Православна църква прекрати контакти с протестантите

Руската православна църква прекрати контактите си с протестантите в Шотландия и Франция
Северина Йорданова

Руската православна църква е принудена да прекъсне официалните си контакти с протестантите в Шотландия и Франция заради признаването от тяхна страна на еднополовите бракове. Това се казва в изявление на Отдела за външни църковни връзки (ОВЦВ) на Московската патриаршия.

Генералната асамблея на Шотландската църква на 16 май 2015 г. разреши ординацията (посвещаването в сан) на представители на сексуалните малцинства, свързани в „граждански съюз“, а на 17 май синодът на Обединената протестантска църква на Франция допусна възможността за благословия на така наречените еднополови бракове.

„Руската православна църква с дълбоко разочарование прие тези решения на протестантските църкви в Шотландия и Франция, тъй като те са несъвместими с нормите на християнския морал“, се отбелязва в изявлението на ОВЦВ. „Със скръб констатираме, че днес ние имаме нови разделения в християнския свят – не само по богословската тематика, но и по нравствените въпроси“, се казва още в документа.

„Принудени сме да преразгледаме формата на отношенията си с църквите и общностите, погазващи принципите на традиционния християнски морал. Отделът за външни църковни връзки не вижда перспективи в по-нататъшното поддържане на официални контакти с Църквите на Шотландия и Обединената протестантска църква на Франция“, категорични са авторите на изявлението.

По-рано, през 2003 г., Руската църква преустанови контактите си с Епископалната църква в САЩ заради това, че тя ръкоположи за епископ хомосексуалист. Сходни причини предизвикаха прекратяването на отношенията на РПЦ и с Шведската църква през 2005 г., когато тя прие решение да благослови еднополовите бракове.

7 comments for “Православна църква прекрати контакти с протестантите

  1. Знам само че найстина живеем в Последните времена преди Господ Исус да дойде отново.

  2. Аз съм за прекратяване на всякакви взаимоотношения с подобни организации или то било църкви които са за еднополовите бракове !!!! Ама само едно потановена дружба:това е дадено от ВЕЛИКИЯ СЪЗДАТЕЛ Бог Всемогъщ и СЪДИЯ ; ЕДИН МЪЖ ЕДНА ЖЕНА ТОЧКАААА…!!!

  3. Всички християнски деноминации, различни от православието, са ереси и не трябва да бъдат наричани църкви. Това става ясно от становището, което Светият синод на Българската православна църква гласува на редовно заседание, председателствано от патриарх Неофит. Позицията на синодалните старци е взета във връзка с предстоящия Всеправославен събор, планиран да се проведе на о. Крит между 16 и 27 юни т.г.

    По инициатива на Ловчанския митрополит Гавриил и на Пловдивския митрополит Николай Синодът е гласувал важни тълкувания по предсъборния документ „Отношението на Православанта църква с останалия християнски свят”.

    В него се съдържат твърде любопитни позиции:

    Относно точка 4-та на документа „Отношението на Православната църква с останалия християнски свят”:

    „В Православната църква под „единението на всички” винаги се е разбирало, че тези, които са изпаднали в ерес или разкол, трябва първо да се върнат в православната вяра и окажат послушание към светата Църква и тогава, чрез покаяние, те могат да бъдат приети в Църквата.“

    Относно точка 5-а: „Съвременните двустранни богословски диалози… имат за цел да потърсят „изгубеното християнско единство…”

    „Тук трябва да се уточни, че в Светата Православна църква, която е единствена и единна, никога не е губено единството във вярата и общението в Светия Дух между християните и тъй като тя ще пребъде до края на света, както Господ е казал, че „портите адови няма да й надделеят” (Мат.16:18), то това общение също ще пребъде вечно.“

    Относно точка 6-а, точка 16-а и други:

    „Освен Светата Православна църква не съществуват други църкви, а единствено ереси и разколи, и да се наричат последните „църкви” е богословски, догматически и канонически напълно погрешно.“

    Относно точка 12-а:

    „В точка 12-а, казаното, че „при провеждането на богословските диалози общата цел за всички е окончателното възстановяване на единството в правата вяра и любовта” е напълно неправилно и неприемливо, защото трябва да се уточни и подчертае, че връщането към правата вяра е за еретици и разколници и по никой начин не касае Православната църква.“

    В позицията на Синода е записано още: „Слава Богу, че Българската православна църква през 1998 г. излезе от Световния съвет на църквите, с което изрази своето неодобрение на неговата дейност, тъй като не може да членува в една организация, в която тя е смятана за „една от многото или като клон на Едната църква, която търси начин и се бори за нейното възстановяване чрез този Световен съвет на църквите”.

    „Един е Господ, една е Църквата, както се говори в Символа на вярата“, завършва становището на архиереите от БПЦ.

  4. В момент, в който мюсулманският свят се консолидира решението на Българската Православна Църква изглежда странно.Едно е да се отделиш от всичко нечисто, но съвсем различно е да сложиш под един знаменател всички и да се наречеш правилната Църква. Бог идва скоро и Негов ще бъде Съдният ден,в който ще отдели Неговите си от чуждите Му. До тогава трябва да заработваме спасението си със смирение. Бог да ви благослови.

  5. ВСИЧКИ ЛИ СМЕ ЛУДИ?
    Агент Симеонов обяви папа Франциск и кралица Елизабет II за… разколници. Иска те да се покаят.
    Светият Синод е от 15 старци, 13 са агенти на ДС. Патриархът е агент Симеонов, чин подполковник на ДС.
    80% от клира са хомо.
    Тези хора официално обявиха половината свят за еретици и разколници. Това е най-идиотският скандал, който може да измисли ДС.

    Има ли по-проста държава от България?
    Всички ли сме луди?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *