Принцип № 19 Проблемите не са трагедия!

30 ДНИ НА МОЩНИ ПРИНЦИПИ: № 19 ПРОБЛЕМИТЕ НЕ СА ТРАГЕДИЯ!

„Смятайте го за голяма радост, братя мои, когато падате в разни изпитания.“ (Яков 1:2)

Всички имат проблеми. Ако ми кажеш, че нямаш никакви проблеми или си лъжец, или имаш умствени проблеми или живееш на „друга планета“. Когато говорим за планетата Земя, за нас обикновените хора и за всичко, което наричаме живот, проблемите са част от съществуването ни и това е факт!

През последните 20 години съм бил служител на пълен работен ден (като съм положил и много извънреден труд). Мога да ти кажа едно нещо: навън има повече проблеми, отколкото ти и аз можем да си представим! Обичам да помагам на хората. Забелязал съм обаче едно нещо – има много хора, на които не мога да помогна. Трябва да приема този факт, да се науча да живея с него и да го предам на Бог, когато ми е твърде трудно да го понеса.

Виждал съм и хора, които имат реални проблеми, и такива, които си мислят, че имат проблеми.
Разбрал съм също, че има проблеми и трагедии. Ти не можеш да разрешиш една трагедия, трагедиите трябва да се преживеят. Най-общо казано всички трагедии водят до проблеми, но не всички проблеми водят до трагедии.

Трагедиите са едно от доказателствата за падението на човека. Бог не създаде човечеството и този свят, за да преживяват трагедии. Но те се случват и това е поради факта, че Бог и човекът не са единствените участници в заобикалящата ни действителност. Сатана играе голяма роля в това “уравнение”.
 
Сатана се намесва чрез проблемите и трагедиите. Няма да видиш над трагедиите голям светещ надпис “ПРОИЗВЕДЕНО В АДА“, но те идват именно от там.

Важно е да се прави разграничение между проблеми и трагедии. Важно е да знаем, че ти и аз можем да потърсим Бог за разрешение на проблемите си.

„Но ако на някого от вас не достига мъдрост, нека иска от Бога, Който дава на всички щедро, без да укорява, и ще му бъде дадена.“ (Яков 1:5)

Бог има специфична благодат за онези, които преживяват трагедия.
 Да изгубиш работата си не е трагедия, но да изгубиш дете е трагедия.
 Да си счупиш ръката не е трагедия, но да нарушиш брачната си клетва е трагедия.
Да фалираш в бизнеса си не е трагедия, трагедия е да преживееш духовен банкрут.

Когато започнеш да различаваш  различните видове и степени на изпитания, ще можеш по-успешно да се справиш с живота си.

МОЛИ СЕ С ТАЗИ МОЛИТВА ДНЕС:
Господи, покажи ми Твоите пътища. Когато възникне проблем, помогни ми да помня, че проблемите не са трагедия. Благодаря Ти също, че имаш благодат за онези, които преживяват истинска трагедия. Ти обичаш всички хора, Ти умря на кръста за всеки. Сега ми помогни да правя разграничение между проблеми и трагедии и да разпознавам благодатта, която даваш за всяка ситуация. Мога да направя всичко чрез Христос. Мога да видя проблемите разрешени и Христос да печели в мен и чрез мен! Амин!

автор: Георги Бакалов
източник: http://in30days.posterous.com/
превод от английски: В. Петрова


PS Разбери каква е целта на 30-те дни, в които да бъде четен по един от тези принципи? Повече за това можеш да научиш тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *