Алтернативният синод си поиска църквите

Ива Иванова

След като мина около година от решението на съда в Страсбург за намесата на държавата в Църковните дела и унищожаването на известния синод на дядо Инокентий, засегнати свещеници и миряни обсъждаха проблема.

Те настояват външният министър Николай Младенов да отговори пред органа за изпълнение на присъдите в Страсбург – Комитета на министрите на външните работи, какво смята да прави държавата по изпълнение на съдебното решение и няма ли да се предприеме промяна в Закона за вероизповеданията.

Според свещениците трябва да се промени член 10 от този закон, така че да се постанови съществуването на повечето от една религиозна общност с едно ръководство, както беше преди изземването на църквите през 2004 година, поясниха те.

Става въпрос за нахлуването на 21 юли в 107 храма и изгонването на свещениците и конфискуването на документация, поясни адвокатът Лъчезар Попов.

Засегнатите свещеници са категорични, че в случая е извършено нарушение на Европейската конвенция за правата на човека и религиозните свободи, което е установено от съда.

Според тях главният прокурор трябва да отмени разпореждането на своя предшественик, на базата, на което е станало изземването на църквите. Правни последици от това едва ли ще има, но такава стъпка би била червена лампичка за синода на Дядо Максим, че всъщност неправомерно е упражнявал владение на тези храмове, коментира бившият конституционен съдия Димитър Гочев.

Той изтъкна излезлия доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в съда.

В него има раздел за България, в който са разгледани въпросите, свързани с религиозните свободи и се повдига въпросът за изпълнението на съда в Страсбург. Посочва се, че е минало повече от година и то не се изпълнява.

Държавата е необходимо да вземе мерки за изпълнението му, каза още Гочев.

През 2004 година с прокурорско постановление полицията извади от над 100 църкви в страната свещениците от Алтернативния синод на патриарх Пимен. В резултат на решението част от тях се завърнаха в каноническата църква и потвърдиха легитимността на патриарх Максим.

Засегнатите свещеници, които не се завърнаха в синода, воден от Максим, заведоха дело в Страсбург за нарушаване на религиозната свобода. Съдът в Страсбург даде възможност да се постигне „приятелско споразумение“, но това не се случи.

Решението на съда в Страсбург от 22 януари 2009 година осъди България за нарушени религиозни права на духовниците, които бяха изгонени с полиция от храмовете и манастирите си като разколници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *