Демокрация без демократи 2.0

Редакционен анализ

Българските избори 2013 бяха демо на демо-„крация без демократи. В момента тече активното мероприятие по въвеждане на пълната версия!

Връщането към едно натрапено силово правителство е крачка назад във времето и пространството. Стъпка напред с правителство на олигархия и безбожие е сигурно пропадане в предварително заложен политическия и духовен капан.

Нарочните, уж грешни, политически ходове не са случайни. Тези хора са обучени да не правят случайни и грешни ходове. На лице е продължително и целенасочено протакане за прикриване на политически маневри, които трябва да бъдат изиграни в срок. Дали заради уж писаното в „Der Spiegel“ или за по-реалното фондово „усвояване“ в Брюксел? И в чия полза? Явно не в тази на народа, щом цели морална и политическа дестабилизация както в Гърция и Турция.

Хората са на улиците без визия и водачи. Исканията им са уж ясни, но нереални. „Новият“ изборeн кодекс отдавна чака в бюрократичните чекмеджета готов за приемане и прилагане. Според адв. Груйкин, мажоритарна система в България е неотговорен въпрос на популизъм или необходимост. Но страната е в криза за лидери и те няма как да бъдат избирани днес ако държавата не е инвестирала в тяхното израстване през последните 20 години. Както е правил протестантският Робърт Колеж, дал най-видните български държавници след Освобождението.

А къде са демократите днес? Къде са християните които могат да поведат българската нация с морал в политиката, професионален ценз и ясна визия за бъдещето? И как се прави демокрация без демократи?

Не е достатъчно за протестантите да протестират. Нужна е нова парадигма за обществена ангажираност. Но за да я има в масовите протести, тя първо трябва да се новороди от лична и личностна трансформация в присъствието на Всемогъщия Творец на Вселената! Защото ако където няма видение людете погиват (Притчи 29:18), то със сигурност видението никога не става реалност без водачи по Божието сърце!

ОЩЕ по ТЕМАТА:

Factor.BG: „Проектът Станишев” иска да налапа 15 млрд. евро

Д-р Христо Беров: Духовната криза като дефицит на свободата

Трябва ли ни мажоритарна избирателна система?

В една истинска демокрация, конституцията се пише от народа!

Едвин Сугарев: Баш лидерите бягат. Бойко Борисов няма да участва като мажоритарен кандидат в предстоящите парламентарни избори. Нито пък Сергей Станишев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *