Атентати в България и Трета световна война?

Атентатите в Париж поставиха нова ера в развитието на Европа и ЕС. Мнозина наблюдатели прогнозират разпад на съюза, други пък са по-радикални и предвещават унищожаване на европейската цивилизация. Факт е в крайна сметка, че „Ислямска държава“ набира все повече скорост и само широка международна коалиция може да я спре. Защо се случи това нападение във Франция, има ли пробив в разузнаването и съществува ли опасност за България – по тези и други горещи с бившия директор на НPC ген. Кирчо Киров.

Интервю на Албена Борисова

– Европа е в шок след атентатите в Париж. Това ли е целта на „Ислямска държава“ – да всее паника? Всеизвестно е, че уплашеният човек прави повече грешки. Или става дума за началото на нова война, ген. Киров?

– Обективно погледнато целта на „Ислямска държава“ е постигната. Европа е в шок. Или ако използваме наименованието на една известна акция „Шок и ужас“, Европа е в шок и ужас. Целта беше да се създаде психоза сред населението на Стария континент. Вижте как реагира екипажът на полския самолет, който кацна в Бургас по пътя си от Полша за Египет. Това е доказателство за масовата психоза. А тя води до загуба на време, на пари… Затвориха летището в Бургас, затрудниха трафика. А се оказа, че е фалшив сигналът за бомба на борда.

– Франсоа Оланд вече обяви, че Франция е във война…

– Така е. Аз отдавна казах, че Европа е във война. Спецслужбите по света са във война с глобалния тероризъм.

– Защо удариха точно Франция? Защото е сърцето на Европа или защото е съюзник на САЩ и Великобритания?

– Франция е специфична страна. Тя е сърцето на демокрацията. Удря се там, където най-много боли. Знае се, че французите са хора на изкуството – удариха концертна зала. Обичат спорта – нападнаха стадион. Французите обичат вечер да излизат и да се забавляват – удариха заведение. Във Франция има и около 6 млн. мюсюлманско малцинство. И то не е обхванато от интеграцията.

– Защо е тази слаба интеграционна политика? В емигрантския квартал на Париж имаш чувството, че в Азия или Африка, но в никакъв случай в столицата на Франция. Защо се допусна това? Подцениха ли французите силата на малцинствената психика?

– Явно да. В Белгия е същото. Час по-скоро трябва да се направи преоценка на тази политика. В Русия също има проблем с тези малцинства – около 22 млн. мюсюлмани има там. Ние също имаме хора, които изповядват исляма. Имаме ислямизирано ромско население. И не можем да си затваряме очите, трябва да работим за интегрирането им.

– България заплашена ли от терористични актове?

– Тепърва предстои да се нагледаме на операции като тази в Париж. Във Франция не става дума просто за терористичен акт. Той има военен характер. Ангажирани са много хора, имаме идеолози, хора, които са намирали конспиративни квартири и оръжие. България също е реално заплашена, защото е част от държавите, противопоставящи се на световния тероризъм. И това не е от днешния ден. Като шеф на разузнаването получих информация от една мощна световна партньорска разузнавателна служба, че сме потенциално заплашени. И стана атентатът на летището в Сарафово. Тогава нашата информация беше, че нападението се готви срещу еврейски туристи през зимата. Тогава бяхме готови да го предотвратим. Но атентатът стана през лятото. Имаше някакво разминаване в информацията.

– Как изпуснаха положението френските служби? Това пробив в разузнаването ли е? „Ислямска държава“ удари на мястото, където беше президентът на Франция?!

– Това е пробив в спецслужбите. При такава перфектна организация на атентатите не е възможно никъде да не е била получена информация. Органите за сигурност обаче са подценили положението. Вероятно те или нямат достатъчно агентура, или пък не са я разположили добре в гетата.

– Франция поиска помощ. Ние с какво можем да участваме като страна членка на ЕС?

– С обмен на разузнавателна информация. Колкото и нашите служби да са в лимитирано състояние на дейността си. Те получават много информация.

– Как може да се неутрализира „Ислямска държава“ – с военни средства или по дипломатически път? Някои анализатори развиват тезата, че това може да стане чрез сътрудничество със страните с умерен ислям?

– Идеологическата борба е от много важно значение. Но аз съм поддръжник на тезата, че „Ислямска държава“ трябва да бъде ликвидирана мощно – не само по въздух, но и със сухопътна военна операция. Сега се прави коалиция между Русия и Франция, а донякъде и САЩ, и Великобритания. Най-вероятно тяхното участие ще е по въздух. Необходимо е да се включат в борбата и Иран, Ирак и Сирия. И трябва да се действа много бързо, няма време за губене.

– На прага на Трета световна война ли сме?

– Не мисля. Това е перманентна война с тероризма. В „Ислямска държава“ има два вида бойци – едните са офицери и войници от разформированата иракска армия след падането на Саддам Хюсеин. Те са предимно сунити. Другите са наемници от различни части на света. Има и балкански батальони и това е най-страшното. В тях има бойци от съседни нам държави – Косово, Босна и Херцеговина, Косово и Албания. Не изключвам да има българи. Засега се съобщава за хора с български паспорти само. Но това е друго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *