш пастир на ЕПЦ Ямбол,но всичките ти напъни останаха безуспешни.
  За разлика от теб мен два пъти ме канеха много настоятелно да стана пастир!
  Прекалено отговорно е за мен да съм пастир!
  Работи се с човешки души-Божии създания!Нямаш право да оскърбяваш,дори и да пренебрегваш никого.
  Сега ще те питам-как разбра че Виктор Вирчев е бил особено разработван и подготвян за агент на ДС.Или просто му завиждаш,че вместо теб поставиха него?
  Много ми е интересно ако ти беше тръгнал да служиш на Господ Исус Христос през тоталитарния режим дали нямаше да бъдеш много по-предан агент на ДС от всички които критикуваш?
  Сега можеш свободно да оплюваш всички-дори и мен!Къде и какво правеше в онези жестоки години когато за една дума се отиваше на каторга в Белене?
  Ако знаеш само колко опити са правили и мен да ме вербуват,но Господ Исус Христос по чудесни начини ме е опазвал!
  Едно от нещата които Господ Исус Христос ми даваше,е да бъда на безупречна висота пред всичките си колеги и това хем беше за слава на Господ Исус Христос,хем и даваше повод на шефовете да ме ценят и уважяват!
  За разлика от теб аз не чета философия и история,а чета Библията!
  Да ти напомня ли,че повечето от великите Библейски личности бяха абсолютно неграмотни?
  Да ти напомня ли,че повечето апостоли бяха прости рибари(за него време унизителна професия)?
  Да ти напомня ли,че ангел от Господа се яви на овчарите пазещи нощна стража на овцете и им каза-днес се роди Христос!!!(за него време овчарството е било повече от унизителна професия!)
  Защо ангела Господен не отиде при първосвещеника?Защо ангела Господен не отиде при синедриона?Нали те бяха безпределно много образовани и с нетърпение очакваха раждането на Месия?
  Защо недостижимо високо образования Павел се провикава-всичко за измет считам(имаше предвид високото си образование)само Христос да придобия?
  Е,вярно е,че си високо образован и строго граматически издържано пишеш но мислил ли си за това какво ти не достига?
  Мога и това да ти кажа ако продължаваш да омерзяваш и оплюваш другите.
  И между другото не шофьор ми е най-добрата професия.И какво лошо има в това да караш ТИР?

 11. Господин Господин Влаев, тъй като продължавате да злословите по мой адрес в публичното пространство, което никак не ме притеснява, но злепоставя Вас, ще Ви припомня едно от писмата, които ми писахте преди две години. Още тогава Вие започнахте една характерна ИНТРИГА за патологията на някои ямболски петдесетни, които вместо да се вгледат в НАРАСТВАЩОТО РАЗДРОБЯВАНЕ НА СВОЯТА ОБЩНОСТ И ЧЕТВЕРОКРАТНИЯ ПРОВАЛ НА СВОИТЕ ПАСТОРИ, почнаха да отправят хули. Копи-пействал съм долното Ваше писмо, господин Господин Влаев:

  „Здравей брат Вениамин!
  Помня те от повече от 15 години!
  Тогава идваше в Ямбол,защото те канеха да ни станеш пастир.
  Аз съм Господин Влаев(брат Динко Влаев).
  Моя скайп е g.vlaev.
  Понеже благовест белев и пламен ганчев виждаха в мен много сериозна конкуренция да не им взема хубавата работа и по-скоро хубавата заплата положиха огромни усилия да ме унищожат!(нарочно пиша имената им с малки букви)
  За голямо мое съжаление аз се увлякох в препирни и доказвания,че не съм такъв какъвто те ме злепоставяха!Допуснах и детински грешки!
  Вместо смирено и тихо да служа на Бога,аз се опитвах да доказвам своята невинност!
  За дълго време бях загубил онзи превъзходен мир и превъзходна благодат,които само Бог може да даде!
  Започнах работа като шофьор на ТИР.Така бях много далеч от всички борби и търкания между“светите“братя и лъже братя!
  Сам в камиона с Господа живеех само за Него и се съобразявах само с Него!
  Благодатта и мира ми се върнаха!
  На 02.10.2012 си счупих дясната ръка и сега ща или не ща съм в къщи.Ще бъда в болнични може би още месец и после пак далече от човешки боричкания!
  Ще се радвам ако тия дни ме потърсиш по скайпа-имам лаптоп с вградени камера и микрофон.
  Ти може би си чел мои публикации в пастор орг.Ще се радвам да чуя мнението на един правилно възпитан и високо образован Християнин!
  Знам,че литературно не са много издържани,но за мен по-важно е дали има духовен смисъл!
  Благодаря ти!Успех на Божията нива!“

  Писмото е много симптоматично за Вашия егоцентризъм и склонност да хулите подмолно.
  Надявам се това да Ви отрезви и да престанете с издънките си в интернет пространството.

  Д-р Вениамин Пеев

 12. Само ще те попитам-ще имаш ли доблестта да се отречеш за писаното от теб във връзка с носене или не носене на мартеници?
  За мен това е чиста проба внасяне на съблазън в неутвърдени души.Това е езически символ и носи проклятие!
  Ще ми обясниш ли на мен и аудиторията кой раздаде дипломи за „академично“ Библейско образование на няколко човека в Ямбол?
  Един от тези човеци е доказано невменяем(да не кажа демонично обладан)и сега с тази“диплома за завършено с отлична оценка“Библейско образование има претенции да става пастир на църквата!?!
  Мога да ти изброя прекалено много високо образовани“величия“които направиха ужасни поразии на Петдесятното движение!Наши съвременници-все още живи.
  Не е проблема високото образование!
  Проблема е когато тези високообразовани личности се опитват да вкарват раздори и съблазни в църквите!
  Освен това интернет пространството е за всички свободомислещи Християни!
  От сега нататък когато имам свободно време ще чета всички твои писания и ако забележа нещо противоречящо с Библейските норми и критерии ще пиша!

 13. Господин Господин Влаев, написаното по-горе от Вас няма нищо общо с темата.
  Препоръчвам също така да не използвате квалификации публично като горната за „невменяемост“ на когото и да било в буквалния смисъл, та да не би да Ви „вменят“ обвинение по съдебен път за обида. Това е просто един безплатен съвет на ЕДИН ОБРАЗОВАН човек.

  Човъркането на темата за „проклятието на мартениците“ от Ваша страна ми прилича на „прецеждането на комара“, за което Христос укорява една категория верующи, на които им липсвала способността да се ангажират с действително сериозни теми. Тук ние питаме: „КОЙ прикри служителите, реализирали срамния „пасторски процес“?“, а Вие още тъпчете мартениците с фарисейска ревност… Хайде, стига с тия мартеници, че месец март вече си отива!… И като гледам по улиците, никой още не е умрял от носене на мартеници. От „пасторския процес“ обаче са попарени съдбите на стотици семейства!

 14. Човекът, когото брат Динко Влаев визира в поста си е Весo Рацов, който афишира с отлична диплома от академия Логос и претендира да бъде пастир на църквата. Квалификацията „невменяем“ му е дадена от специалисти, за това има и документи. Не съм сигурен, обаче, че д-р Пеев има нещо общо с него. А и се съмнявам дали Рацов наистина има диплома или това е плод на негово внушение, които не са рядкост – преди няколко дена ме срещна и ми каза, че Държавна сигурност го преследва заради някакви имоти.

 15. Тук ce превърна в свърталище на неуспели ямболски кандидат-пастори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *