Шотландия легализира еднополовите бракове

Парламентът на Шотландия прие закон, позволяващ встъпването в брак на хора от един пол. За това съобщава ВВС News. Законопроектът под название „За брака и партньорството” бе приет на трето четене на 4 февруари т.г.. В негова подкрепа гласуваха 105 депутати, против се изказаха 18. При това на парламентаристите бе позволено да гласуват индивидуално, а не опирайки се на позицията на партията си.

Покрай легализацията на еднополовите бракове законът позволява оставането в брак на лицата, сменили пола си. Отбелязва се, че законът позволява на свещенослужителите да откажат изпълнението на церемонията по венчаване на хомосексуалните двойки. Преди Презвитерианската църква на Шотландия и Шотландската католическа църкви се изказаха против приемането на закона. Както съобщава Daily Record, закона подкрепиха шотландските квакери, будисти и Федерацията на езичниците (Pagan Federation).

Министърът на здравеопазването на Шотландия Алекс Нил заяви, че първите шотландски еднополови бракове ще бъдат сключени през есента. Понастоящем в Шотландия гейовете имат право да встъпят в граждански съюзи. През 2013 г. Английският парламент узакони еднополовите бракове на територията на Англия и Уелс. По този начин единственият регион на Великобритания, където не са разрешени гей браковете, се явява Северна Ирландия. Понастоящем еднополовите бракове са разрешени в 15 държави, а така също в редица щати на САЩ и Мексико. Последни страни, легализирали гей браковете, станаха Нова Зеландия, Уругвай, Франция и Бразилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *