ИЗЯВЛЕНИЕ на РОД относно: Протест срещу ЗСУ, ранното сексуално образование и оставка на социалния министър

 

Скъпи съмишленици,

От създаването си сдружение РОД работи за отмяна на антидетското и антисемейно законодателство, провеждано в България. Отмяната на противоконституционния ЗСУ и забраната за разпространение на неподходящо и вредно сексуално обучение в училищата са едни от приоритетите в дейността на сдружението.

Протеста, искан от много родители и организиран от РОД, стоеше в плановете на организацията от дълго време. Всички активисти и организатори работеха с ентусиазъм за провеждането му. За съжаление не можем да затворим очи за обстоятелствата, пред които така удобно ни поставиха властимащите. В ситуацията на обявена втора грипна епидемия, както и безпрецедентни мерки за отмяна на всякакви масови мероприятия на национално ниво заради коронования вирус (друг е въпроса за законосъобразността им), провеждането на протест щеше да отклони медийното внимание от нашите искания и би се фокусирало върху спекулирането на тема, трябвало ли е или не да провеждаме протест. От друга страна РОД не желае да злоупотребява със страховете на хората, които биха присъствали на протеста. Това са отговорни родители с деца и с близки, за които са загрижени.

Сдружението подкрепя всеки, който счита за възможно да организира протест и всеки който лично изразява позицията си по този начин. РОД не желае да всява смут, разделение или допълнително страхове в този момент.

ИЗЯВЛЕНИЕ 12.03.2020 г.

Сдружение РОД се разграничава от призивите на организаторите на протест срещу Закон за социалните услуги (ЗСУ), планиран за 14.03.2020 г. за оставка на министри.

Считаме, че в сегашния контекст и развитие на ситуацията, а именно – входирана жалба на депутати до Конституционния съд, за обявяване на противоконституционност на ЗСУ, търсенето на оставка на социалния министър, само излишно ще дестабилизира функционирането на изпълнителната власт, без това да постига целите на гражданското общество и защита на правата на родители и деца.

Към момента, съдбата на ЗСУ не е в ръцете на социалния министър, а на конституционните съдии.

На следващо място, под въпрос е разумността на самото организиране на публични протестни изяви, при условия на несигурност, предвид все по-динамично и непредвидимо положение в страната по отношение разпространение на вируси и взетите мерки и препоръки от властите по въпроса.

Притеснително е най-вече, че подобни призиви и дори самият протест, не са съгласувани с действащия УС на РОД, но се ползват символите, наименованието на сдружението, по начин, който може да доведе в заблуждението, че сдружение РОД стои зад горепосочената протестна инициатива.

УС на сдружение РОД

Родителското движение се обявява категорично против въвеждането на ранното сексуално образование в българските детски градини и училища, както и против дейността на НПО-та с грантово финансиране, определящи семейните политики в България и тяхното превръщане в платени услуги! Българските родители ясно се обявяват против антисемейните политики, прокарвани в страната, както и срещу Закона за социалните услуги, който ще има пагубно въздействие върху българското семейство и родителството в България, тъй като ще бъде използвано като маша за сплашване на инакомислещите. Организаторите ще настояват за изпълнение на всичките 16 искания, приети на IV национален протест през 2019 г. Чрез протеста си те ще отправят своя апел за справедливост и мъдрост към Конституционния съд на Република България, в чийто ръце в момента е съдбата на отложения Закон за социалните услуги, който е реална заплаха за българското общество, националната сигурност и суверенитет.

Национални искания – Хартата на родителското движение🇧🇬
☑️приети на 24.05.2019г. на Първа национална среща на движението;
☑️обнародвани на IV Национален протест на 02.06.2019г.;
☑️внесени на 10.06.2019г. в Народното събрание с вх. N ПГ-939-00-37
☑️Националните искания са залегнали в Устава на „РОД“.

Питаме управляващите:
Успяхте ли да се запознаете с тях? На 10.03.2020г. стават 9 месеца откато са внесени при вас.

  • Без вмешателство от страна на държавата, социалните служби и неправителствените организации в семейството, чрез модел противопоставящ децата и родителите!
  • Против ранното сексуализиране на българските деца! Против НПО-та с грантово финансиране определящи семейните политики в България!
  • Не на антисемейните политики в България! Не на Закона за социалните услуги!
  • Искаме изпълнение на всички наши общо 16 искания приети на IV национален протест 2019г.
  • В момента съдбата на ЗСУ е в ръцете на Конституционния съд на РБ, когото призоваваме да отсъди съобразно общонационалните интереси, сигурност и суверенитет!!
  • Българските родители казват НЕ на ЗСУ!

*ЗСУ – Закон за социалните услуги
*РОД – Родители обединени за децата

2 comments for “ИЗЯВЛЕНИЕ на РОД относно: Протест срещу ЗСУ, ранното сексуално образование и оставка на социалния министър

  1. Моля, когато пишете такива неща в скоби да разяснявате абревиатурите. Не всички сме длъжни да гизнаем. Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *