ГЕРБ с БСП и ДПС обедини вероизповеданията

ГЕРБ се обедини с БСП и ДПС за финансирането на вероизповеданията, а Каракачанов е с отделен законопроект

Две седмици след като изпълнителната и законодателната власт и президентът Румен Радев се разбраха за законови промени, с които да се защитят традиционните вероизповедания от външни влияния и да се елиминират възможностите за радикализация на религиозна основа у нас, в дневния ред вече са два законопроекта с подобни предложения. Първият обединява управляващите от ГЕРБ и опозиционните партии БСП и ДПС, а вторият е изготвен от работна група на вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.

В петък председателите на парламентарните група на ГЕРБ, „БСП за България“ и ДПС Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ са внесли в Народното събрание промени в Закона за вероизповеданията, с които се въвежда държавна субсидия само за вероизповедания, към които принадлежи не по-малко един процент от населението на страната. Коалиционният партньор на ГЕРБ – „Обединените патриоти“, не е сред вносителите. Законопроект с подобен текст бе разпространен днес от пресцентъра на ВМРО заедно със съобщение, че вицепремиерът Красимир Каракачанов първо ще предизвика обществено обсъждане по промените, в т.ч. с Българската православна църква и с всички основно застъпени у нас вероизповедания, а после ще го внесе за разглеждане, тъй като е настъпил моментът за конкретни действия. Разпространения от ВМРО законопроект е адресиран до предишния председател на Народното събрание Димитър Главчев, заради което може да се направи допускане, че е бил готов още през ноември м.г. или дори по-рано.

Държавна субсидия за православни и мюсюлмани

ГЕРБ, БСП и ДПС предлагат държавата да финансира вероизповеданията с до 15 млн. лева на година, като субсидия получават тези, към които принадлежи най-малко 1% от гражданите на страната. Според последното преброяване такива са православното и мюсюлманско вероизповедание, а предложението е те да получават по 10 лева за всяко самоопределило се лице. В проекта на Каракачанов също се предвижда финансиране за вероизповедания, към които принадлежи над 1% от населението, но не са определени други числа.

Субсидията ще може да се харчи за заплати на свещенослужещи и служители на религиозните общности, за образователни дейности и за други текущи и капиталови разходи. Предлага се контролът да се извършва от дирекция „Вероизповедания“ към Министерския съвет, както и от Сметната палата, в която ще се внася годишен финансов отчет.

Останалите вероизповедания ще получават средства само за храмове и гробища, както и досега.

Законопроектът на Цветанов, Нинова и Карадайъ въвежда забрана заплатите на свещенослужещите или служителите в религиозните общности да се изплащат от чужди дарения. Всяко дарение трябва да е разрешено от дирекция „Вероизповедания“. В законопроекта на Каракачанов пише, че религиозните общности се финансират само от източници от Република България, а даренията да се отчитат и пред Сметната палата. Целта и на двата проекта е да се ограничи чуждо влияние.

Образование и служене

Според предложенията на ГЕРБ, БСП и ДПС само православното и мюсюлманското вероизповедания ще могат откриват духовни училища и висши учебни заведения. Те ще се финансират от държавния бюджет. Предложенията на Каракачанов предвиждат българските граждани да могат да извършват богослужебна дейност, когато са завършили образованието си в България или когато чуждата диплома е призната по специален ред у нас. И двата законопроекта предвиждат чужденци да могат да участват в проповеди само ако това е предварително съгласувано с дирекция „Вероизповедания“. Според разпространения от ВМРО законопроект граждани не могат да участват в ръководствата на партии и на религиозни общности едновременно. В него е упоменат и ред за записване на вероизповеданието като юридическо лице.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *