Досието на Йосиф: Свещеници в САЩ работели за ФБР

Държавна сигурност е играла важна роля в живота на българите в САЩ и е използвала църквите, за да ги манипулира. Това разкриват разсекретените през последните дни документи от архивите на репресивните служби на комунистическия режим. Както вече писахме, 11 от 15-те митрополити на БПЦ имат картончета в ДС. Сред тях и митрополит Йосиф, който отговаря за църквите в САЩ, Канада и Австралия. Неговото досие обаче не е изненада за никого, защото още преди 2008 г. той призна в безпрецедентна изповед за контактите си със службите. Сега обаче за първи път може да надникнем в двата тома на досието му.

Митрополит Йосиф е следял и донасял особено усърдно на Държавна сигурност за емигрантите ни в Америка. „Свещеници и миряни на българската църква в Индианополис работят за ФБР.“ Това е записано в досието на митрополит Йосиф от неговия водещ офицер Кирил Котев. Той е бил натоварен да дебне политика ни в опозиция Иван Дочев – лидер на Българския национален фронт в Чикаго, както и членовете на Българския народен комитет, основан от Г. М. Димитров. Дочев почина на 92-годишна възраст преди 8 години и е един от малкото българи, които са се срещали с Хитлер.

Самият Йосиф се подвизава близо две десетилетия под псевдонима Николов. Той е вербуван на 19 декември 1980 г. в явочна квартира „Берьозка“. Трябвало е да следи и за „вражески групировки“.

Една от първите задгранични задачи на духовника след вербуването му е била да слухти какво говорят религиозните дейци за авторитета на папа Йоан Павел Втори. Това е трябвало да направи по време на междурелигиозна конференция за мир, която се е провела от 2 до 14 септември 1982 г. в Индия. В доклада си след командировката обаче Йосиф не дава информация, тъй като не знаел чужди езици. Това е и една от причините вербуването му за задгранична дейност да се проточи цели две години – от 19 декември 1980 г. до 8 февруари 1982 г. Разработващият го офицер Котев дори заявява на Йосиф, че трябва да си оправи английския и го успокоява, че да научи останалото ще имат грижа службите.

„Николов правилно разбира какво е мястото и ролята на църквата при социализма. В отговорите си е задълбочен и изчерпателен. Положителното му отношение към органите на ДС се утвърждава“, пише офицерът в доклада си.

Независимо че Йосиф се проявява като послушен и изпълнителен към тях, те го наблюдават чрез неколцина други свои агенти – монаси, преподаватели от Духовната академия и вярващи. Като най-усърдна и най-тънка познавачка на характера му се изявява агент Зорка. Тя докладва, че Йосиф „по женския въпрос е предпазлив, но не е и неподатлив. Обича обаче повече имането и парите“. По-нататък тя изтъква, че „той мечтае патриархът да му уреди софийско жителство и да си купи къща в с. Бистрица“. Зорка неколкократно подчертава, че Йосиф се държал много студено с родителите си.

Преди Йосиф да бъде командирован в САЩ, за да оглави задграничната ни епархия, той преминава през оперативна подготовка, в която получава наставления как да следи полицейските органи в САЩ. Той е бил обучен и как да се държи при „усложнена обстановка – задържане и арест“.

2 comments for “Досието на Йосиф: Свещеници в САЩ работели за ФБР

 1. Интересен факт за агентите на ДС от БПЦ е, че една част от тях са били на обучение в Съветския съюз, а друга – на Запад. Защо ли?

 2. Всички служби по света си приличат, всеки посланник от както съществува тази длъжност до ден днешен събира информация която после попада в службите в център където се обработва и съответно се правят икономически военни политически и религиозни планове,шпионажа е от време библейско.Който най много шпионира той е най напред икономически. Америка Китай Русия за Японците да не говорим,има книги на американски и немски журналисти ще ви светна по нататък прочетете ги ще се шокирате ,особено от Японците те не признават ни изток ни запад

  Аз не съм против да се открият досиетата на тези които са били ДОНОСНИЦИ ,защото тези които са клеветели те са в грях,Бог изрично ни е забранил да не клеветим никого и да не лъжесвидетелстваме,
  а доносник и клеветник е едно и също,

  само да не изкараме тези зад океана дето са сътрудничели на ФБР и ЦРУ че са добрите миряни а другите лошите , нека по Божия начин гледаме и съдим ,ако по човешки съдим ще имаме досиета за грях но пред Бог ,
  който има грях да се покайва пред Бог, неговата милост е голяма,който съди да съди справедливо иначе Господ ще го съди а Бог е най справедлив и най ВИСШИЯ СЪДИЯ НАД ВСЕКИ И НАД ВСИЧКО.
  Слава на Бог и на Христа , Син Божий !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *