110г. от десетдневния пост на съживлението от ул. Азуза

100 години ПЕТДЕСЯТНИЦА в БЪЛГАРИЯ – Pastir.org/100

100 статии за Петдесятното движение в България 1920-2020 (научна поредица на Pastir.org)

 

д-р Теол. Доний К. Донев

На 6 април 1906, Уилям Сеймур и неговите последователи се събират отново в дома на Ричард Азбери на улица Бони Брай No. 214, където съживителните събрания продължават вече месец. Изгонени от мисията Санта Фе с официална забрана от южнокалифорнийската Асоциация на святост и все още без нито едно кръщение в Св. Дух, което да потвърди посланието им, малкото събрание решава да започне десет дневен пост в търсене на сила свише.

Първото кръщение със Св. Дух ще получи Едуард Лий, който приема Сеймур в дома си след изгонването му от мисията Санта Фе. Лий приема Св. Дух с белега говорене на езици на третия ден от поста – 6 април 1906, понеделник. На седмия ден от поста, самият Сеймур е кръстен със Св. Дух. А на Велики Петък (13 април 1906), групата започва почистването на изоставената мисия на ул. Азуза. Там на десетия ден от поста им, който се пада на Великден (15 април 1906), ще започнат и първите официални богослужения на съвременното Петдесятно движение. Останалото е история – история променена от поста и молитвата на една малка и по човешки незначителна група от вярващи, чиито глад и жажда за сила свише Бог зачита за правда…

Още по темата: Формиране на историята чрез молитва и пост (Дерек Принс)
Християните могат да променят световните събития! Християните са променяли курса на историята и правителствата, като са наблягали на библейските средства – молитва и пост. Библейски истини за това поколение:

  • Дисциплина на поста
  • Молитва за правителството
  • Освобождение от демони
  • Освобождение от проклятия
  • Мястото на Израел в Божия план
  • Силата на изповедта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *