Христянстовото и сектите

1 comment for “Христянстовото и сектите

  1. На конференцията за „сектите“ преди няколко години, на която говорѝ проф. Фр. Грийс от Австрия и му превеждаше г-жа А. Маринова, присъствахме с адв. д-р В. Костов и други евангелски представители (въпреки че не бяхме поканени). Тогава по време на дискусиите поставихме въпроса на австрийския професор какво разбира под термина „секта“, защото в римокатолицизма все още се използва този термин за протестантски формации като баптисти и различните харизматични представителства. Гост-говорителят не отговори убедително.

    Ще си позволя да кажа тук, че православните представители у нас все още третират като „секти“ традиционните протестантски деноминации като евангелските. Г-жа А. Маринова се изрази по-меко и дипломатично в интервюто, но въпреки това подчерта, че в нейния доклад е посочила, че „сектите паразитират върху протестантизма“, което чисто и просто означава, че „сектите“ са с протестантски произход. Това аз го разбирам в смисъл, че „крушката не пада по-далече от дънера си“.

    Трябва да подчертаем, че в англо-говорящите страни в академичните среди се предпочита терминът „религиозен култ“, който православните представители не искат да възприемат. Защо ли? Ами защото те самите биха попаднали, както и римокатолиците, в тази категория. Какво прочее означава другият синонимен термин – „тоталитарна секта“?…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *