ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЕДИНЕНИТЕ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ

До
Г-жа Йорданка Фандъкова,
Кмет на гр. София

До
Председателя и членовете на
Столичния общински съвет
гр. София

Копие до
Г-н Росен Плевнелиев,
Президент на Р България

Копие до
Г-н Емил Велинов,
Директор на дирекция „Вероизповедания”

Копие до
Българските медии

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЕДИНЕНИТЕ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ

Уважаема г-жо Фандъкова,

Уважаеми дами и господа,

От името на евангелските християнски вероизповедания в страната изразявам нашето дълбоко безпокойство относно поредното провеждане на гей парад в столицата.

Подобен род шествия дискредитират авторитета на семейството като съюз между мъж и жена, както и насърчават неморални практики на поведение в публичното пространство. Като хора и християни, които градят живота и дейността си върху библейските ценности, ние сме длъжни да изразим публично своите несъгласия с подобен род прояви.

Показването и натрапването на каквато и да било форма на сексуалност, било то хетеро-, хомо- или бисексуална, е извън социалните норми за благоприличие. Сексуалността на човека е част от интимния му живот и не би следвало да се афишира в публичното пространство. Не е общоприемливо някой да занимава обществеността с интимния си живот и да го натрапва, било то и доброволно. Въздържаността и благоприличието е морален стандарт, който надхвърля политическа, религиозна, етническа, културна и сексуална принадлежност.

Библейският разказ учи, както и цялата природа свидетелства, че човек е създаден от интелигентен Творец. Човекът не е продукт на случайно стекли се обстоятелства и случайно протекли процеси. Сътворен като мъж и жена, той създава най-малката здрава и силна градивна единица във всяко общество – семейството. Именно там се зачева и ражда животът. И пак там, в семейството, човек получава не само физическия си живот, но и научава всичко основно за съществуването си на този свят. В семейството се задоволяват естествените му потребности от храна, подслон и любов. Тази грижа се проявява от двама различни по своя пол родители. Много деца са потърпевши от съвременния упадък на семейните ценности и живеят без грижата на един от родителите си или дори без грижа от двамата. И никой не е в състояние да докаже, че това е здравословно за тях.

Поради тези съображения и грижа за здравето на личността и обществото, както морално, духовно, така и физическо, апелираме към всички българи и към управниците да бъде чут гласът ни.

Нашето желание е българското общество, и най-вече децата ни, да живеят в страна, където моралните ценности – общочовешки и християнски, както и тяхното публично утвърждаване, ще бъдат основа за изграждане на здрави семейства.

Осъзнавайки, че Вие сте поставени в позиция да взимате управленски решения, които имат влияние не само в живота на отделния човек, но и на нацията ни за години напред, настояваме подобен род действия да се провеждат единствено и само в затворени помещения (зали или стадиони), но не и по улиците на града, където има свободен досег до малки деца и подрастващи.

С уважение:
П-р Николай Неделчев,
Председател на УС на ОЕЦ в България

5 comments for “ДЕКЛАРАЦИЯ НА ОБЕДИНЕНИТЕ ЕВАНГЕЛСКИ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ

 1. Хора,как в тези смутни за държавата ни времена,когато народът е по площадите и иска справедливост Вие пишете такава декларация? Искам само да попитам сега ли е времето за това,когато държавата ни се тресе от грандиозни скандали?
  Не мога да повярвам какво се случва в момента в България! Моля се и призовавам всички да се застъпим цялата истината да излезе наяве,защото тя излиза и нека Бог да се смили и да ни помогне!
  Да се молим това угнетяване и напрежение сред обществото- Бог да ни освободи!
  Аз разбира се подкрепям декларацията,но точно сега тя сякаш показва,че другото,което се случва е незначително
  Само да допълня-Тази декларация разбира се има място,но точно сега,в това време дали някой ще и обърне внимание,когато държавата се тресе от скандали и провокации?-това най-вече ме притеснява

 2. Драга Рени това е „дежурна декларация” на ОЕЦ. От там ни пишат само когато са сигурни в реакцията. Декларация или молитва за правителство и протести в момента няма как да е сигурна. Ще се видим там!

 3. Иван,благодаря за уточнението!:) мястото на протеста е известно!

 4. mnogo blagodarq,BOG da blagoslovi tseliq parlament i bog da pazi bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *