Гетсиманската градина и Елеонския хълм

Започвайки този пътепис си давам все по-ясна сметка, за мястото и времето на нашето пътуване. Само преди месец ние попивахме жадно от емоциите на преживяното. Сега, 40 дни по-късно, Святата земя отново е бойно поле! Арена на отвличания, убийства, ракетни обстрели… Само за 2 седмици Ивицата Газа изстреля над 300 ракети към сърцето на Израел! A вчера палестинците посегнаха и на половин милионния Тел Авив… с две ракети! За радост без успех! Само преди месец Тел Авив беше спокоен, модерен мегаполис с небостъргачи, плажове и лукс. Днес страха и несигурността отново са техни гости.

Сетивата ми отказват да приемат, че това е същото място – мястото на войната…. започнала преди 4000 години от потомците на двама братя!

Краси ЧЕНДОВ

„Преди две хилядoлетия извън стените на Ерусалим се намирала приятна градина, наречена Гетсимания. Тя била разположена в подножието на Елеонския хълм, който гледа срещу храма. Разделя ги коритото на потока Кедрон, който отдавна е пресъхнал. Там Исус и неговите ученици често се усамотявали за молитва.
На това място се е разиграла и последната сцена… сцената на предателството! Под тези маслинови дървета Юда целунал Христос и го предал на тълпата… за 30 сребърника! Някъде под тях потта на Спасителя се е превърнала в капки кръв. Там Божият Син произнася и молитвата: „Отче мой, ако е възможно, нека ме отмине тази чаша! Но не моята, а твоята воля да бъде“.
В наши дни Гетсимания е с размери 47 x 50 м. Мястото се намира източно от стария Ерусалим и открива красива гледка към града.
Днес в градината растат 8 много стари маслинови дървета, чиято възраст според някои данни е над 2000 г. Поради това е твърде вероятно те да са били неми свидетели в нощта на ареста на Исус.
Над градината се издига Елеонският хълм. Като размери той е не по-голям от Ямача. На него учениците за последно са видели Спасителя преди да се възнесе пред очите им.

ЗАЗИДВАНЕТО НА ЗЛАТНАТА ПОРТА

Златната порта – главният вход на Ерусалим по времето на Христос. Един-единствен път Исус е минал през нея, влизайки тържествено в Ерусалим, седмица преди разпятието. На това място целият народ е викал: ОСАННА на Давидовия Син! Интересно, в случая, е нейното затваряне. 16 века след Христа Султан Сюлейман, без да подозира, че изпълнява пророчеството на Езекил, зазидва Златната порта. Пророкът, живял 2600 г. преди Христа, е казал: „Тогава Той ме върна по пътя на външната порта на светилището, която гледа към изток; и тя бе затворена. И Господ ми рече: Тая порта ще бъде затворена, няма да се отвори, и никой човек да не влезе през нея; защото Господ Израилевият Бог е влязъл през нея; затова тя ще бъде затворена.“ – Езекиил 44:1-3.
Два пъти в историята само един ден е делял отварянето на Златната порта чрез военни сили и двата пъти това е било осуетено.
Според Библията през тази порта Исус ще мине отново, когато се върне на земята! Дотогава портата ще бъде затворена.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *