100 години от мисионерското пътуване на Воронаев и Заплишни

100 години ПЕТДЕСЯТНИЦА в БЪЛГАРИЯ – Pastir.org/100

100 статии за Петдесятното движение в България 1920-2020 (научна поредица на Pastir.org)3

img492д-р теол. Доний К. Донев

Последното писмо на Иван Воронаев до центъра на Асамблеи на Бога в Спрингфийлд, Мисури е получено от еп. Дж. Розуел Флауър на 22 юни 1920 и маркирано с думите: „Планува да се върне в Русия!” Писмото щрихира основните точки в плана на Воронаев и неговата мисия:

  1. Той ще отплава от Ню Йорк за Русия с парахода „Мадона” на 13 юли 1920 заедно със семейството си и някои братя
  2. Воронаев се доверява на Бога за финансите нужни за успеха на мисията
  3. Хората от неговата църква, Първа руска асамблея в Ню Йорк, са бедни и не могат да подкрепят мисията финансово
  4. Преди да отпътува (а и след това) Воронаев не успява да се свърже с мисионерите на Асамблеи на Бога Джонсън и Шмид
  5. Плануват да проповядват в Русия
  6. И не на последно място, групата е решила да закупи известно количество руски Библии и Нови завети за пътуването си от Ню Йорк.

MadonnaМисионерският екип на Воронаев включва неговото семейство, сем. Заплишни, Колтович, В. Клибок и Н. Карданов. Успяват да закупят балети само за палубата на кораба, което създава проблеми за пътуващите с тях деца през океанските нощи. Според по-късните архиви на Воронаев, групата отплува на 15 юли 1920 (въпреки че в различни интервюта Марта Заплишна-Джаксън отбелязва 8 и 17 юли). Точните дати на пътуването са запазени от френската параходна линия Фабре с която пътуват.

Параходът „Мадона” плава през Марсилия и Неапол. Групата спира в Гърция преди да пристигне в Цариград на 10 август 1920. Децата на Воронаев и Заплишни имат снимки „от няколко други балкански срани,“ въпреки че това е недобре документирано. Когато през май 1924 сем. Заплишни са принудени да напуснат България, те ползват същия маршрут с влак до Шербург, Франция и от там с параход до о. Елис в Ню Йорк, САЩ.

След трудното пътуване, Воронаев достига България в края на 1920г., а Одеса едва на 12 август 1921. Движенията, които служението му започва от Варна до Владивосток стават петдесяни пионери в тази част на стария континент. До времето когато Воронаев е арестуване през 1930г., чрез мисията му в Европа са основани 400 петдесятни църкви с повече от 20 000 вярващи.

 

12 comments for “100 години от мисионерското пътуване на Воронаев и Заплишни

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *