№11 Вземи решение да победиш бедността

30 дни на мощни принципи: №11 Вземи решение да победиш бедността и липсата

И така, ако в неправедното богатство не бяхте верни, кой ще ви повери истинското богатство? (Лука 16:11)
Ти трябва да решиш да се пребориш с бедността и липсата. Никой не може да вземе това решение вместо теб. Само ти можеш да вземеш решение да победиш бедността и липсата. Или ако повече ти  харесва – да решиш да си успешен и да просперираш!

Обаче преди въобще да стигнем до това, трябва да изясним някои неща. Как Бог гледа на цялата тази идея? Макар някои християни да са превърнали поучението за просперитета в нова религия и да водят разточителен живот, ние не можем да позволим това изключение да определя нашата система от вярвания.

Очевидно, поучението на Исус беше за нещо повече от просто богатство – Той говори за “истинското богатство”. Това означава, че има и фалшиво богатство.

“Истинското богатство”, за което Исус говори в това невероятно поучение, е богатство, различаващо се от материалните притежания, които обикновено свързваме с думата “богатство”.

От друга страна, апостол Павел описва Божието царство с термини, които някои от по-прагматично мислещите хора биха счели за абстрактни – правда, мир и радост в Святия Дух.

…защото Божието царство не е ядене и пиене, а правда, мир и радост в Святия Дух. (Римляни 14:17)

Ако помислиш в чисто човешки план, възможно е праведността, мира и радостта да описват щастието по-добре от което и да е друго нещо без значение на културата, времето и цивилизацията, в които живееш.

Надявам се да разбереш какво имам предвид – това, чe моята житейска философия не дефинира материалното богатство като щастие или цел на човешкото съществуване. Не съм алчен човек и обичам да давам, и да споделям това, което имам, с хората с по-ниски доходи.

Същевременно, не е нужно много време, преди всеки от нас да разбере, че бедността превзема като епидемия този свят и нанася повече вреда, скръб и страдание от всяко друго нещо. И така, няма НИЩО, ама абсолютно НИЩО благородно или достойно за възхищение в това да си беден! Някои бедни хора са много щедри. Тяхната щедрост е достойна за възхищение, но в бедността няма нищо достойно за подражание.

Накрая, Библията ни казва, че парите са отговорът за всички неща. Мнозина могат да се шокират, когато видят това изявление в Библията, но то е там!

Угощения се правят за веселба и виното весели живота;
а парите отговарят на всичко. (Еклисиаст 10:19)

И така, какво ще ни направи щастливи? Мирът и радостта или доларите и еврата?

Кое е по-важно? От кое Бог иска да имаме повече като индивиди и като общество? Желае ли Бог да имаме по-добър живот?

Вярвам, че отговорът на Библията е категорично “Да”!

Понеже в Него е Да за всичките Божии обещания, колкото много и да са; за това и чрез Него е Амин, за Божията слава чрез нас. (2 Коринтяни 1:20)

И ето я мъдростта – “истинското богатство” като духовна цялостност, семейство, приятели, все изключително важни нематериални благословения, не са заместители на материалното богатство! Всички обещания са “Да!” и “Амин!” в Христос. Тук всички означава “всички” видове благословения, както и всяко едно от тях поотделно!
Страхотните приятели няма да могат да заместят липсата на пари. Но добрият доход не означава непременно радост и мир в живота ти. Разбираш ли сега, какво имам предвид?

А сега идва най-интересното: кое богатство Бог иска да ни даде първо? Или, съществува ли някакъв приоритет по отношение на Божието желание да ни даде “истинското богатство” като мир, радост и семейство, и дали тези неща трябва да дойдат в определен ред?

В Библията няма ясни инструкции дали първо трябва да получим едното и после другото. Нещата са различни при всеки човек, защото Бог работи по уникален начин с всеки индивид. Има обаче общи принципи, които могат да се видят в Словото. Лъжливи поучения (вдъхновени от религиозен дух) са ни казали, че първо трябва да станем духовно богати, преди да забогатеем материално.

Учудващо е, че Исус прави следното изказване:
И така, ако в неправедното богатство не бяхте верни, кой ще ви повери истинското богатство? (Лука 16:11)

Съществува очевидна последователност и връзка между начина, по който човекът борави с материални притежания и неговото духовно състояние. Това има връзка с някои други части на поучението на Исус.
Исус му каза: Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си и дай на бедните; и ще имаш съкровище на небесата; и ела и Ме следвай. (Матей 19:21)

Ето го младият управник, който иска да познае Бога. Исус го инструктира първо да се освободи от богатството си и тогава да Го последва. Реакцията на младия мъж показа неговата алчност и страх. Понеже се държеше за материалното богатство, той беше останал духовно беден.

Вземи решение да обичаш Бога, а не парите! След това вземи решение да печелиш достатъчно пари, за да победиш бедността и липсата. Грижи се за себе си, твоите близки и нуждаещите сe. Вземи решение да оставиш на децата си голямо наследство – както на вяра, така и на финансови благословения. Не бъди просяк и не се примирявай с “номадския” манталитет на някои християни. Да си пилигрим не е същото като да си номад. Ние сме призвани да владеем чрез и заедно с Христос, а не да бъдем бедни и разорени.

МОЛИ СЕ С ТАЗИ МОЛИТВА ДНЕС:

Господи, Боже мой, днес аз приемам Твоята мъдрост в областта на материалните благословения. Избирам да служа на Теб, а не на богатствата. Избирам да направя така, че богатствата да служат на Теб. Направи ме да просперирам чрез Твоето благоволение, способности и възможностите, които Ти сътворяваш за мен. Аз вземам решение да победя бедността и липсата и да стана източник на снабдяване за нуждаещите се. Амин!

автор: Георги Бакалов
източник: http://in30days.posterous.com/
превод от английски: В. Петрова

PS Разбери каква е целта на 30-те дни, в които да бъде четен по един от тези принципи? Повече за това можеш да научиш тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.