Принцип № 20 Открий своето племе

30 ДНИ НА МОЩНИ ПРИНЦИПИ: № 20 ОТКРИЙ СВОЕТО ПЛЕМЕ

Може би си чувал следното – “защо няма единство в църквата?”. Е, ако под единство си представяш някакво идилично, живописно пасторално единство, това никога няма да се случи. Това, което бихме МОГЛИ да имаме в църквата, са племена, родове, или както искаш ги наречи – групи от хора, които оформят различни “гроздове” на единство и заедно образуват църквата.

За да се случи това, ти първо трябва да намериш СВОЕТО „племе”. Ако си раздразнен, че не пасваш, няма нужда да обвиняваш някой друг. Проблемът си е твой – това, че ти не пасваш, не означава, че никой друг не пасва.

Добре е да решиш да намериш своето „племе”. По някакъв начин, някъде, някой ден ти стигаш до място на свързване със сходно мислещи хора, с които имате достатъчно общо, за да почувствате, че заедно можете да постигнете нещо за Бога. Когато това стане, не поставяй ВСИЧКИТЕ си очаквания върху „племето“, това също е нереалистично. Ти трябва да изградиш тези малко на брой специални взаимоотношения с хора, на които да можеш да се облегнеш и да чувстваш, че и те могат да се облегнат на теб. Възможно е това да отнеме доста време.

Как да разпознаеш „племето” си:

– То те вдъхновява.
– То донася нещо в живота ти, което не можеш да получиш по друг начин.
– То те обгражда (по добър начин).
– То прави място за теб да се присъединиш.
– То те кара да искаш да жертваш, защото наградата е по-голяма от жертвата.

Ако си мислил, че си намерил своето „племе”, но се е оказало, че си се заблудил, излез от него с достойнство. Само зрели и вътрешно стабилни хора могат да направят това. Върви напред и продължи да търсиш. Твоето племе/род те чака някъде там, чудейки се защо се бавиш толкова.

Тогава Аврам каза на Лот: Да няма, моля ти се, спречкване между мен и теб и между моите и твоите говедари, защото ние сме братя. (Битие 13:8)

В Стария завет животът на племена (родове) бил нещо нормално. Всъщност твоя род е твоето разширено семейство. Имаме достатъчно основание да вярваме, че апостолите на Исус били в един смисъл лидери на духовни родове или формации. Целта на това била да помогне за установяването на единство в разнообразието в рамките на заветния народ.

Бог иска да познаваме и да се свързваме с хора, които имат сходна вяра и дух с нас. Вземи решение да инвестираш своето време и усилия, за да изградиш връзки с твоето племе. Единството не се случва просто така, то изисква много усилия.

МОЛИ СЕ С ТАЗИ МОЛИТВА ДНЕС:
Господи, Ти имаш място за мен в Тялото на Христос. Помогни ми да открия „племето“ си. Помогни ми да разбера къде принадлежа и защо. Искам да ходя в пълнота от радост и да бъда благословение за онези, които са на един ум и дух с мен. Амин!

автор: Георги Бакалов
източник: http://in30days.posterous.com/
превод от английски: В. Петрова

PS Разбери каква е целта на 30-те дни, в които да бъде четен по един от тези принципи? Повече за това можеш да научиш тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *