Eвангелска църква венча еднополова двойка

В Германия протестантска църква за първи път венча гей двойка. Евангелската енория в Зелигенщат, близо до Офенбах (провинция Хесен), не само е благословила гражданското партньорство, но е извършила венчавката в съответствие с църковното право. Кристоф и Рюдигер Цимерман, които по-рано са регистрирали връзката си като граждански съюз, са вписани в регистъра на църквата като женена двойка.

Църковната церемония, решението за която е взела Евангелската църква в Хесен и Насау, се проведе на 10 август т.г. Представителите на някои протестантски общности осъдиха сватбата на хомосексуалната двойка. В отговор на критиките Фолкер Юнг – главата на Евангелската църква в Хесен и Насау, заяви, че „хомосексуалността е Божествено творение” и че църквата „трябва да протяга ръка на хората, които искат да живеят отговорно със своята хомосексуалност”.

През 2007 г. Евангелската църква на Германия (ЕЦГ) прие декларация, в която бяха одобрени моногамните еднополови партньорства. Венчавки на еднополови двойки, сключили гражданско партньорство, се извършват в 14 от 22-те регионални църкви. Хомосексуализмът не е пречка за ръкополагане в рамките на ЕЦГ.

Въпросът за това, дали свещениците хомосексуалисти могат да влизат в граждански съюзи и да живеят със своите партньори в пасторски дом, е обект на активно обсъждане. В момента четири църкви са дали разрешение за това. През юни т.г. ЕЦГ публикува ново ръководство по семейните въпроси, в което предлага „нов начин” за разглеждане на въпросите за семейството и отхвърля „богословската едностранчивост” в тълкуването на съответните пасажи от Библията.

1 comment for “Eвангелска църква венча еднополова двойка

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *