Служители отличили се в процеса срещу 15-те евангелистки пастори

Уважаеми приятели,
Уеб страницата Archives.BG съдържа Протоколи и решения на Политбюро на БКП за периода 1945-1989г. ПРОТОКОЛ № 18 ОТ 10 МАРТ 1949 (Ф.1Б; оп. 6; а.е. 585, 229–18–10–1949-) по своето архивно описание би трябвало да съдържа „служителите, отличили се в процеса срещу 15-те евангелистки пастори”.

След обстоен преглед на целия архивен том от повече от 400стр., установихме че всички документи по инвентаризацията му са налични освен протоколния списък с имената на „служителите, отличили се в процеса срещу 15-те евангелистки пастори”.

Уверeте се сами на интернет адрeс: http://archives.bg/politburo/bg/2013-04-24-11-12-48/dokumenti/1944-1949/229–18–10–1949-

За тях един от разконспирираните пастири затворници, Митко Матеев, пише: Използвайки варварски за 20-ти век средства, те приложиха всичко възможно и успяха да сломят нашите характери и воля. Под ръководството на престъпника – министър на вътрешните работи Антон Югов, група от мъчители-садисти, водена от Стефан Богданов, началник на ДС, препарираха 15-те водещи евангелски пастори за тяхната игра в ужасно инсцениран процес.[http://protestantstvo.com/read/1596]

Помогнете ни да открием „служителите, отличили се в процеса срещу 15-те евангелистки пастори” и онези, които имат интерес да крият тяхната идентичност.

Protestantstvo.com

===============

Протокол № 18 от 10 март 1949 г. от заседание на Политбюро (ПБ) на ЦК на БКП с взети решения за: сключена инвестиционна спогодба с Унгария; и материали към тях по определяне строителните райони за нови индустриални обекти; окрупняване на предприятия; хлебния баланс; увеличаване хранителните дажби на населението; препоръчани за членове на Управителния съвет (УС) на БАН; участие в международен конгрес на привържениците на мира; оказване помощ на гръцкия народ; цените на зеленчуците и плодовете от реколта 1949 г.; предложенията на комисията по обследване в Министерството на народното здраве; служителите, отличили се в процеса срещу 15-те евангелистки пастори; утвърждаване решения на Контролната комисия (КК) във връзка с наложени партийни наказания.

Приложени: дневен ред на заседанието на ПБ от 10 март 1949 г.; доклад на Петко Кунин, министър на индустрията и занаятите, до Секретариата на ЦК на БКП относно новите индустриални обекти; доклад от Добри Терпешев, председател на Държавната планова комисия до Председателя на Министерски съвет във връзка с окончателното райониране на новите индустриални обекти; баланс на основните хранителни продукти за 1949 г. и др. 6 апр.1948 – 11 март 1949 г.

Присъстват: В. КоларовВ. ЧервенковА. ЮговД. ТерпешевВл. ПоптомовР. Дамянов,М. НейчевТ. Живков

9 comments for “Служители отличили се в процеса срещу 15-те евангелистки пастори

 1. Не зная кой е автора на тази статия, но този човек не допуска ли, че става въпрос за служители на тогавашните служби, държавни чиновници, съдии или тем подобни. Под думата „служители“ само „пастори-агенти“ ли трябва да разбираме. По тази логика България е пълна с пастори-агенти, дори и такива, които дори не знаят нищо за Христос, но просто са „служители“. Това вече намирисва на параноя! Малко се озаптете! Уважавам търсенето на истината, но тези методи вече ми идват в повече! Спрете се, хора! България погива! Нито един пастор-агент от миналото не ви пречи да проповядвате благовестието и така да се спасяват хората. Нещо в цялата ви кампания взе да куца, да издиша и да мирише!

 2. И ще продължава да погива защото те още са сред нас и такива като тях, и даже потомците им заеха местата им. Не говоря за външните както казва апостола за нашите си говоря, а външните Бог ще съди не ние. Не може да служиш на двама господари те и сега си служат така както при комунизма някой да се е трогнал от тях че народа ни погива взимат си заплатките и хич не ги и еня даже.

 3. Петър Петров, ако въобще това ви е името, направихте ли си труда да прочетете текста или просто така си говорите наизуст? Не виждате ли, че това е архивна справка от държавния архив ясно описано като Протоколи и решения на Политбюро на БКП.
  България погива единствено заради такива като вас, които се крият зад измислени псевдонимчета и дори не осъзнават какво четат и както пишат!

 4. Опасявам се, че задълбавайки се да търсим да извадим на показ виновните – заприличваме на тях. Дали Бог иска да правим това? Писано е не си отмъстявайте, а това се превръща в преследване. Не на това ни е призвал Христос. А и сам Той каза да не се опитваме да изтръгваме плевелите, че да не изтръгнем и доброто жито. Той търпя Юда Искариотски въпреки, че знаеше че краде и че ще Го предаде. На кръста страдайки викаше: Татко, ппрости им, те не знаят какво вършат. По-големи ли сме от Него? Аз простих предателството на мъжа си, защото Христос ме освободи. Простете и ще бъдете свободни! А тази свобода е прекрасна!

 5. Не му се сърдете на човека. Не е прочел – не е доразбрал. Толкова му стига за днес. Оставете го да обмисли какво е прочел. To ако ставаше така насила осъзнаването…

 6. Петров, звучите ми като милиционерски клакьор дошъл да спами форума. Представете се кой сте от коя църква сте и с какво право давате съветите си?

 7. Христос прости на тези, които не знаеха какво вършеха, но кукловодите знаеха много добре какво вършеха.

 8. ВИДЯХ РАЗИСКВАНИЯТА ВИ . И лично аз мисля че темата е интересна ,но както Господ Исус каза
  винаги ще има и плевели и жито ,докато ТОЙ не изпрати ангели те си за да ги разделят .Лично аз бих искала да знам кой са хората който са навредили на пастори те аз лично бях много близка с едно от тези пострадали пастирски семейства ,и чух много тежки за слушане неща .Но и видях че те не се занимаваха с откриване на виновните а се молеха за тях да бъдат осветлени от БОГ и спасени душите им .
  И лично аз като жена и служител на БОГ видях в моя живот ,че има гонение по всяко време на човешкото съществуване . още Каин уби Авел ЗА ТОВА ЧЕ АВЕЛ БЕШЕ ПРАВЕДЕН . ВИНАГИ ЩЕ ИМА ТАКИВА ХОРА КОЙТО ДЯВОЛА ЩЕ УПОТРЕБИ.Но никъде в словото си господ Исус не ни учи да ги търсим и да ги вадим на показ.А ако ние сме искренни християни Деца на БОГ ще търсим да угодим на него.
  По добре организирайте не търсене за виновните , а обявете пост и молитва за да прости БОГ ГРЕХА ИМ ,кой знае дали и ние в нещо не сме станали като тях ,имайки себеси за много добри християни , забравяме на какво сме призовани. Исус каза да обърнем и другата буза ане да ги гоним до гроб за да им отмъстим или да ги изложим на показ . Представете си какво би се случило ако Йосиф В ЕГИПЕТ БЕШЕ ТРЪГНАЛ ДА СИ ОТМЪЩАВА НА ЖЕНАТА НА ПОТИФАР ЧЕ ГО ОБВИНИ НЕВИНЕН , СЪС СИГУРНОСТ ИСТОРИЯТА ЩЕШЕ ДА ИМА ЛОШ КРАЙ . Но той повери всичко в божията ръка ,и БОГ КОЙТО СЪДИ БЕЗ ГРЕШКА СЕ ПОГРИЖИ ЗА ВСИЧКО , А ЙОСИФ ПРОСТО ИЗПЪЛНИ ВОЛЯТА НА БОГ ЗА ЖИВОТА СИ. МИСЛЯ ЧЕ НИКОЙ ОТ НАС НЕЕ ПРИЗВАН ДА БЪДЕ ТЪРЦАЧ НА ВИНОВНИ ХОРА ЗА ДА ГИ НАКАЖЕ , ЗАЩОТО БОГ В ЦЯЛАТА ИСТОРИЯ НА НОВИЯ ЗАВЕТ НЕ НИ Е ДАЛ И ЕДНИЧАК ПРИМЕР ДА ПРАВИМ ТАКА , АКО СТЕ БОЖИИ ПО ДОБРЕ ПРОПОВЯДВАЙТЕ МОЛЕТЕ СЕ И ТЪРСЕ ТЕ БОГ А ТОЙ ИДВА МНОГО СКОРО . ПАЗЕТЕ СЕ ДОКАТО ГОНИТЕ ЛОШИТЕ ДА НЕ СЕ ПРЕВЪРНЕТЕ В ЕДНИ ОТ ТЯХ . НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЛУЖИ НА ДВАМА ГОСПОДАРИ , НЕ МОЖЕШ ДА СИ ОБВИНИТЕЛ И СПАСИТЕЛ В ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ .МОЛЯ ВИ ЗАРАДИ ХРИСТОВАТА ЖЕРТВА НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ НА ПЛЪТСКИ СТРАСТИ , НЕ МОЖЕШ ДА БЪДЕШ ХРИСТИЯНИИ ТЪРСЕЩ ДА УНИЖИ И ОБВИНИ ВИНОВНИЯ ,ЗАЩОТО ИСУС ДОЙДЕ ЗА ДА СПАСИ АНЕ ДА ПОГУБИ . И АКО ВСЕ ПАК ГИ НАМЕРИТЕ , Е ПО ДОБРЕ ДА СЕ МОЛИТЕ ЗА ТЯХ А НЕ ДА ГИ ВАДИТЕ НА ПОКАЗ ,НЕ СЕ ЗНАЕ ДАЛИ НЯКОЙ ОТ ТЯХ НЕ СА И НАЙ БЛИЗКИТЕ ВИ ПРИЯТЕЛИ. ПАЗЕТЕ ДУШИТЕ СИ .МОЛЯВИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *