Китай потвърди раждането на ГМО бебета

Държавната информационна агенция на Китай – Синхуа потвърди раждането на две генномодифицирани бебета от една жена и бременността с такова на друга на базата на доклада от проведеното разследване на случилото се.

Както е известно, през ноември китайският учен Хе И Юкуи от Южния университет по наука и технологии в Шенжен съобщи новината за двете момичета-близначки – Нана и Лулу. Редица изследователи в тази област обаче се съмняваха в този факт поради липсата на каквото и да е негово потвърждение от каквато и да е институция или друг учен.

Ученият е на 34 години и наред с науката се занимава и с предприемачество в областта на биотехнологиите. Много богат е. Парадоксът е, че по образование той е физик, макар че се занимава и с генно инженерство.

В доклада се казва, че ученият (цитат) „е организирал екип по проекта, включващ чуждестранен персонал, който умишлено е избегнал наблюдението и е използвал технология за редактиране на гени (моя бел.: така наречените ножици – CRISPR / Cas9 технология) на човешки ембрион с цел възпроизвеждане, която е официално забранена в страната ”.

Засега за участниците в екипа нищо не се съобщава и не се знае – поне официално.

Между март 2017 г. и ноември 2018 г. екипът набрал и подготвил осем двойки, за да участват в експеримента – засега прекратен с едно раждане и още една бременност. Законът в Китай обявява такива дейности за незаконни. Близначките са от семейство, в което са болни от СПИН

Двете близначки са поставени под държавно медицинско наблюдение. Потвърдено е, че според ангажимента на учения, поет с генната технология, двете бебета са невъзприемчиви към СПИН.

Междувременно Министерството на науката и технологиите нареди всички дейности в тази област да бъдат спрени за проверка.

В интервю за “Денят на младежта в Пекин” в неделя Шао Фен от Китайската академия на науките и заместник-директор на Националния институт за биологични науки каза, че целият инцидент ще трябва да бъде подробно проучен.

“Ако трябваше да се справя с въпроса, никога нямаше да кажа (на близначките), че те са били редактирани по ген и им създам възможността да живеят живота си като нормални хора. Мисля, че това е най-доброто.”

Агенция Синхуа съобщава, че срещу учения Хе И Юкуи е започнало наказателно разследване за престъпление.

Разследването на работата на He установи, че комисията за преглед на етиката в болницата за жени и деца Harmonicare, която според учените е одобрила неговите изследвания, не е регистрирана в здравните власти на града. Самото здравно заведение отрича да е знаело за експеримента.

Някои мои колеги твърдят, че ученият е задържан под домашен арест, чака го обвинение за корупция и подкуп и може да бъде осъден дори и на смърт.

Проф. Робин Ловел-Бадж от института “Франсис Крик” в Лондон, който организира срещата на върха на генетиката в Хонг Конг, където беше обявено откритието, казва: “Информацията, която имаме, предполага, че той живее в апартамент на университета и това жилище е под силна охрана. Не е ясно дали е под охрана, което означава домашен арест или охраната е там, за да го защити. Подозирам и двете.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *