ДЕКЛАРАЦИЯ на Обединени евангелски църкви в България 

Религиозните общности не се използват за политически цели

ДЕКЛАРАЦИЯ на Обединени евангелски църкви в България 

Ние, представителите на Обединени евангелски църкви в България (ОЕЦ), с настоящата декларация заявяваме, че се придържаме стриктно към основополагащия принцип, заложен в чл. 4, ал. 1 от Закона за вероизповеданията, съгласно който религиозните институции са отделени от държавата.

В контекста на предстоящите парламентарни избори още в деня на откриване на кампанията призовахме вярващите да бъдат активни и разумни. Призивът е публикуван тук и ние продължаваме да го отстояваме. Като граждани на Република България ние имаме нашите основни човешки права, включително правото да избираме и да бъдем избирани, и уважаваме решението на всеки човек да реализира тези свои права по начин, който той избере.

Същевременно решението на един или друг християнин дали и как да участва в политическия живот не обвързва църквата. Така също не обвързва църквата и позоваването от страна на политически субекти в предизборна кампания на основни християнски ценности, за утвърждаването на които ние работим във всяка човешка душа, а не в полето на политиката.

В този смисъл заявяваме, че ние от ОЕЦ не сме влизали в никакви преговори или уговорки с която и да било политическа формация, нито сме упълномощавали наши представители за подобни действия.

Нещо повече, намираме за необходимо да напомним, че съгласно чл. 13, ал. 4 от Конституцията на Република България религиозните общности и институции, както и верските убеждения не може да се използват за политически цели. Злоупотребата с този принцип за постигане на нечии политически цели е крайно неприемлива.

Като насърчаваме всички вярващи да участват в предстоящите избори с отговорност и страх от Бога, вярваме, че заедно ще дадем своя принос за свобода и достоен живот на всички български граждани.

Молим се Божията благодат и милост да бъдат с всички нас.

Бог да благославя България!

п-р Румен Борджиев
председател на ОЕЦ в България
ИЗТОЧНИК ЕАBulgaria.org [31.03.2021]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *