2 comments for “Църкви и пастири пострадали след 9.IX.1944

 1. Владика заклейми 9 септември
  Президентът притеснен от опитите за реабилитиране на соцрежима

  Владика заклейми 9 септември, президентът напомни трите държавни фалита заради режима, социалистите традиционно празнуваха, а в тв предаване поискаха криминализиране на тържествата. Така за поредна година спорната историческа дата разпали страстите.
  Варненският митрополит Кирил напомни за настъпилите след 9 септември тъмни за църквата времена на атеизъм. Дядо Кирил смята, че трябва да бъдат открити повече сведения за загиналите вярващи и свещенослужители, изповядвали вярата си след 9 септември. Св. синод отдавна събира данни, за да ги канонизира за светци. Митрополитът уточни, че най-потискани са били християните в Румъния, където Чаушеску разрушил над 300 храма, в това число и българския.
  Президентът Росен Плевнелиев изрази притеснението си от опитите напоследък да се реабилитира комунистическият режим с намеци, че тоталитарният вожд Тодор Живков бил баща на нацията и човек от народа. „9 септември е ден първи на комунистическия режим в България. Той създаде тоталитарна държава, фалира я три пъти икономически и произведе няколко национални предателства“, каза Плевнелиев.
  БСП традиционно се събра на т.нар. Малка Бузлуджа в местността Копривките край Пловдив. Соцлидерът Сергей Станишев, който е и историк, нарече датата историческа, защото България престанала да е сателит на фашистка Германия. „Благодарение на антифашистите, партизаните, ятаците и войниците, които участват във военните действия от септември 1944-а до май 1945-а, беше запазена честта и териториалната цялост на страната ни“, каза Станишев пред събралите се червени. Соцлидерът за Пловдивско Георги Гергов заръча на всеки от 20-те хиляди червени под тепетата да привлече до урните за БСП по 7-8 души.
  В първото си предаване по Нова телевизия пък Любен Дилов-син предложи три години затвор за всеки, който празнува 9 септември. „За повечето, които празнуват, три години ще са и доживотна присъда“, допълни недипломатично той. Заради честванията в студиото избухна лют спор между противници и поддръжници. Скулпторът Александър Дяков предложи паметникът на Съветската армия в София да бъде сменен с иконообразен Христос, а войникът с шмайзера да бъде свален в подножието му.
  Друг паметник от соца – Альоша в Пловдив, се сдоби с неприличен колаж във фейсбук. Статуята е изобразена с нахлузен презерватив – вероятно в контекста на СПИН скандала в БСП. През август соцдепутатът Антон Кутев каза, че членството в Столетницата е като болестта – предава се по наследство и по полов път.
  Традиционно за 68-и път 9 септември бе честван пред Братската могила в Борисовата градина в София. Бяха се събрали над 600 червени. Церемонията започна с едноминутно мълчание в памет на загиналите в антифашистката борба. На присъстващите бяха раздадени вестници „Ново работническо дело“, спомен от годините на комунизма.
  Опоненти на червената идея пък снощи отбелязаха 9 септември с протестно шествие от площад „Св. Неделя“ до Мемориала на жертвите на комунизма пред НДК. Организатор бяха български националисти.
  http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-09-10&article=423340

 2. вие не разбирате ли че православните ни считат за ЕРЕТИЦИ , като казват вярващи те имат в предвид своите православни ! не се слагайте в едно с тях , няма смисъл макар че може би не всички са такива !за тях ВСИЧКИ които не са православни са ЕРЕТИЦИ !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *