№10 Разчупи силата на човекоугодничеството

30 дни на мощни принципи: №10 Разчупи силата на човекоугодничеството

ГОСПОД е откъм мен, няма да се уплаша – какво ще ми стори човек? (Псалм 118:6)

Като християнин на Царството ти трябва да разчупиш силата на човекоугодничеството. Всеки човек, който някога е ходил свободен по тази земя, е трябвало в даден момент от живота си да се справи с него. Ти не си изключение!

За някои хора е много трудно да се справят с човекоугодничеството, защото без дори да го осъзнават, то почти е станало тяхна „втора природа”. Накарали са ги да мислят, че това е част от личността им, а това изобщо не отговаря на истината.

Ненужните усмивки, постоянното извиняване, мълчанието, когато вътре в теб напират идеи, преглъщането на обидни забележки, когато другите те атакуват.

Когато ходиш под влиянието на духа на човекоугодничество, се забелязват някои признаци. Всъщност няма нищо нередно в това да се усмихваш или да се извиниш, когато се налага, както и да упражняваш самоконтрол над думите си. Духът на човекугодничество обаче взема неща, които по принцип са добри и ги използва, за да те накара да се чувстваш незначителен и зависим от одобрението на другите, за това кой си и как се справяш в живота.

Човекоугодничеството е като невидим тиранин, който постоянно те наблюдава. Когато решиш да си изправиш главата и да кажеш какво чувстваш, вярваш, мислиш или искаш, той те удря безмилостно с камшик, за да те върне “на мястото ти”.

Като дете на Бога, твоето “място” е точно до Исус Христос, в областта на Духа! Напомни на Сатана този принцип следващия път, когато човекоугодничеството ти каже да си затваряш устата, да преглътнеш малтретирането и “да се слееш с пейзажа” в стаята.

Човекоугодничеството е страхът да не бъдеш отхвърлен от някой друг, който вярваш, че играе решаваща роля за това как ще бъдеш възприет от другите.

Обаче, ако се свържеш с Исус и с Неговата безкрайна любов и благоволение, кой го е грижа какво някой друг прави или казва, за да те сплаши. Никой не бива да си въобразява, че може да се държи така с теб. Ако някой направи това, без значение дали е “приятел”, роднина, шеф или дори църковен лидер, ти трябва да стъпиш здраво върху този мощен принцип – ти си свободен в Христос и никой няма право да накърнява твоето човешко достойнство.

Сега, не вземай това поучение съвсем буквално и като отидеш на работа, не казвай на шефа си, че трябва да ти направи кафе, защото ти си се изморил. После няма да ти търся друга работа. Трябва да подчиняваш всичко на здравия разум, когато четеш това поучение.

Това поучение е предназначено да те освободи от хора, които се възползват от теб, а не от хора, които са в законна позиция на власт в живота ти, и които със забележките си най-вероятно провокират бунта вътре в теб. Целият смисъл на този принцип е: хората във власт, които решават съзнателно да се отнасят зле с теб, всъщност злоупотребяват с позицията си, вместо да я “използват”, за да служат, да водят и да работят с теб.
Направи следното: моли се в тайно и разчупи думите и образите, изговорени върху теб. Също така, когато се окажеш в ситуация, в която си малтретиран, застани за справедливостта! Не се спотайвай! Хората, които се крият в пещери, накрая започват да мразят себе си, а после намразват и другите. Недей да пропиляваш живота си, вързан от духа на човекоугодничество. Бъди такъв, какъвто Христос те е призовал да бъдеш, прощавай и обичай, но си запази правото да живееш свободно, запази свободата на убежденията и изразяването си, без значение на кого му харесва и на кого – не.

Ето още един стих от учението на Исус:
Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася доброто; а злият човек от злото си съкровище изнася злото; защото от онова, което препълва сърцето му, говори устата му. Лука 6:45

Бог те е направил добър. Той е поставил „добро съкровище” вътре в теб – учтиви думи, мъдрост, насърчение, творчески идеи, разрешения на проблеми, песни, стихове и други. Ти не можеш да си позволиш да не извадиш цялото добро съкровище, поради страх, какво ще си помисли някой. Кого го е грижа? Важното е какво Господ мисли, нали? Освен това, веднъж щом се избавиш от цикъла на страха и плахостта и започнеш да освобождаваш добрите неща, които Бог е вложил вътре в теб, ти ще видиш колко благословен ще се почувстваш и това ще те насърчи и ще ти помогне да придобиеш още повече увереност.

МОЛИ СЕ С ТАЗИ МОЛИТВА ДНЕС:

Господи, аз разбирам, че Ти не Си този, който ме държиш вързан в страх от мнението на другите. Ти се радваш в мен и искаш да бъда свободен и да бъда това, което ти Си ме направил да бъда. Ти Си сложил добри неща в мен и Си ме направил да бъда за благословение на другите – в думи и дела. Разчупвам силата на човекоугодничеството върху мен и освобождавам Твоето добро съкровище към онези, които Си ме призвал да благословя. Христос в мен, надеждата на славата, желае да говори и да извърши волята Си. Аз няма да се страхувам от никой човек, докато освобождавам благословението на Исус към света!

автор: Георги Бакалов
източник: http://in30days.posterous.com/
превод от английски: В. Петрова

PS Разбери каква е целта на 30-те дни, в които да бъде четен по един от тези принципи? Повече за това можеш да научиш тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *