№11 Вземи решение да победиш бедността

30 дни на мощни принципи: №11 Вземи решение да победиш бедността и липсата

И така, ако в неправедното богатство не бяхте верни, кой ще ви повери истинското богатство? (Лука 16:11)
Ти трябва да решиш да се пребориш с бедността и липсата. Никой не може да вземе това решение вместо теб. Само ти можеш да вземеш решение да победиш бедността и липсата. Или ако повече ти  харесва – да решиш да си успешен и да просперираш!

Обаче преди въобще да стигнем до това, трябва да изясним някои неща. Как Бог гледа на цялата тази идея? Макар някои християни да са превърнали поучението за просперитета в нова религия и да водят разточителен живот, ние не можем да позволим това изключение да определя нашата система от вярвания.

Очевидно, поучението на Исус беше за нещо повече от просто богатство – Той говори за “истинското богатство”. Това означава, че има и фалшиво богатство.

“Истинското богатство”, за което Исус говори в това невероятно поучение, е богатство, различаващо се от материалните притежания, които обикновено свързваме с думата “богатство”.

От друга страна, апостол Павел описва Божието царство с термини, които някои от по-прагматично мислещите хора биха счели за абстрактни – правда, мир и радост в Святия Дух.

…защото Божието царство не е ядене и пиене, а правда, мир и радост в Святия Дух. (Римляни 14:17)

Ако помислиш в чисто човешки план, възможно е праведността, мира и радостта да описват щастието по-добре от което и да е друго нещо без значение на културата, времето и цивилизацията, в които живееш.

Надявам се да разбереш какво имам предвид – това, чe моята житейска философия не дефинира материалното богатство като щастие или цел на човешкото съществуване. Не съм алчен човек и обичам да давам, и да споделям това, което имам, с хората с по-ниски доходи.

Същевременно, не е нужно много време, преди всеки от нас да разбере, че бедността превзема като епидемия този свят и нанася повече вреда, скръб и страдание от всяко друго нещо. И така, няма НИЩО, ама абсолютно НИЩО благородно или достойно за възхищение в това да си беден! Някои бедни хора са много щедри. Тяхната щедрост е достойна за възхищение, но в бедността няма нищо достойно за подражание.

Накрая, Библията ни казва, че парите са отговорът за всички неща. Мнозина могат да се шокират, когато видят това изявление в Библията, но то е там!

Угощения се правят за веселба и виното весели живота;
а парите отговарят на всичко. (Еклисиаст 10:19)

И така, какво ще ни направи щастливи? Мирът и радостта или доларите и еврата?

Кое е по-важно? От кое Бог иска да имаме повече като индивиди и като общество? Желае ли Бог да имаме по-добър живот?

Вярвам, че отговорът на Библията е категорично “Да”!

Понеже в Него е Да за всичките Божии обещания, колкото много и да са; за това и чрез Него е Амин, за Божията слава чрез нас. (2 Коринтяни 1:20)

И ето я мъдростта – “истинското богатство” като духовна цялостност, семейство, приятели, все изключително важни нематериални благословения, не са заместители на материалното богатство! Всички обещания са “Да!” и “Амин!” в Христос. Тук всички означава “всички” видове благословения, както и всяко едно от тях поотделно!
Страхотните приятели няма да могат да заместят липсата на пари. Но добрият доход не означава непременно радост и мир в живота ти. Разбираш ли сега, какво имам предвид?

А сега идва най-интересното: кое богатство Бог иска да ни даде първо? Или, съществува ли някакъв приоритет по отношение на Божието желание да ни даде “истинското богатство” като мир, радост и семейство, и дали тези неща трябва да дойдат в определен ред?

В Библията няма ясни инструкции дали първо трябва да получим едното и после другото. Нещата са различни при всеки човек, защото Бог работи по уникален начин с всеки индивид. Има обаче общи принципи, които могат да се видят в Словото. Лъжливи поучения (вдъхновени от религиозен дух) са ни казали, че първо трябва да станем духовно богати, преди да забогатеем материално.

Учудващо е, че Исус прави следното изказване:
И така, ако в неправедното богатство не бяхте верни, кой ще ви повери истинското богатство? (Лука 16:11)

Съществува очевидна последователност и връзка между начина, по който човекът борави с материални притежания и неговото духовно състояние. Това има връзка с някои други части на поучението на Исус.
Исус му каза: Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си и дай на бедните; и ще имаш съкровище на небесата; и ела и Ме следвай. (Матей 19:21)

Ето го младият управник, който иска да познае Бога. Исус го инструктира първо да се освободи от богатството си и тогава да Го последва. Реакцията на младия мъж показа неговата алчност и страх. Понеже се държеше за материалното богатство, той беше останал духовно беден.

Вземи решение да обичаш Бога, а не парите! След това вземи решение да печелиш достатъчно пари, за да победиш бедността и липсата. Грижи се за себе си, твоите близки и нуждаещите сe. Вземи решение да оставиш на децата си голямо наследство – както на вяра, така и на финансови благословения. Не бъди просяк и не се примирявай с “номадския” манталитет на някои християни. Да си пилигрим не е същото като да си номад. Ние сме призвани да владеем чрез и заедно с Христос, а не да бъдем бедни и разорени.

МОЛИ СЕ С ТАЗИ МОЛИТВА ДНЕС:

Господи, Боже мой, днес аз приемам Твоята мъдрост в областта на материалните благословения. Избирам да служа на Теб, а не на богатствата. Избирам да направя така, че богатствата да служат на Теб. Направи ме да просперирам чрез Твоето благоволение, способности и възможностите, които Ти сътворяваш за мен. Аз вземам решение да победя бедността и липсата и да стана източник на снабдяване за нуждаещите се. Амин!

автор: Георги Бакалов
източник: http://in30days.posterous.com/
превод от английски: В. Петрова

PS Разбери каква е целта на 30-те дни, в които да бъде четен по един от тези принципи? Повече за това можеш да научиш тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *