Презвитерианската църква става все повече антисемитска и анти-израелска

Гулио Меоти | YnetNews

Много американски президенти от Джеймс Мадисън до днес, са членове на презвитерианската църква. Тя има репутацията на най-заможна и конвенционална сред църквите в САЩ. Презвитерианците дават на САЩ поне дузина президенти, съдии от Върховния съд, държавни секретари (Кондолиза Райс е дъщеря на презвитериански свещеник), служители в кабинета и членове на Конгреса. Дори пастор Били Греъм, познат като „изповедника на американските президенти” е бил кръстен в презвитерианска църква.

В последните години, обаче, тази американска църква се появява в пресата със силна анти-израелска кампания в която заедно присъстват пари, теология и политика. Про-палестински активисти, в алианс с анти-еврейски протестантски фанатици, спечелиха победа през 2004, когато църквата отклони портфолиото си от 8 млрд. долара от компании, които имат бизнес с Израел. Само преди няколко дни, презвитерианците, заедно с три други протестантски църкви, подкрепиха заявката на Палестина пред ООН за независима държава.

Междувременно, църквата държа конференция в Луисвил на тема „Библейските земи и нашето богословско предизвикателство”. Тя прие т.нар „документ Кайрос” (по подобие на приетата през 1985г. декларация за „държавно богословие” срещу политиката на Апартейда). В него се казва, че политиката за сигурност на Израел е „грях против Бога”, приличаща на оградата на сигурност поставена от Апартейда, отхвърля Израел като държава, подкрепя тероризма като споменава „хилядите затворници, които гният в израелските затвори” и прокламира „съпротива срещу злото на окупацията, като Християнско право и дълг”.

На конференцията в Луисвил, преп. Юджийн Марч, професор емератус по Стар завет в Презвитерианската семинария, заяви, че еврейското право върху светите земи е „невалидно”, докато преп. Гари Бърдж, професор по Нов завет в колежа Уитън каза, че „Исус обръща юдейската политика за земята” и разкритикува „териториалния мироглед на юдаизма”. Трудно е да си представим по-грозна клевета.

Презвитерианския комитет по мисионерска отговорност чрез инвестиране, призова Генералната асамблея да се приобщи към BDS движението (за безплатен софтуер) и да спре инвестициите си в Катерпилар, Хюлет-Пакард и Моторола. Презвитерианците държат стотици хиляди акции в тези компании чрез техните пенсионни фондове. Църквата обвини компаниите в продажба на хеликоптери, сателитни телефони, уреди за нощно виждане и други артикули, които Израел използва за налагане на своята „окупация”. (следва)

5 comments for “Презвитерианската църква става все повече антисемитска и анти-израелска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.