ПОЖАР в най-старата българска църква „Св. Георги“ – Сопот

Параклисът „Св. Георги“ над Сопот е бил запален тази нощ. Няколко пожарни коли са изпратени на мястото на инцидента. Сигналът за инцидента е бил подаден от Атанас Николов, един от дарителите, който всяка сутрин го посещава. Той разказа, че тази сутрин е намерил вратата отворена, а на пода все още тлеещите икони. По думите му всичките иконите са били свалени от стените, струпани в центъра на параклиса и след това запалени.

След потушаването на пожара станало ясно, че всички икони са струпани в центъра на параклиса и са подпалени. Кметът на Сопот Веселин Личев заяви, че параклисът е бил подпален умишлено и най-вероятно се касае за хулиганска проява. Той добави, че параклисът е възстановен с пари на дарители от сопотския край през 2008 година. Църковното настоятелство на храм „Св. св. апостоли Петър и Павел“ в Сопот ще закупи до дни нови икони за параклиса „Св. Георги“, които ще бъдат сложени на мястото на запалените, съобщи кметът на подбалканския град Веселин Личев. От сопотския манастир „Св. Спас“ също обещали да дадат икони.

Има силни съмнения, че пожарът е умишлен, но това може да потвърди само техническата експертиза, върху която се работи в момента, каза директорът на Областната дирекция на МВР Пламен Узунов. Той подчерта, че извършителите се издирват, а от прокуратурата призоваха гражданите, които имат информация по случая, да се обърнат към органите на МВР. Междувременно от Районната прокуратура в Карлово е образувано досъдебно производство по чл. 164, ал. 2 – за повреждане на молитвен дом. Предвиденото наказание е до 3 г. лишаване от свобода или пробация, както и глоба от 3000 до 10 000 лева. Полицията вече издирва извършителите на дръзкото посегателство над параклиса.

sopotsopot3 sopot2

1 comment for “ПОЖАР в най-старата българска църква „Св. Георги“ – Сопот

 1. Изгорени са някакви идоли.Какво толкова е станало.
  Исая44:9 Всички, които образуват изваяни идоли, са за посрамление; И многожелателните им неща са безполезни; И те сами им са свидетели; не виждат нито разбират, За да се засрамят.
  44:10 Кой е оня, който прави един бог, Или излива изваян идол, съвсем безполезен?
  44:11 Ето, всичките му привърженици ще се засрамят; А художниците, които и те са от човеци, Нека се съберат всички, нека застанат; Ще се убоят, ще се засрамят всички.
  44:12 Ковачът кове брадва. Работи я във въглищата, и я образува с чукове, Работещ със силната си мишца, Дори огладнява и изнемощява; Вода ако не пие ослабва.
  44:13 Дърводелецът простира връв, начертава идола с тебешир, Изработва го с длета, начертава го с пергел, И образува го по човешки образ, според човешка красота, За да стои в къщи.
  44:14 Отсичайки си кедри. И вземайки пърнар и дъб, Той си бе избрал между горските дървета едно, Та бе насадил бор; и дъждът го е правил да расте.
  44:15 Тогава, като е станал на човека за горене, Той взема от него и се топли, Още го гори и пече хляб; И същото прави бог та му се кланя, Прави го изваян идол та коленичи пред него!
  44:16 Една част от него той изгаря в огън, С друга част готви месо да яде, Изпича печиво и се насища. Грее се и казва: Ох! стоплих се! видях огъня!
  44:17 И останалото от него прави бог, изваяния си идол. Коленичи пред него и му се кланя, И му се моли казвайки: Избави ме, защото ти си мой бог!
  44:18 Те не знаят нито разсъждават; Защото са замазани очите им, за да не гледат, И сърцата им-за да не разбират:
  44:19 И никой не взема на сърцето си, Нито има знание или разум та да рече: Част от него изгорих на огън, Още и хляб изпекох на въглищата му Опекох и месо та ядох: И да направя ли останалото от него гнусота? Да се поклоня ли на нещо станало от дърво?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *