СЕЗИРАТ Конституционния съд за Закона за социалните услуги

09.03.2020

СЕЗИРАТ Конституционния съд за Закона за социалните услуги, който бе приет миналата година, но след серия протести на някои родителски организации влизането му в сила бе отложено до 1 юли.

„Внасяме с необходимите подписи Закона за социалните услуги в Конституционния съд с 38 страници аргументи. Нека Конституционният съд да каже има ли в Закона текстове, които противоречат на конституцията“, заяви Нинова.

Законът за социалните услуги трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г., но действието му беше отложено с половин година. Поводът станаха слухове и последвали протести на родителски организации като РОД (повече за тях тук), според които държавата ще отнема деца, а към критиките се присъедини и църквата. Заради отлагането на закона обаче от началото на 2020 г. близо 13 хиляди хора с увреждания и възрастни останаха без лични асистенти, защото се оказа, че не отговарят на критериите на единствения друг закон, по който могат да получат помощ – Закона за личната помощ. Впоследствие държавата успя да осигури асистенти за почти половината нуждаещи се.

One Response to СЕЗИРАТ Конституционния съд за Закона за социалните услуги

  1. Ingi on 10.03.2020 at 13:01

    Dvelejev i Marin0v Lubenov shto ne kazatneshto po toya vaprosa
    imat li obshta evangelska kultura ili sa mn dalech ot Bulgaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.