Презвитерианската църква става все повече антисемитска и анти-израелска

Гулио Меоти | YnetNews

Много американски президенти от Джеймс Мадисън до днес, са членове на презвитерианската църква. Тя има репутацията на най-заможна и конвенционална сред църквите в САЩ. Презвитерианците дават на САЩ поне дузина президенти, съдии от Върховния съд, държавни секретари (Кондолиза Райс е дъщеря на презвитериански свещеник), служители в кабинета и членове на Конгреса. Дори пастор Били Греъм, познат като „изповедника на американските президенти” е бил кръстен в презвитерианска църква.

В последните години, обаче, тази американска църква се появява в пресата със силна анти-израелска кампания в която заедно присъстват пари, теология и политика. Про-палестински активисти, в алианс с анти-еврейски протестантски фанатици, спечелиха победа през 2004, когато църквата отклони портфолиото си от 8 млрд. долара от компании, които имат бизнес с Израел. Само преди няколко дни, презвитерианците, заедно с три други протестантски църкви, подкрепиха заявката на Палестина пред ООН за независима държава.

Междувременно, църквата държа конференция в Луисвил на тема „Библейските земи и нашето богословско предизвикателство”. Тя прие т.нар „документ Кайрос” (по подобие на приетата през 1985г. декларация за „държавно богословие” срещу политиката на Апартейда). В него се казва, че политиката за сигурност на Израел е „грях против Бога”, приличаща на оградата на сигурност поставена от Апартейда, отхвърля Израел като държава, подкрепя тероризма като споменава „хилядите затворници, които гният в израелските затвори” и прокламира „съпротива срещу злото на окупацията, като Християнско право и дълг”.

На конференцията в Луисвил, преп. Юджийн Марч, професор емератус по Стар завет в Презвитерианската семинария, заяви, че еврейското право върху светите земи е „невалидно”, докато преп. Гари Бърдж, професор по Нов завет в колежа Уитън каза, че „Исус обръща юдейската политика за земята” и разкритикува „териториалния мироглед на юдаизма”. Трудно е да си представим по-грозна клевета.

Презвитерианския комитет по мисионерска отговорност чрез инвестиране, призова Генералната асамблея да се приобщи към BDS движението (за безплатен софтуер) и да спре инвестициите си в Катерпилар, Хюлет-Пакард и Моторола. Презвитерианците държат стотици хиляди акции в тези компании чрез техните пенсионни фондове. Църквата обвини компаниите в продажба на хеликоптери, сателитни телефони, уреди за нощно виждане и други артикули, които Израел използва за налагане на своята „окупация”. (следва)

5 comments for “Презвитерианската църква става все повече антисемитска и анти-израелска

 1. Евала на презвитерианците. Те отдавна се усетиха, че съвременната футуристична теология на християнския ционизъм, която залива протестантския свят, идва директно от ордена на Игнаций Лойола.

 2. tova sa psevdohristiani-pozor za църквата!даровете и призванието от Бога са неотменими за Израел!те са зеницата ни Божието око!

 3. Изпращаме ви информация относно една инициатива в подкрепа и молитва за Израел, която сме публикували и на нашата страница на следния адрес: http://cfibul.daznam.com/index.php?q=bg/node/243

  Ще се радваме тази информация да стигне до колкото се може повече християни в България.

  Господи, помогни на Израел!
  Псалм 107 ни описва моменти от историята на Израел, когато еврейският народ се намираше в големи утеснения и ситуации, от които по човешки погледнато нямаше изход. Словото ни казва, че във всеки един от тези случаи, когато Израел извика към Господа, Той ги избави – Псалм 107:6,13,19,28… „Тогава извикаха към Господа в бедствието си; и Той ги избави от утесненията им.”

  През ноември 2011 г. „Християни приятели на Израел” – България прие Божия призив, изпратен ни от месианското служение „Маоз Израел”, Тел Авив (Силата на Израел), да се присъединим към стотици хиляди християни по света с една семпла молитва-вик към Бога да помогне на Израел в този критичен час от неговата история.

  Всеки ден, в 12 ч. на обяд (местно време), християни в различни нации спират за минута и извикват към Господа (на глас или просто в сърцето си): „Господи, помогни на Израел!” Господ Бог, Мощният на Израел, чиито очи винаги са насочени към Земята, която Той определи за Свое наследство, знае конкретните нужди на народа Си във всеки един момент. От нас се иска единствено да извикаме към Него и да застанем за народа Му. По този начин, непрекъснато, от всеки часови пояс на света от различни точки на земното кълбо, към Бога се издига застъпническа молитва за народа Му-24 часа всеки Божий ден!

  На 3 декември 2011 г. заедно с ББЦ „Градове за Исус” – гр. Бургас с пастори Стефан и Мария Димитрови, служението „Християни приятели на Израел” – България организирахме Ден за молитва и подкрепа на Израел. От там този призив за пръв път бе отправен към Църквата в България. Призивът бе приет с посвещение от християните, присъстващи на този специален ден – от Бургас, Несебър, Ахелой, Поморие и други крайморски селища, Сандански и др.

  Разпращаме този призив до всички вас, християните приятели на Израел, които стоите в молитва за изпълнението на Божиите цели и план за Земята и народа Му в съдбовното време, в което живеем. В 12 ч. на обяд, всеки ден, нека се спрем за минута и да извикаме към Бога: „Господи помогни на Израел!” и нека Бог, който слуша молитвата на слугите Си, погледне благосклонно и даде мир на Земята и народа Си.

  „Славете Господа, защото е благ, защото Неговата милост трае до века. Така нека говорят изкупените от Господа, които Той изкупи от ръката на противника, като ги събра от страните, от изток и от запад, от север и от юг… [Те] извикаха към Господа в бедствието си и Той ги избави от утесненията им, и заведе ги през прав път, за да славословят Господа за Неговата благост, и за чудесните Му дела към човешките чада” (Псалм 107:1-8)

  Клиповете са качени и на нашата страница на адрес:
  http://cfibul.daznam.com/index.php?q=bg/node/243

  Заедно с вас за благоденствието на Израел и на всички, които го обичат (Пс.122:6),
  Митка Атанасова и екип на ХПИ България

  CFI-Bulgaria
  P.O.Box 95
  Plovdiv 4023
  BULGARIA
  web: http://cfibul.daznam.com

  „Славете Господа, защото е благ, защото Неговата милост трае до века. Така нека говорят изкупените от Господа, които Той изкупи от ръката на противника, като ги събра от страните, от изток и от запад, от север и от юг… [Те] извикаха към Господа в бедствието си и Той ги избави от утесненията им, и заведе ги през прав път, за да славословят Господа за Неговата благост, и за чудесните Му дела към човешките чада” (Псалм 107:1-8)

  http://cfibul.daznam.com/index.php?q=bg/node/243

 4. Защо някои призовават да се молим за Израел, а забравят молитвите за Русия, Китай, Нигерия, САЩ или Монголия? Божият народ се състои от вярващи от всички националности и ако някой твърди противното, значи проповядва религиозен расизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *