Искат проверка на свещениците ни в САЩ и Канада за досиета

Комисията по досиетата ще търсят кои са били другите ченгета в расо

Всички свещеници и монаси – в България и по света, да минат на проверка за принадлежност към бившите служби на Държавна сигурност. Това е поискала Комисията по досиетата от Светия синод дни след като обяви, че 11 от 15-те митрополити са били агенти. На заседанието си от 23 януари синодалните старци са гласували да бъдат предоставени на комисията имената с личните данни на всички свещеници, председатели на църковни настоятелства, на всички църковни настоятели, на игумените (съответно игумениите) и на членовете на манастирските събори. Новината съобщи първи църковният сайт „Двери“, след като се оказа, че информацията не е публикувана в официалния патриаршески сайт.

Решението на Комисията по досиетата може да достигне и българските свещеници, които служат в Съединените щати и Канада. От Светия синод вече са изпратили писмо с такова искане до митрополит Йосиф в Ню Йорк, който отговаря за нашите църкви в Северна Америка и Австралия. „Не се чувствам добре. Преживявам ги тези работи вътрешно“, каза по телефона митрополит Йосиф, който преди години си призна за връзките с ДС. Миналата седмица много медии, сред които и BG VOICE, публикуваха откъси от досието му. Явно обиден на това, той заяви, че няма да ни даде информация дали ще предаде личните данни на подопечните му свещеници за проверка. „Какво ще правя си е моя работа. Времето ще покаже дали ще изпълня заповедта или не“, каза митрополит Йосиф.

Юристи коментират за „Двери“, че по изискванията на закона комисията не може да започне проверка, без да разполага с писменото съгласие на проверяваните лица. Така че само по себе си предоставянето на личните данни на клирици и други църковни служители не е достатъчно правно основание за стартирането на проверката.

Ноцков: Като му дойде времето
Грую: Да ме проверяват

„Не съм получил писмо с такова искане от моя диоцез“, каза за BG VOICE отец Валентин Ноцков от църквата „Св. Иван Рилски“ в Чикаго. Той е започнал духовенството си в БПЦ, но твърди, че от години е към българския диоцез на Американската православна църква (ОСА). Това се оспорва от негови противници. В предишни интервюта е отхвърлял многократно обвинения на негови критици, че е имал нещо общо с репресивните комунистически служби.

Запитан дали доброволно би се съгласил на проверка, той отговори с цитат от Левски: „Всичко с времето и във времето.“ Неговият колега от църквата „Света София“ в Чикаго отец Грую заяви, че веднага би си дал данните за проверка в архивите на Държавна сигурност. „Аз бях от онези, за които явно прецениха, че нямат качества да работят на службите“, шегува се той. Отец Грую обяснява и нещо друго: „Макар и „Св. София“ да е духовно към БПЦ, единствения човек от управата й, който и административно е към църквата в София, съм аз. Останалите членове на борда, на настоятелството са към регистрираната по законите на щата Илинойс корпорация, която управлява храма. Тези хора не са на административно подчинение към БПЦ.“

Идеята да се проверят всички има голям брой противници и сред митрополитите. Те настояват, че енорийските свещеници, църковните настоятели, монасите, както и членове на манастирските събори (управителното тяло на един манастир) не са измежду публичните длъжности и дейности, изчерпателно изброени в закона за досиетата. Евентуален проблем може да бъде и предоставянето от страна на задграничните свещеници на имената и личните данни на църковните настоятели, повечето от които са чужди граждани (някои от тях дори не са от български произход).

ОЩЕ по ТЕМАТА:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *