Проблем на църквата са агентите владици

Това обяви бившият шеф на Дирекцията по вероизповедания Любомир Младенов.

Младенов изказа своето мнение и по разкритието на журналиста Горан Благоев, че има и 12 агент на ДС сред архиереите и за това има косвени доказателства. Българската църква няма проблем с отварянето на досието на агентите на ДС във висшия клир. Проблемът е в самите агенти, тези, които са направили лично избора си на кого да служат – на Господ или на една отречена от света комунистическа доктрина.

Това обяви по ТВ 7 бившият шеф на Дирекцията по вероизповедания Любомир Младенов. Според него осветените от Комисията по досиета владици са ставали митрополити, защото са били агенти на тайните служби.

Ясно е, че става въпрос за патриарх Максим. През 1959 година от когато е този документ, той е епископът, който е жив и до днес, коментира Младенов. Той обяви, че не е виждал досието на патриарха, но има редица косвени материали, които могат да го свържат с агентурното му минало.

Любомир Младенов разкритикува и оправданието на някои митрополити, че са работили като патриоти за държавата. Като такъв патриотичен факт сега се представя кражбата на История славянобългарска от Зографския манастир от сегашния варненски владика Кирил. Аз посъветвах президента Петър Стоянов да върнем историята, защото тя е притежание на Зографския манастир и трябва да се пази там. Ако това не бяхме направили, Гърция отказваше да ни даде право да ремонтираме манастира и ни заплашваше, че ще изгони българските монаси, обясни Младенов.

1 comment for “Проблем на църквата са агентите владици

  1. Проблем на църквата са не само агентите-владици, но и агентите-свещеници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *