Псевдо-реформатори: Пол Уошър

28.10.2017

По материали от Харизма и Рatheos.com

Т.нар. съживление на „реформираното богословие” започва малко преди края на 20 в. и достига връхна точка около 2000-ната година по линията на няколко реформирани мега църкви в Америка (предимно баптистки хипер калвинисти но и други). Някои по известни сред тях са:

 • Кристалната катедрала с пастор хипер-калвиниста Чарлз Стенли, който отрича кръщението със Святия Дух и го нарича демонично
 • Ню спрингс с п-р Пери Нобел, който наскоро бе уличен в алкохолизъм и уволнен от църквата
 • Марс хил с п-р Марк Дрискол, който също бе уволнен през 2014 по причини от личен характер

Пол Уошър е част имено от това модерно хипер-калвинстко „реформирано” богословие, което отскоро атакува вярата и на християните в България чрез не до там добре преведени видео материали и преводни статии. Освен че отрича личната молитва за покаяние като изповед за спасение според Римляни 10:10, което е в основата на протестантско евангелската теология, „реформираната” богословска система на Пол Уошър и други представилите на движението хипер-калвинизъм и хипер-благодат:

 1. Вярват че Бог предварително е предизбрал част от човечеството за спасение, а всички останали са създадени нямат шанс за спасение с цел да бъдат унищожени във вечен ад (хипер-калвинизъм)
 2. Отричат личната свободна воля у вярващия за спасение
 3. Не вярват в кръщение със Св. Дух придружено с белега говорене на езици
 4. Смятат че дарбите на Духа са престанали да действат след смъртта на първоапостолите и не могат да бъдат практикувани днес (т.нар. сезационализъм)
 5. Отричат освещението като второ дело на благодатта и вярва в еретичното учение „хипер-благодат”, според което човек веднъж спасен е завинаги спасен без значение какви грехове извършва след спасението си и не може да отпадне от вярата в Бога
 6. Отричат грабване на църквата преди Голямата скръб (т.нар. постмилениална ерес, амилениализъм)
 7. Вярват че всичко предречено в книгата Откровение се е изпълнило по времето на Ранната църква в I-ви век (т.нар. претеристична есхатология, исторически претеризъм)
 8. Вярват че в момента живеем в Милениума, без да е нужно Христос да се е върнал физически на земята за да основе царството си през Милениума (амилениализъм, постмилениализъм – учение широко разпространявано днес от т.нар. Ново апостолска реформация)

Пол Уошър представя учението на Петдесятница като „объркано” https://www.youtube.com/watch?v=sqOqciJ85PA

Tags: , ,

2 Responses to Псевдо-реформатори: Пол Уошър

 1. Rossen Nikolov
  Rossen Nikolov on 29.10.2017 at 2:24

  кога ще има: Псевдо-реформатори: Бени Хин?

 2. Georgi Petsanov
  Georgi Petsanov on 29.10.2017 at 19:56

  Palno e s tyah 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *