Демокрация без демократи 2.0

Редакционен анализ

Българските избори 2013 бяха демо на демо-„крация без демократи. В момента тече активното мероприятие по въвеждане на пълната версия!

Връщането към едно натрапено силово правителство е крачка назад във времето и пространството. Стъпка напред с правителство на олигархия и безбожие е сигурно пропадане в предварително заложен политическия и духовен капан.

Нарочните, уж грешни, политически ходове не са случайни. Тези хора са обучени да не правят случайни и грешни ходове. На лице е продължително и целенасочено протакане за прикриване на политически маневри, които трябва да бъдат изиграни в срок. Дали заради уж писаното в „Der Spiegel“ или за по-реалното фондово „усвояване“ в Брюксел? И в чия полза? Явно не в тази на народа, щом цели морална и политическа дестабилизация както в Гърция и Турция.

Хората са на улиците без визия и водачи. Исканията им са уж ясни, но нереални. „Новият“ изборeн кодекс отдавна чака в бюрократичните чекмеджета готов за приемане и прилагане. Според адв. Груйкин, мажоритарна система в България е неотговорен въпрос на популизъм или необходимост. Но страната е в криза за лидери и те няма как да бъдат избирани днес ако държавата не е инвестирала в тяхното израстване през последните 20 години. Както е правил протестантският Робърт Колеж, дал най-видните български държавници след Освобождението.

А къде са демократите днес? Къде са християните които могат да поведат българската нация с морал в политиката, професионален ценз и ясна визия за бъдещето? И как се прави демокрация без демократи?

Не е достатъчно за протестантите да протестират. Нужна е нова парадигма за обществена ангажираност. Но за да я има в масовите протести, тя първо трябва да се новороди от лична и личностна трансформация в присъствието на Всемогъщия Творец на Вселената! Защото ако където няма видение людете погиват (Притчи 29:18), то със сигурност видението никога не става реалност без водачи по Божието сърце!

ОЩЕ по ТЕМАТА:

Factor.BG: „Проектът Станишев” иска да налапа 15 млрд. евро

Д-р Христо Беров: Духовната криза като дефицит на свободата

Трябва ли ни мажоритарна избирателна система?

В една истинска демокрация, конституцията се пише от народа!

Едвин Сугарев: Баш лидерите бягат. Бойко Борисов няма да участва като мажоритарен кандидат в предстоящите парламентарни избори. Нито пък Сергей Станишев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.